Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2024. december 11.

Liptai Zsolt lett az Év Bortermelője

post

A Gundel Étteremben 2024. december 10-én hirdették ki a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2024” cím nyertesét. Az elismerésben idén Liptai Zsolt, a Pannonhalmi apátsági pincészet főborásza részesült. Liptai Zsolt idén már hatodik alkalommal volt jelölt a rangos elismerésre, mely végül hozzá került. Mindezek mellett a Gundel Étterem és Borpince, tisztelete jeléül a Gundel Borpince egyik termét, egy évre az aktuálisan címet viselő Év Bortermelője nevére dedikálja.

Az Év Bortermelője Magyarországon – a magyar borászszakma Kossuth-díja

„Év Bortermelője Magyarországon” cím a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Liptai Zsolt - aki történelmet írt a Pannonhalmi borvidéken

Szerencsés ország vagyunk, rengeteg nagyszerű borászunk van, akik világszínvonalú borokkal látják el a hazai és külföldi borkedvelőket egyaránt. Sok helyre kerülhetne a díj, de a Pannonhalmi borvidékről most először büszkélkedhet borász az „Év Bortermelője” címmel. Zsolt irányításával a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 50 hektárnyi területen művel szőlőt, hat nagyobb dűlőben, melyek kiválasztásánál a terroir-alapú szemlélet dominált. A 2001 és 2010 között zajló szőlőtelepítési munkák révén ma már a teljes területen kizárólag új telepítésű ültetvényekről érkezik be a minőségi alapanyag a pincébe. Az ültetvények művelésében igyekszik megteremteni a korszerű gépesítés és az igényes kétkezi munka optimális egyensúlyát. A pincészet 400 000 palack bort készít évente.

Liptai Zsolt Év Bortermelője 2024Liptai Zsolt

A díjazott szilárdan hisz abban, hogy a jó minőségű bor csakis kiváló alapanyagból készíthető el. Mivel a borászati technológia többet fejlődött az elmúlt öt évtizedben, mint az azt megelőző ötszáz évben, véleménye szerint nagy hibát követne el, ha kizárná magát a jelenkorból. Továbbra is klasszikus gravitációs technológiával dolgoznak, mint eleink évszázadokkal ezelőtt, viszont apró technológiai elemekben, az évjárat függvényében igyekeznek becsempészni a 21. századot is a mindennapi munkába.

A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben): Lamport József (Egri borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), Ifj. Szentpéteri Attila (Kunsági borvidék), Ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)

 

 

 

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Recept

Nyurgaponty Kistücsök módra

2018. június 02.
Gasztronómia
Gasztronómia

Farmer saláta

2024. június 30.
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!