Borral készült halleves
Egy olyan leves, amiért garantáltan még azok is fognak lelkesedni, akik kevésbé szeretik a halat, vagy a belőle készült hallevest. És ami a legjobb benne, hogy miközben készül, nyugodtan lehet egy-két pohárral is fogyasztani abból a borból, amivel ízesítjük.
Borral készült halleves
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg halaprólék (csont, fej)
- 40 dkg fogasfilé
- 10 dkg rákhús
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- fél fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl száraz fehérbor (közepest testű chardonnay, olaszrizling vagy furmint)
- 1 kávéskanál paradicsompor
- 1 db tojás
- 20 dkg liszt
- 4 db kelkáposztalevél
Elkészítés:
A halaprólékot hideg vízben elkezdjük főzni. A képződött habot szűrővel leszedjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket is és tovább főzzük, ügyelve arra, hogy ne forrjon, mert úgy elveszítheti tükrös, átlátszó jellegét. A levest pihentetjük, sűrű szűrőn átszűrjük, ízesítjük sóval és a fehérborral. Lisztből, tojásból és a paradicsomporból tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk, majd a darált, sózott rákhússal együtt kis töltött félholdakat készítünk, melyeket forró vízben készre főzünk. A fogasfiléből és a kelkáposztalevélből roládot csavarunk alufólia segítségével, majd gyöngyöző vízben kifőzzük kb. 12-15 perc alatt. A forró levest a töltött tésztával, a főtt zöldséggel és a roláddal együtt tálaljuk.
Recept: Kocsis Bálint
Ételfotó: Csigó Zita