Bor
post-authorNémeti Sándor
2024. január 08.

Ikonikus merlot a Takler Pincészettől: Primarius 2017

post

A Takler Pincészet 2017-es évjáratú Primarius névre keresztelt merlot-ja minden szempontból egy csúcsbor, s ennek megfelelően van kalibrálva az ára is. Ha valaki egy különleges és komoly borral szeretné megajándékozni ismerőseit vagy magát, ez egy kiváló választás.

Egy klasszikus nagybor: Takler Primarius Merlot 2017   

A Szekszárdi borvidék és egyben Magyarország egyik meghatározó pincészetéről már több alkalommal írtam az oldalon, így most kifejezetten csak a 2017-es évjáratú Primarius Merlot tételről lesz szó, amelynek neve a latinból ered és elsődlegeset jelent, ami a Takler Borbirtok olvasatában az évjárat legjobb merlot borainak házasítását jelenti. A Primarius Merlot egyébként a pincészet legismertebb prémium bora, amelyet számtalan alkalommal a legjobb magyar merlot borok között tartanak számon. Alapanyaga pedig a legjobb dűlők idősebb tőkéiről származik, és kizárólag csak a legkiemelkedőbb évjáratokban készül. A bor tartályban erjedt és 1-3 éves 500 literes hordóban érlelődött közel 18 hónapon keresztül.

Az eredmény egy komoly beltartalommal bíró, mély, tartalmas, sűrű szövésű, rendkívül komplex illat- és ízjegyekkel rendelkező merlot lett. Nagybor a javából, élénk és koncentrált szerkezettel, és hosszantartó lecsengéssel. Már most is komoly élményt nyújt kóstolva, de némi érleléssel még szebb arcát mutatja majd. Egyensúlya is szép, érett bársonyos tanninja pedig példaértékű. Nyoma sincs lekvárosságnak, az érett erdei feketegyümölcsök, csokoládé, szilva, cseresznye, dohány, szilvalekvár, és a finom fűszerek stabilan részt vesznek a díszítésében. Bár komoly és sűrű testtel rendelkezik, mégis jól itatja magát. Kétség nem fér hozzá: ez a csúcsbor az ország egyik legjobb merlot borai között van. Legalábbis szerintem. Annak érdekében, hogy minden réteg a felszínre kerüljön, érdemes kis időt adni neki a pohárban, vagy fogyasztás előtt dekantálni. Egyébként James Suckling, a világ egyik legelismertebb és legismertebb borszakértője 93 pontra értékelte, illetve a VinAgora nemzetközi borversenyről is arannyal tért vissza.

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Gasztronómia

Kacsa, Villány, kékfrankos

2020. május 12.
Gasztroturizmus

Feltenni Tokajra a koronát

2018. szeptember 19.
Bor teszt-értékelés

Új szelek fújnak a Mátrában

2020. október 12.
Hírek - programok
Utazás
Bor teszt-értékelés

VinArt Villányi Franc 2017

2021. március 26.

Küldj egy üzenetet!