Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. április 19.

A legrégebbi palackozott portugál vörösbor

post

A Soares Franco család birtokában lévő José Maria da Fonseca pincészet Portugália legrégebbi és egyik legrangosabb borászata. A pincészet története az 1820-as években kezdődött, amikor az alapító, José Maria da Fonseca Lisszabonba érkezett és több területet vásárolt, valószínűleg 1846-ban a Cova de Periquita-t is. A Periquita arról is híres, hogy Portugáliában ez volt az első palackozott vörösbor. Mint a portugál asztali borok legrégebbi márkája (1850 óta létezik), az évek során széles körű népszerűségre tett szert Portugáliában, de olyan exportpiacokon is jelentősen jelen van, mint például Svédország, Brazília, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Kanada, Dánia és Norvégia.

Érdekességként szintén érdemes megemlíteni, hogy José Maria da Fonseca a márka népszerűsítésének és pozícionálásának céljából a Periquita címkék tervezésével egy párizsi művészt bízott meg, az üvegeket Angliában készíttette, a dugókat pedig egy katalán szakember választotta ki. Rövid időn belül pedig ez lett da Fonseca egyik legtöbbet díjazott terméke.

Jelenleg fő borvidékeiken (Península de Setúbal, Alentejo és Douro) több mint 650 hektár szőlőt birtokolnak, amelyről 6,5 ​​millió liter bort állítanak elő, mindezt teljesen számítógépes művelet során. Helyi fajtákkal dolgoznak, de a csendes borokon kívül portóit és Setubal Moscatelt is készítenek. Domingos Soares Franco borász és alelnök a legfiatalabb a José Maria da Fonsecát irányító család hatodik generációjának két képviselője közül. Tanulmányait a kaliforniai Davis-ben végezte, és az 1980-as évektől kezdve csatlakozott a borászathoz. Azóta számos változást és korszerűsítést vezetett be, aminek köszönhetően Portugália egyik leginnovatívabb új generációs borásza lett.

José Maria da Fonseca Periquita Reserva 2018

A házasítás gerincét (52%) a castelão szőlőfajta teszi ki, a többi részét szinte egyenlő arányban touriga nacional (26%) és touriga francesca (22%). Az erjesztés 7 napig tartott héjon áztatással, majd palackozás előtt 8 hónapig érlelték új francia és amerikai hordókban. 1,2 millió liter készült belőle és május 20-án palackozták.

Bíbor szín, közepestől intenzívebb aromajegyeiben édes jellegű fűszerek, szilva, vanília, kávé. Jól strukturált, izgalmas és tartalmas bor, egészen szép hordóhasználattal, illata bővelkedik feketebogyós gyümölcsökben, fekete ribizliben, amihez társulnak virágos jegyek, háttérben némi bőr, mentol és likőrösség. Ízében is az édes fűszerek és fekete bogyós gyümölcsök dominálnak. Kellemes, puha tannin, lédús korty. Szerethető, mély tónusú bor, mely az enyhe emelkedett alkoholérzete ellenére nagyon jól itatja magát. 88 pont

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

A Nivegy-völgyi Borpiknik

2023. október 23.
Bor teszt-értékelés

Rosé pezsgő nem csak nyárra

2018. szeptember 05.
Bor teszt-értékelés

Új év, új remények

2021. január 03.
Hírek - programok
Utazás
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!