Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. május 13.

A hónap meglepetése Szigetcsépről

post

A Kunsági borvidékhez tartozó Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu község dűlőiben, illetve 2011-től a Balaton-felvidéki Lesencefalu, Lesencetomaj és Lesenceistvánd határában fekvő ültetvényekben műveli szőlőit a Gál Szőlőbirtok és Pincészet. Bár a pincészet csupán 25 km-re van Budapesttől, még sosem jártam ott, így ezt a hiányosságomat pótoltam be múlt év augusztusában, amikor a tulajdonosok meghívására a Magyar Sommelier Szövetség, illetve a Magyar Borszakírók Köre tagjaival együtt egy izgalmas és viszonylag hosszú napot töltöttem a birtokon. Mindezt jó borok társaságában. Gálék egyébként remek házigazdáknak bizonyultak, öröm volt velük beszélgetni, nem mellesleg a borok mellé kínált saját készítésű kolbászok és sonkák is nagyon finomak voltak.

Gál Szőlőbirtok és Pincészet

A Gál-házaspár, pontosabban a 2013-ban az Év Bortermelőjének választott Gálné Dignisz Éva, és férje Gál Csaba szőlész tulajdonában lévő családi pincészethez ma már két gyermekük is csatlakozott, így az utánpótlás is garantált. Míg fiuk, Csabi, a szőlőtermesztésben és a növényvédelemben, addig a francia szakos bölcsész lányuk Zsuzsi, a marketinges munkálatokban segédkezik. Gál Csaba és Gálné Dignisz Éva - akik az egyetem óta alkotnak egy párt - közel harminc éve foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, az első termést 2004-ben szüretelték a birtokukon, a szőlőiknek csak 30-40%-át dolgozzák fel, értékesítésük 70%-a pedig a pincénél történik.

Gálné Dignisz Éva és férje Gál Csaba

Nagyon korrekt árazású boraikkal rendre nyerik a hazai és a nemzetközi díjakat, s bár sokan a pincészetet általában az üde, friss rozéival azonosítják, érdemes megemlítenem, hogy izgalmas fehér- és vörösborokat is készítenek. Ilyen például a 2017-es évjáratú chardonnay-juk is, mely 2019-ben a chardonnay borok világversenyén 36 ország 696 tétele közül bekerült a legjobb 10 közé, a 300 fős nemzetközi zsűri választása alapján. Pontosabban a világ 7. legjobb chardonnay-ja lett.

Gál Szőlőbirtok és Pincészet Késői Szüretelésű Rajnai Rizling 2017

A pincészet másik nagy büszkesége a 2017-es évjáratú késői szüretelésű rajnai rizling, mely már a forgalomba kerülése előtt két szép eredményt is hozott: a VinAgora Nemzetközi Borverseny 2018 aranyérmes bora, illetve a Bor és Piac magazin Ünnepi Borok tesztjének I. helyezettje lett a késői szüretelésű borok kategóriában. A Gál Szőlőbirtok és Pincészetnek a 2009-es év után 8 évet kellett várnia, hogy ismét egy késői szüretelésű, töppedt szőlőből készítsen édes rajnai rizlinget. Kitöltve a pohárba gyönyörű árnyalatú aranysárga szín fogad, gazdag és komplex illatából pedig jól kiérezhetőek a töppedt szőlőből származó jegyek. Szép harmonikus bor, mindene a helyén van. Ki gondolná, hogy a Kunsági borvidék ilyen szép késői szüretelésű borokra is alkalmas? Mindenesetre számomra kellemes meglepetés. Kóstolva olajos, sűrű, a szájban is szép egyensúlyt mutat a bor. Szép desszertbor, mely önmagában, de desszertek mellé is tökéletes választás.

Fotók: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!