Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2023. február 27.

Így készül az olaszok kedvence, a citromos-chilis spagetti

post

Citrom, jó minőségű vaj, chili, citromfű, egy kis parmezán, és már kész is egy gyors és könnyű ebéd vagy vacsora. Legjobb a világhírű sorrentói citromból készíteni (erről már ITT írtam), de ennek hiányában jó minőségű bio citromot is lehet használni. Aki nem a vegetáriánus változatot szeretné elkészíteni, adjon hozzá garnélarákot, ezzel is isteni. És hogy az élmény teljes legyen, bontsatok fel hozzá egy tokaji furmintot.

Sorrento

A Nápoly-öböl délkeleti partján fekvő, gyönyörű kikötőváros a római Surrentum eredeti útvonalán épült. Az ókorban Surrentum viszont elsősorban borairól, illetve vörös agyagedényeiről volt híres. Sorrento óvárosában, mely részben az 500-as évekből származó falakkal van körülvéve található a tizenötödik századi dóm, a San Francesco-templom és a Museo Correale di Terranova. A 19. század óta a város gazdasága töretlenül fejlődött, s bár régebben a mezőgazdaság és a kereskedelem számított vezető ágazatnak, napjainkban ezt felváltotta a turizmus. Ami egyáltalán nem meglepő, hiszen Sorrento az egyik legkedveltebb olaszországi turistacélpont. A nyugalmáról, a természeti szépségeiről, a történelmi látnivalóiról, és nem utolsó sorban a kiváló gasztronómiájáról híres város minden időszakban ideális úti cél. De a legszebb arcát tavasszal és nyáron mutatja, nem mellesleg innen Olaszország másik gyöngyszeme, a Capri sziget is egy karnyújtásnyira van.

SorrentoSorrento (forrás: unsplash)

Citromos-chilis spagetti

Hozzávalók:

  • 400 g spagetti
  • 3 db bio citrom
  • 100 g reszelt parmezán
  • friss citromfű
  • garnélarák (opcionálisan)
  • chili
  • vaj
  • bors

Elkészítési mód:

A tésztát forró vízben megfőzzük. Közben a citromfüvet és a chilit apróra vágjuk, lereszeljük a bio citrom héját, majd kifacsarjuk. Egy serpenyőben közepes hőmérsékleten megolvasztjuk a vajat, kicsit átfuttatjuk benne a citrom héját, a chilit és a citromfüvet, majd hozzáadunk az egészhez egy mérőkanálnyi levet a tészta főzőlevéből is. Ez azért fontos, mert a benne lévő keményítő segít a szósz megkötésében. A vajas szószba belereszeljük a parmezánt, beleöntjük a frissen facsart citrom levét, majd hozzáadjuk az al dente módra főzött tésztát is. Jó alaposan összeforgatjuk a szósszal. Tálaláskor reszelünk rá még egy kis parmezánt, citromfűvel és egy kevés reszelt citromhéjjal díszítjük.  

Borajánlat:

Trifecta Bomboly Furmint 2016

Trifecta Bomboly Furmint

A bor alapanyaga Mád legnagyobb kiterjedésű és egyben legtávolabbi dűlőjéből, a Bomboly-dűlőből származik, melynek első említése 1608. augusztus 16-án történt, amikor is Alsólendvai Petheő István, a mádi csizmadia mester eladta szőlőjét fivérének a Bomboly nevű szőlőhegyen. A dűlő elnevezése viszont a mai napig nincs kellőképpen tisztázva. Gazdag és komplex illatában érett fehér- és trópusi gyümölcsök, mezei virágok, pörkölt magvak, szegfűszeg fedezhető fel, valamint fehér csokoládé, pici fahéj és a hordó finom fűszerei. Kóstolva is elegáns és tartalmas, a korty krémes, savai letisztultak és kerekek. Önmagában, de különböző ételek mellé fogyasztva is kiváló.

Recept, borfotó: Németi Sándor

Borítókép: Melarossa

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!