Bor
post-authorNémeti Sándor
2018. április 17.

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk - Prisztavok Zoltánnal beszélgettem

post

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk, hanem hogy hatékonyak, és inkább azokra szeretnénk koncentrálni, akikkel jó együtt dolgozni – vallja legújabb interjúmban a Kreinbacher Birtok kereskedelmi-és marketing vezetője Prisztavok Zoltán, akitől többek között azt is megtudtam, hogy milyen új tervekkel látnak neki a pezsgőkészítéshez Somlón. Hogy valaki szereti vagy sem azt a fajta gondolkodást, amit a pincészet képvisel, az külön történet, egy dolgot viszont el kell ismerni: általuk a somlói borok még jobban a figyelem középpontjába kerültek, a hagyományos értékeken alapuló innovációknak és a nyugati gondolkodásnak köszönhetően a Kreinbacher Birtok alaposan megreformálta és átrendezte a magyar pezsgőpiacot.

Folyamatos fejlesztések, nemzetközi elismerések, Christian Forget pezsgőmester személyében francia tanácsadó – mindig történt körülöttetek valami. Most viszont csend van, holt tart a Kreinbacher Birtok jelenleg?

Ez a csend talán abból fakad, hogy eddig mindenki megszokta, hogy körülöttünk folyamatosan történik valami. Most is így van, csak talán a megszokottól csendesebben tesszük a dolgunkat. Ahhoz képest, hogy 2014 szeptemberében indultunk, szerencsére mára már ott tartunk, hogy kinőttük a piacot. Újdonságként tavaly nyáron debütált az új rozé pezsgőnk, amelyről érdemes tudni, hogy nem Somlóról szól elsősorban.

Hanem?

A Rosé Brut a pinot noir-ra épül, amely számos régióban jól bevált fajta pezsgőkészítésben. Hogy ezzel a fajtával dolgozhassunk, ki kellett lépnünk a borvidékről, hiszen Somló a fehér fajtákról szól. Persze nem volt könnyű a megfelelő alapborokat és megfelelő házasítást elkészíteni, de az eredmény a teljes csapat szerint várakozáson felül alakult. A jövőben az is cél, hogy a többi pezsgőnknél bővítsük a rendelkezésre álló alapborok számát. Semmi sem statikus a világban, így ebből kiindulva tudni kell előre gondolkodni és mi a Kreinbachernél pontosan ezt tesszük. A somlói borvidék a méretéből adódóan számunkra nem alkalmas annyi pezsgőalapanyag szolgáltatására, amely ki tudná elégíteni a magyar piac megnövekedett igényeit. Hosszútávon nem az a feladatunk, hogy jó somlói pezsgőt készítsünk, hanem, hogy nagyon jó magyar pezsgőt csináljunk.

Szóval ez lesz a jövő?

Szerintünk igen és döntésünket hosszú, alapos gondolkodás előzte meg. Rá kellett térnünk a Champagne-i gondolkodásmódra, ami azt jelenti, hogy a pezsgőkészítés arról fog szólni, hogy hogyan tudunk továbbra is magas minőségű pezsgőt készíteni mind a saját, mind a felvásárolt szőlőből készült alapborokból. Legyen az pinot noir vagy éppen chardonnay, amit hozzáadunk a Somlón elérhető furmint és chardonnay szőlőfajtákhoz. De ez nem számít újdonságnak külföldön. Champagne-ban sok termelő vagy ház nem rendelkezik saját szőlővel, ettől függetlenül mégis készít pezsgőt – komoly szakértelemmel választják ki, honnan és milyen szőlőt szüretelnek. Nem a saját szőlőn múlik a pezsgőkészítés, hanem azon, hogy rendelkezel-e elegendő tapasztalattal, illetve azokkal a technológiai feltételekkel, amik a pezsgőkészítésre alkalmasak. A szőlőfajta kiválasztása fontos, a borvidék kevésbé releváns. Szóval hiába változik körülöttünk minden, aki ismer bennünket, tudja, hogy nálunk nincs semmilyen fajta kompromisszum, és ez így is lesz. Idéntől például már pinot blanc-nal is próbálkoztunk, szerintünk házasításban nagyon jól működik pezsgőként.

Kreinbacher Birtok Kreinbacher Birtok

Nem gondolod, hogy a felvásárolt szőlő a pezsgő stílusán érezhető lesz?

Egyáltalán nem, hiszen a választás mindig tudatos, csak kifogástalan minőségű, egészséges szőlőt dolgozunk fel. A pezsgőkészítés egyik legfontosabb pillére, hogy az alapbor semleges legyen. Természetesen az alapbor valamilyen részét a terroir is meghatározhatja, de szerintem inkább arra kell sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy milyen élesztőt használjunk, meddig tartsuk seprőn a bort, és sok más egyéb dologra. Nagyon fontos, hogy az alapbor házasítás tökéletes legyen, erre szerencsére itt van számunkra Chriastian Forget. Most éppen ott tartunk, hogy nagyjából 20-25 fajta alapborból tudunk házasítani. Igaz, Champagne-ban ez a szám eléri akár a 250-et is, tehát még bőven van mit tanulnunk.

Mi adta meg a kezdő löketet, hogy a saját mellett felvásárolt szőlőben is gondolkodjatok?

A kezdő löketet a rozé pezsgő adta meg, így esett első körben a pinot noir kapcsán a választás Pannonhalmára. Stílusban viszont nem felelt meg, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 2014 borzalmas évjárat volt. 2015-ben már a Balaton északi és déli partjáról és további két borvidékéről vásároltunk pinot noir-t.

A borvidék nagy részén olaszrizling, hárslevelű és juhfark van, ezekből mi úgy gondoljuk, hogy nem érdemes pezsgőket készíteni. Tudom, vannak olyan borvidékek ahol hárslevelűből is készítenek pezsgőt, de mi ezt a stílust nem kedveljük. Somlón pedig ahogyan már említettem, a furmint mennyisége végleges, főleg azokhoz a tervekhez, amelyeket mi hosszútávra kijelöltünk magunknak. Most talán már tart ott a tudásunk és el is hihetjük, hogy a saját mellett felvásárolt szőlőből, meghatározott attribútumok alapján, képesek vagyunk továbbra is jó minőségű pezsgőt készíteni. Sőt, amennyiben idővel nagyobb választékunk lesz alapborokból, az mindenképp hozzátesz majd ahhoz, hogy részletgazdagabb pezsgők szülessenek.

Mit jelentenek ezek a meghatározott attribútumok?

Azt, hogy előre leegyeztetett koncepció alapján, a szőlőműveléstől kezdve a szüreten át, minden részletről egyeztetünk és saját csapatunkkal szüretelünk.

Hogyan viszonyulnak Somlón a borászok hozzátok?

Egy része örül a Kreinbacher megjelenésének, hiszen nagyon sok energiát fektettünk az elmúlt időkben a borvidék fejlesztésébe, többek között járhatóvá tettük a hegyet, utakat építettünk, és általunk a somlói borok még jobban a figyelem középpontjába kerültek. Sokan látják, hogy ez jót tett egész Somlónak. Másrészről, hogy valaki szereti vagy sem a Kreinbachert és azt a fajta gondolkodást, amit mi képviselünk, az egy másik történet. Van egy mondásunk a cégen belül: mi nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk, hanem hogy hatékonyak.

Ha jól értelmezem vegyes kép alakult ki veletek kapcsolatban?

Sosem tudsz elég jó lenni, Magyarországon a szomszéd kertje mindig zöldebb - ha érted mire szeretnék célozni. Sajnos ilyen a gondolkodásmód idehaza, de mi inkább azokra szeretnénk koncentrálni, akikkel jó együtt dolgozni. Abból indulunk ki, hogy az a vendég, aki ellátogat hozzánk a többi pincészetre is kíváncsi, ezáltal azon borászatokkal, akik rendelkeznek megfelelő nyitottsággal nagyon jó együttműködni és egymás szolgáltatásait is ajánljuk. Csak ilyen jellegű gondolkodással prosperálhat egy borvidék.

Mennyire nyereséges műfaj a pezsgőkészítés?

Ha azt kérdezed, hogy biztatok-e bárkit is a tradicionális pezsgőkészítésre, akkor a válasz egyértelműen nem. Ettől függetlenül én nagyon örülök, ha a piacnak minél több szereplője van. Vagy önállóan, vagy Szentesi József és Garamvári segítségével, de egyre több termelő készít már tradicionális pezsgőt Magyarországon. Ezek között persze van jobb és kevésbé jobb tétel is. A bérben készített pezsgő sok veszéllyel jár, éppen ezért ha valaki komolyan gondolja a pezsgőkészítést, annak inkább saját magának kell csinálnia. De ehhez nagyon sokat kell tanulnia. A pezsgőkészítés külön szakma, és ezt máshol a világon komoly iskolákban tanítják. Itthon sajnos mostoha körülmények között van ennek oktatása, de bízom benne, hogy ez is, akár a gondolkodásmód változni fog. A bor-és pezsgőkészítés két külön világ, ezt még nagyon nehéz megértetni Magyarországon.

Kreinbacher Birtok Kreinbacher Birtok

Szintúgy, mint a minden szempontból a minőségre való törekvést

Ez így van, nem elég csak jó pezsgőt készíteni, sok minden más is szükséges egy sikeres történethez. Ahol a Kreinbacher tart, az egy összetett munkának és közös gondolkodásnak az eredménye. Mi erősen hiszünk azokban az értékekben, amiket már a kezdetektől kijelöltünk magunknak. Sokan nem hittek bennünk, de az erős hitünk segített átlendülni a nehéz pillanatokon. A sikertörténethez természetesen az is hozzájárult, hogy jó időben léptük meg a pezsgőkészítést. Ha szeretnél eladni egy prémium terméket, akkor nem elég csak a beltartalom, a kiszerelés is nagyon fontos. Érdemes rávetni egy pillantást a címkéinkre, az anyag struktúrájára, a kapszulákra, és minden más egyéb dologra. Ezeknek a kiszerelési anyaga bármelyik magyar pezsgőt jóval meghaladja. Ennek az az oka, hogy már a kezdetektől tudtuk, hogy mit akarunk, összegyűjtöttük a tapasztalatokat, és ezeket figyelembe véve álltunk neki a munkának. Champagne-ból rendeljük a dugót, de másokhoz ellentétben mi nem a legolcsóbb megoldás mellé tettük le a voksunkat. Az olaszok gyöngyöző borai néznek úgy ki, mint néhány magyar pezsgő a piacon, azaz mindenből a legolcsóbbat. Ezeken túl kellene már lépni, különösen a tradicionális pezsgők kategóriájában.

Ezek az értékek és professzionális hozzáállás a pezsgőkben is visszaköszönnek

Szeretném kihangsúlyozni, hogy komoly szintlépés lenne, ha állandó stabil minőségben készülnének el a borok és a pezsgők is Magyarországon. Nem lehet mindent az évjáratokra fogni. Nem is értem, hogy kerülhetnek a piacra olyan tradicionális pezsgők, melyeknek 13 és 14 az alkoholjuk. A pezsgő, akár a bor is az egyensúlyról szól.

A pezsgőkészítés csapatmunka is egyben, mennyire nehéz ma Magyarországon egy jól gondolkodó csapatot kiépíteni?

Az egyik legnagyobb probléma jelenleg Magyarországon a humánerőforrásnak a hiánya. Amikor felkértek erre a munkára sokat gondolkodtam, hogy kivel is tudnék szívesen együtt dolgozni. Egy kezemen tudtam megszámolni azokat az embereket, akik szóba kerülhettek. Örülök ennek a csapatnak, és ha most kellene újból választanom, ugyanezekkel az emberekkel venném magam körül.

Gondoltátok, hogy ilyen gyorsan átrendezitek a magyar pezsgőpiacot?

Azt tudtuk, hogy a gondolkodásmódunk és a működésünk teljesen más lesz, mint ami addig a piacon megszokott volt, de kétségkívül az az intenzitás és amplitúdó, amivel megléptük a történetet minket is meglepett. Nem gondoltuk, hogy ilyen siker lesz belőle és ilyen módon fog berobbanni a köztudatba.

Már egy ideje mi is csak a pezsgőről beszélünk, miközben csendes borokkal is foglalkoztok. Nem zavar titeket, hogy egyre többen a pezsgőkészítéssel azonosítanak be titeket?

A borok ismertsége mindenképpen segítettek a pezsgők elindulásánál, igaz, most már egyre többen a pezsgőkkel azonosítanak be. Mindezt úgy, hogy a mai napig a csendes borokból adunk el többet. A Kreinbacher pezsgők népszerűsége segített, hogy még szélesebb körben terjedjenek el a csendes boraink is. Év végén hoztuk ki a hárslevelű, furmint és a juhfark válogatásunkat, és jelen pillanatban gyakorlatilag már alig maradt valami belőlük. Bátran ki lehet jelenteni, hogy nálunk a bor és a pezsgő kölcsönös együtthatással voltak egymásra.

Milyenek kategóriát képviselnek a Kreinbacher csendes borok?

Szerintem a középkategóriájú borfogyasztónak belépését jelentik Somlóra, és ha valaki megkóstolja belépőszintű borainkat, akkor talán könnyebben megértheti miről is szólnak a somlói borok. Ezáltal bátrabban vesz le egy idő után a polcról például Györgykovács Imre, Fekete Béla vagy Kolonics Károly borokat. Borkészítésben a példaképünk Burgundia, Meursault, és stílusban a jövőben is ebben az irányban szeretnénk haladni.

Mit tud a furmint Somlón?

Szerintem a furmint egy meghatározó szőlőfajta Somlón, és ha vakon kóstolunk különböző borvidékekről ilyen szőlőfajtából borokat, akkor egy-egy somlói furmintnak is ott lesz mindig a helye a legjobbak között.

Meg vagytok elégedve azzal, ahol a Kreinbacher Birtok tart most?

Minden állandó változás alatt van a világon, legyen szó boros szakmáról, kereskedelemről, marketingről vagy akár az életről. A kérdés mindig az, hogy meg akarunk-e ezeknek minden nap fellelni, vagy megelégszünk-e azzal, amit elértünk. Mi nem elégszünk meg ennyivel, hanem folyamatosan azon gondolkodunk, hogy mit tanulhatunk, mit csinálhatunk még.

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Bujdosó trió

2021. december 03.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

VinArt Villányi Franc 2017

2021. március 26.
Gasztroturizmus
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!