A tökéletes dupla lecsó receptje
Ha valamire érvényes a mondás, hogy „ahány ház, annyi szokás”, akkor a lecsó lenne ez. De akkor milyen az igazi lecsó? Nos, egyre inkább hiszem, hogy Simonffy András, kétszeres József Attila-díjas magyar író fogalmazta meg a legjobban ezt a kérdést, miszerint az igazi magyar lecsó olyan, mint az Úristen: egy, mégis annyiféle, ahányan hisszük. És még egy fontos dolog: bár a lecsó a hagyományos, híres magyar ételklasszikusok közé tartozik, eredete nem magyar és 1931-ig nem is említik a receptkönyvekben. Az én változatom kicsivel munkaigényesebb, de aki tökéletes lecsót szeretne készíteni, készüljön fel arra, hogy ez mindig több törődést igényel. No meg többféle paradicsom és paprika, mert a hagymával együtt ezek adják meg a lecsó esszenciáját. Az arányokról és arról, hogy az alap lecsóba még mi más kerül – például tojás, virsli vagy tarhonya – szintén nem érdemes vitát nyitni, mert ez is házról-házra változik.
Dupla lecsó
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 db paradicsom (többféle)
- 4 db paprika (többféle)
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 db koktélparadicsom
- 1 db kisebb méretű cukkini
- 1 db kápia paprika
- kolbász, ízlés szerint
- olaj
- só, bors
Elkészítési mód:
Még mielőtt nekiállnánk az alap lecsó készítéséhez a kápia paprikát bekenjük olajjal, borsozzuk, tepsibe tesszük, majd mehet 20-25 percre a 200 fokos előremelegített sütőbe. Ha kész lett megsózzuk és egy kis tálkába alufóliával letakarva pihentetjük pár percig, majd leszedjük a héját és közepes méretű kockákra vágjuk. A karikára vágott kolbászt jól kisütjük, majd a végén összemorzsoljuk.
Felhevítünk egy edényt, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a karikára vágott hagymát. Ha üvegesre fonnyadt, jöhet mellé a szeletelt fokhagyma, illetve a kicsumázott és nagyobb kockára vágott paprika. Fedő nélkül nagyjából 10 percig kavarjuk, hozzáadjuk a gerezdekre vágott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Ha minden megpuhult egy szitán átpasszírozzuk és félretesszük.
Megmossuk a cukkinit, hámozóval vékony szeleteket készítünk, illetve néhány közepes kockát is vágunk belőle. Felhevítünk egy mélyebb serkpenyőt, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a koktélparadicsomokat, pár perc elteltével pedig a cukkinit, és amikor már majdnem kész minden, mehet hozzá a sült kápia paprika is. Ha szükséges sóval, borssal ízesítjük. Legvégén pedig ráöntjük az átpasszírozott lecsót, összekeverjük, és egyet még rottyantunk rajta. Kolbászmorzsával és opcionálisan friss petrezselyemmel tálaljuk, mellé pedig pirított bagett-et szolgálunk fel. Aki inni szeretne valamit hozzá egy pohár rozé, siller, könnyedebb vörösbor, például kadarka, portugieser, kékfrankos, mind-mind jó választás.
Borajánlat:
Hilltop Merlot Rosé 2021
Igazi nyári bor, ami jól behűtve pont azt adja, amit a nagy melegben elvárunk egy rozétól: könnyed, friss, gyümölcsös és zamatos, jól esik inni és még az sem szentségtörés, ha nyakon öntjük némi szódával. Sőt, kifejezetten jól áll neki. Grillezéshez, önmagában, laza beszélgetésekhez ajánlom, nem mellesleg az ára is nagyon jó. De ehhez a frissítő, ízletes lecsóhoz is kiváló.
Szerző, recept, borajánlat, fotók: Németi Sándor
(A cikk a Hilltop Borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)