Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. november 07.

Az egyik legizgalmasabb magyar kékfrankos

post

A Takler Borbirtok 2020-as évjáratú Gurovicai Kékfrankos tétele kétségkívül nemzetközi mércével mérve is egy kimagasló bor. Nem véletlen, hogy James Suckling, a világ egyik legismertebb és legelismertebb borszakértőjeként számon tartott szakember is nagyra értékelte ezt a dűlőszelektált kékfrankost. A jelentős befolyással bíró borkritikus a 100-as pontrendszerben 94 pontot adott a kékfrankosra, ami megítélése szerint a kiváló, komplex élményt nyújtó borokat jelenti. Nehéz lenne nem egyet érteni ezzel a véleménnyel…

Takler Borbirtok, a Szekszárdi borvidék kimagasló pincészete

A Takler Borbirtokról több alkalommal írtam az oldalon, sőt Takler Andrással is megtalálható egy interjúm. A Takler Ferenc és két fia, ifj. Takler Ferenc és Takler András által vezetett borbirtok nem véletlenül lett a Szekszárdi borvidék meghatározó pincészete. Az elmúlt években modern felfogású boraik egyre több elismerésben részesültek fontos nemzetközi borversenyeken, és rendre kiváló értékeléseket kaptak ismert külföldi kritikusoktól. Például James Suckling is több alkalommal magas, 90 feletti pontszámmal jutalmazta a boraikat. Ha esetleg valakinek ismeretlenül cseng az amerikai származású világhírű szakember neve, annyit mindenképpen érdemes róla megemlítenem, hogy a korábban a Wine Spectator magazin vezetője, aki ma már független kritikusként tevékenykedik, több mint 40 éve kóstolja a világ minden szegletében a borokat, kóstolójegyzeteit, illetve értékeléseit pedig a JamesSuckling.com oldalon teszi közzé.

Takler Gurovicai Kékfrankos 2020

A kékfrankos mindig kiemelt szerepet töltött be a Takler Borbirtok életében, és látva a vele elért eredményeiket ez talán nem véletlen. Például már az első 1995-ös évjáratban, amikor csak négy féle bort palackoztak, a kékfrankos köztük volt. Nem mellesleg elsők között voltak, akik a kékfrankost házasításban is kezdték használni. Az összesen 52 hektáros Gurovica-dűlő történelméről, mely egykori birtokosáról, a szerb (rác) származású Gurovica család után kapta a nevét egy korábbi bejegyzésben itt az oldalon lehet részletesen olvasni. A híres és kimagasló adottságokkal rendelkező dűlőben – melynek első ismert említése 1650-ből származik – a Takler család 8 hektárt birtokol. A szinte tökéletes évjáratból származó kékfrankos gazdag, rendkívül elegáns, mély tartalommal és finesszel megáldott bor. Mind illatában, mind ízjegyeiben komoly struktúrával és mélységekkel rendelkezik, melynek a kiváló savak és finom tanninok lendületet biztosítanak. Érett gyümölcsök, fűszerek és gazdag, hosszantartó lecsengés teszik még izgalmasabbá a bort. Kóstolva hordóból az új évjáratát, annyit elmondhatok, hogy remélhetőleg egy szintén ilyen kiváló kékfrankos fog palackba kerülni.

A Takler Borbirtok 2020-as év értékelése:

„Mint írják saját oldalukon a 2020-as év szinte tökéletes évjáratnak bizonyult. A tavasz átlagosat mutatott, majd hosszú, meleg, de hőségnapoktól mentes nyár következett, megfelelő mennyiségű és eloszlású csapadékkal. Az évjáratot igazából a hibátlan ősz koronázta meg, hiszen napos és száraz volt, így egészen október végéig kint lehetett tartani a termést a tőkéken. A vörösborok tökéletes harmóniát és fineszt mutatnak, nagy beltartalommal, szép és kifinomult savakkal, kellő mennyiségű, de tökéletesen érett tannintartalommal. A fehérborok és a rosék is gyönyörűek lettek, komoly beltartalommal, vibráló savakkal, komplex és igen gyümölcsös karakterrel.”

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Kikacsintás Fertőmeggyesre

2021. június 03.
Gasztronómia
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!