Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2018. június 02.

Nyurgaponty Kistücsök módra

post

Csapody Balázs (ITT olvasható a vele készített interjúm), a Kistücsök Étterem tulajdonosa,  valódi csodát művelt a balatoni vendéglátással az elmúlt 25 évben, ebből kifolyólag a balatonszemesi étterem a Balaton és talán Magyarország egyik legismertebb éttermének számít. Klasszikus ízek modern csavarral, kreatív konyha és a legjobb alapanyagok - mindez egy családias, professzionális hangulatban. Kétség nem férhet hozzá: a Kistücsökért bármilyen évszakban érdemes bepattanni kocsiba és irányként megcélozni a Balatont.

Jahni László - akinek a Magyarország meghatározó séfjei és éttermei sorozatom részeként a  mai receptet köszönhetem - már a kezdetek óta meghatározó arca az étteremnek, de szintén a Kistücsökben dolgozik Pohner Ádám is, aki 2018-ban megnyerte a hazai Bocuse d’Or döntőjét. 

Nyurgaponty paradicsomokkal

Hozzávalók

  • 140 g nyurgaponty hasaalja

  • 200 g paradicsom  vegyesen

  • 30 g vöröshagyma

  • 5 g fokhagyma

  • 5 cl olívaolaj

  • durva tengeri só

  • kakukkfű

Elkészítés

A ponty hasaalját sózzuk, majd hűtőben pihentetjük. A paradicsomok harmadát a hagymával és fokhagymával egy serpenyőben vagy forró sütőben karamellizáljuk, majd olívaolajjal krémesre turmixoljuk. A cseresznye paradicsomokat  félbevágjuk, kevés friss kakukkfűvel és olívaolajjal a napon szárítjuk. A maradék paradicsomokat ízlésesen felszeleteljük és tányérra rendezzük, olívaolajjal meglocsoljuk, megszórjuk durva szemű tengeri sóval, majd hozzátesszük a paradicsomkrémet és a szárított cseresznye paradicsomokat. A pontyot egy serpenyőben óvatosan kevés olajon készre sütjük, és a paradicsomok mellé helyezzük.

Recept: Jahni László – Kistücsök Étterem

Ételfotó: Jahni László

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!