Nyurgaponty Kistücsök módra
Csapody Balázs (ITT olvasható a vele készített interjúm), a Kistücsök Étterem tulajdonosa, valódi csodát művelt a balatoni vendéglátással az elmúlt 25 évben, ebből kifolyólag a balatonszemesi étterem a Balaton és talán Magyarország egyik legismertebb éttermének számít. Klasszikus ízek modern csavarral, kreatív konyha és a legjobb alapanyagok - mindez egy családias, professzionális hangulatban. Kétség nem férhet hozzá: a Kistücsökért bármilyen évszakban érdemes bepattanni kocsiba és irányként megcélozni a Balatont.
Jahni László - akinek a Magyarország meghatározó séfjei és éttermei sorozatom részeként a mai receptet köszönhetem - már a kezdetek óta meghatározó arca az étteremnek, de szintén a Kistücsökben dolgozik Pohner Ádám is, aki 2018-ban megnyerte a hazai Bocuse d’Or döntőjét.
Nyurgaponty paradicsomokkal
Hozzávalók
-
140 g nyurgaponty hasaalja
-
200 g paradicsom vegyesen
-
30 g vöröshagyma
-
5 g fokhagyma
-
5 cl olívaolaj
-
durva tengeri só
-
kakukkfű
Elkészítés
A ponty hasaalját sózzuk, majd hűtőben pihentetjük. A paradicsomok harmadát a hagymával és fokhagymával egy serpenyőben vagy forró sütőben karamellizáljuk, majd olívaolajjal krémesre turmixoljuk. A cseresznye paradicsomokat félbevágjuk, kevés friss kakukkfűvel és olívaolajjal a napon szárítjuk. A maradék paradicsomokat ízlésesen felszeleteljük és tányérra rendezzük, olívaolajjal meglocsoljuk, megszórjuk durva szemű tengeri sóval, majd hozzátesszük a paradicsomkrémet és a szárított cseresznye paradicsomokat. A pontyot egy serpenyőben óvatosan kevés olajon készre sütjük, és a paradicsomok mellé helyezzük.
Recept: Jahni László – Kistücsök Étterem
Ételfotó: Jahni László