Bor
post-authorNémeti Sándor
2016. november 26.

„Csak a bor szeretete vitt előre bennünket” – 20 éves a Takler Borbirtok

post

Hogy őszinte legyek? Furcsának tűnhet, de mi sosem fogalmaztunk meg nagy terveket, egyszerűen csak túl akartuk élni az aznapot. Amikor belevágtunk a pincészet létrehozásába nem is gondoltunk arra, hogy milyen kihívásokkal és akadályokkal fogunk majd szembe nézni, és milyen hegyeket kell megmásznunk, ahhoz, hogy megvalósítsuk a dédelgetett álmunkat. Csak a bor szeretete vitt előre bennünket, és szerintem ez a legfontosabb dolog – idézi vissza a kezdeti nehézségeket id. Takler Ferenc. Hitelek, fejlesztések, csődeljárások, és kemény munka vezetett ahhoz, hogy két évtized alatt a Takler Borbirtok országos szinten is az egyik legismertebb borászati márkává váljon.

A közel egy hektáros szőlőből és a kis sárközi tanyából - amelynek renoválása a 2000-es években indult -, ma már egy kisebb birodalommá nőtte ki magát a Szekszárdi borvidéken a Takler család: tavaly végre átadásra került az impozáns Takler Kúria is, ahol amellett, hogy a borok színvonalához méltó helyen lehet borokat kóstolni, éttermi és szállodai szolgáltatásokkal, wellneszrészleggel, konferencia-és rendezvénytermekkel várják a látogatókat. Ha valakinek számít a véleményem, szerintem megéri a Decsi-szőlőhegyre ellátogatni, modern és jó ízléssel van minden kialakítva.

Takler Borbirtok Takler Borbirtok

2003-ban volt az a fordulópont a pincészet életében, amikor megértettük, mint jelent érett szőlőből, hozamkorlátozással készíteni olyan borokat, amelyek megállják helyüket a nemzetközi piacon – mondta Takler András - aki a pincészetnél a kereskedelmi és marketingfeladatokért felel - amikor arról kérdeztem, hogy melyik év volt számukra a legfontosabb. Amikor a világ egyik legelismertebb borbloggere, Alder Yarrow, 2005 decemberében a maximális 10 pontból 9,5-re értékelte a 2003-as Reserve Cabernet Franc-t, ezzel a bor hamarosan magas áron került értékesítésre vezető New Yorki-i éttermekben. Ez az exportpiacon elért siker nagymértékben hozzájárult a borászat továbbfejlesztéséhez. És hogy milyen irányok vezérlik most a pincészetet? - erre is válaszolt Takler András: Próbáljuk megérteni az idők szavát és szeretnénk visszatérni a finomsághoz és eleganciához. Természetesen a magas alkohol problémára is keressük a helyes megoldást, de ilyen meleg éghajlati viszonyok mellett, és ilyen erős löszös talajon, nem egyszerű pár éven belül megtalálni a helyes megfejtést. Hiszünk a Szekszárdi borvidéken a kékfrankos jövőjében, és büszkék vagyunk arra, hogy amikor még senki sem hitt itt ebben a szőlőfajtában, mi már 1999-ben kékfrankos válogatást készítettünk. A szekszárdi közösséggel együtt, mi is azt gondoljuk, hogy a szekszárdi bor inkább a kifinomultságról szóljon. A 20 éves ünnepi eseményen - amelyen én is hivatalos voltam - Fiáth Attila is osztotta ezt a véleményt, miszerint a kékfrankos jól érzi magát ezen a borvidéken és nagyon szép borokat ad. Arról nem beszélve, hogy a világ olyan irányba megy, ahol a helyi szőlőfajták nagy szerepet kapnak. Éppen ezért Magyarországnak két zászlós bora lehet a jövőre nézve: az olaszrizling és a kékfrankos- tette még hozzá Attila.

Kóstolt borok

Syrah 2015 (hordóminta, a Bikavér Reserve 2015 potenciális alapbora)

A kékfrankos, syrah, merlot és cabernet sauvignon négyesből (mindegyik hordóminta), jelenleg ez tűnt számomra a legkerekebb, legkiforrottabb tételnek. Kis szellőzés után jó értelembe vett behízelgő illat, édes fűszerekkel, sok szederrel, fekete cseresznyével, szilvával, feketeborssal, fahéjjal, és pihentetve leheletnyi cappuccinoval. Határozott, de nem bántó tanninok. Elegáns, kedves tétel.

Szenta-völgyi Kékfrankos 2009

Ebben az évben csak ebből a völgyből három kékfrankos születik majd a pincészetnél. Ma már látszik, hogy a magyarországi vörösborok közül két fajta borral lehet a külföldi piacon megjelenni: cabernet franc és kékfrankos- legalábbis így gondolja Takler Ferenc. Illatában dominánsan megjelenik a fa, mellette pedig a fűszerek, érett erdei gyümölcsök, kis szilvalekvár és keserű csoki. Kóstolva viszont sokkal szebb árnyalatokat mutat, hordófűszerek, kávé, és nagyon érett gyümölcsök. Az évjáratból adódóan, a kelleténél picivel több alkohol, de jól belesimul a kissé vaskos testbe. Első töltésű 500 l zempléni tölgyfában érlelve, 13-14 hónapot.

Kékfrankos Selection 2000

Kékfrankos Selection 2000 Kékfrankos Selection 2000

Az idő rendesen megkoptatta erényeit, de mindig nagy megtiszteltetés ilyen borokat a kezemben tartani. Itt-ott még érezhetőek a gyümölcsök benne, de most inkább az animalitás, zöldfűszerek, rozmaring, és a kevés aszalt szilva kap főszerepet. Puha tanninok, a savak még összetartják, de kevés erényeket vonultat már fent. Ahogyan pihen, a zöldfűszeres jegyek halványulnak illatában, és megjelennek a kávés-csokis-meggyes jegyek. Tartogatni nem biztos, hogy megéri.

Bikavér Selection 2000

Bikavér Selection 2000 Bikavér Selection 2000

Hűvösebb illat, némi büdösséggel, főtt paradicsommal, és kevés aszalványokkal. Kóstolva még él a bor, de egy ideje már a leszálló ágba került. Könnyedebb korty, kis meggyel, de kevés érezhető tartalom van már a szerkezetében.

Bikavér Selection 2003

Bikavér Selection 2003 Bikavér Selection 2003

Magnum palackból töltve. Sokkal frissebb, elegánsabb és lendületesebb, mint a 2000-es tétel. Melegség, bujaság, bőrősség és földes jegyek illatában, érett meggyel és cseresznyével. Ízében sokkal több gyümölcs és összetettség, mint illatában. Szerkezetileg jól felépített, frissesség és kerekség jellemzi a kortyot, jó savakkal, szép tanninokkal, és hosszantartó utóízzel párosítva.

Syrah Reserve 2008

Ifj. Takler Ferenc bevallása szerint, egyik kedvenc szőlőfajtája. Árnyaltan az újvilági stílusra hangolva, nagyon komplex, mélyszövésű bor. Bár érezhetően súlyos, mégsem mondanám egy kifejezetten nehéz bornak. Édes fűszerek, bőrősség, kávé, feketebors és aszalt gyümölcsök az illatban, kóstolva testes, ízében sok szilva, fűszerek, és barátságos tannin, de jelenleg még a fa is fontos részese a kortynak. Szép bor, de kevesebb alkoholnak és moderáltabb lekváros jelenlétnek én jobban tudnék örülni. Férfias, nagyformátumú bor.

Cabernet Franc Reserve 2006

Tanulságos évjárat, június 8-án már fűteni kellett, de június 10-től, novemberig sütött a nap. Ehhez képest gyönyörű franc született a Takler Borbirtokon. Közepes intenzitás illatában, amelyben a hűvösség és a melegség felváltva jelenik meg. Nem is emlékszem, hogy kóstoltam volna eddig ilyen jellegű bort. Ízben nem kifejezetten a legkomplexebb bor, de nagyon megfogott a diszkrét eleganciájával. Szeretem az ilyen borokat!

Cabernet Franc Reserve 2003

Ez lenne az a legendás bor, amelyet Alder Yarrow a mennyekbe repített. Jelentem: most is nagyon a top-on van. Még mindig friss gyümölcsös a bor, és még közel sem érte el azt a csúcsot, hogy megmutassa színpompája teljességében magát. Érett feketebogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, szilva, kevés narancs, és elbújva, időnként megmutatva magukat kandírozott citrusok. Kerek, komplex, szép – ezt írtam le a végén a jegyzetfüzetembe.

Cabernet Sauvignon Reserve 2007

Mély, tompa, lassú, farnehéz, sok alkohol.

Primarius 2007

A királynő - ahogyan Takler Ferenc nevezi. Sokszor halljuk azt, hogy nagyon sok alkohollal rendelkeznek egyes borok, nos, itt is van bőven belőle (16,31). Mégis, ha van mögötte tartalom, akkor az alkohol nem tud bántóan hatni, és ez itt a legtökéletesebb példa. Sötét mag, gránátos széllel, sok érett és túlérett erdei gyümölccsel, kávéval, gombával, feketeborssal és egy kakukkfüves, mentás vonulattal. Buja, robusztus és komplex bor, pici kesernyével a korty végén. Nagyon sokat fejlődik a pohárban, és ahogyan telik az idő egyre több réteg bújik ki belőle. Sokkal feszesebb szerkezet, mint a 2006-os társa, és sokkal jobban is tetszett. Igaz, kellett az is, hogy visszakóstoljam egy fél órás csúszással. Van bőven benne még potenciál.

Primarius 2006

Felépítése hasonlít a 2007 Primarius-ra. Illatában gomba, földesség, kevés animalitás, és szintén zöldfűszerek, csokoládéval és szilvával. Kóstolva picivel direktebb és szögletesebb, mint az előző, kevésbé tartalmas a korty, és van egy rozmaringos lecsengése, amely nem nyeri el a tetszésemet. A két évjárat közül én inkább a másikat választanám, bár ez is rendben van.

Regnum Cuvée 2006

Picit hűvösebb vonal, mint a 99-es testvére, visszafogottabb stílusban elkészítve, szépen lekerekedett savakkal. Medvecukor, édeskés villanások, aszalt gyümölcsök, dohány, étcsokoládé, mély, összetett bor.

Regnum Cuvée 1999

Erős csatornaszag, mely lassan szellőztethető. Már illatában és ízjegyeiben is kevés gyümölcs, elsősorban meggylé, babérlevél, savanyka és animalitás jellemzi. Sajnos már elmúlt felette az idő.

Képek: Németi Sándor. Borítókép: Takler Birtok

Ez is érdekelhet

Recept
Recept
Hírek - programok

A Mátrai borvidék legjava

2024. február 08.
Bor teszt-értékelés

Focistából mátrai borász

2021. február 04.
Bor
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!