Omlós és puha hókifli recept

Ahány ház annyi hókifli recept, például mindenki más-más töltelékkel kedveli. Nekem nagy kedvencem a szilvás változat, de az igazat megvallva, mindegyiket kedvelem. Aki szeretné, mandulalisztet is használhat, egy dolog viszont mindenhol közös: még melegen jó sok porcukorba kell beleforgatni.
Hogyan lesz omlós és puha a hókifli?
A titok egyszerű: dolgozzunk hideg vajjal, mert ez megakadályozza, hogy a tészta túl puha vagy rugalmas legyen, ezáltal omlós állagot eredményez. A vaj nagyobb aránya a liszthez képest szintén garantálja az omlósságot, a tejföl pedig rugalmassá teszi a tésztát anélkül, hogy keményedne. Pár dologra viszont érdemes figyelni, például a tésztát csak addig szabad dolgozni, amíg összeáll, különben az állaga keményebb lehet, valamint csak annyi ideig kell sütni, hogy színt kapjon, hiszen a túlsütés kiszáríthatja.
Hókifli recept
Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 200 g hideg vaj
- 50 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 100 g tejföl vagy hideg joghurt
- 1 tk vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
Töltelékhez
- darált dió cukorral keverve vagy lekvár (pl. sárgabarack vagy szilva)
Tálaláshoz
- 100 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A hókifli elkészítése:
A hideg vajat gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a liszttel, hogy apró morzsás állagot kapjunk, majd adjuk hozzá a porcukrot, a sót, a vaníliát, a tojássárgáját és a tejfölt. Gyorsan dolgozzuk össze a tésztát, de ne gyúrjuk túl, hogy ne melegedjen át. Fontos, hogy puha, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha végeztünk csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe legalább egy órára.
Ha letelt az idő csomagoljuk ki és a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagságúra. Szaggassunk belőle kisebb köröket, vagy vágjuk téglalapokra. A közepére tegyünk egy kevés tölteléket, majd formázzuk kifli alakúra. Ha ezzel végeztünk nincs más hátra, mint a sütés. Helyezzük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig, amíg halvány aranyszínűek lesznek. Vegyük ki és még melegen hempergessük meg a vaníliás porcukorban.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: pixabay