Jótékony hatású téli desszert
A természetben milliónyi olyan dolog van, amit sokan észre sem vesznek. A WineArtCulture vendégséfje, Dualszky-Kovács Péter Svájcban él és ott próbálja kihasználni a természet adottságait. Mint meséli, tavasszal az erdőt járva vette észre, hogy rügyeznek a fenyőfák, így gyűjtött fenyőrügyet, fenyőtobozt, amiből otthon fenyőtoboz mézet és fenyőrügy szirupot csinált. Winterthurban, a Trübli étteremben ahol éppen dolgozik, a kiszárított mézes fenyőtobozt egy reszelő segítségével a vendégeik előtt az asztalnál a desszertre szokta reszelni. Mindezt a vendégek legnagyobb meglepetésére, hiszen senki nem gondolná, hogy tobozzal fűszerezik a kész desszertet.
Egyébként a fenyőrügy szirupnak nagyon sok jótékony hatása van, például gyógyítja a megfázást, immunerősítő, és illóanyaga gyógyítja a reumás betegek panaszait. A következő receptje egy igazi téli desszert, amit kis figyeléssel bárki könnyen elkészíthet otthon is.
Fenyőméz-tejföl mousse tejföl fagylalttal
Hozzávalók:
Fenyőrügy szirup zselé
- 150 ml fenyőrügy szirup
- 150 ml víz
- 4 db lapzselatin
- kevés fenyőrügy
A zselatint beáztatjuk és a meleg vízzel felolvasztjuk. A fenyőrügyeket apróra vágjuk, majd a szirupba keverjük a zselatinos vízzel együtt. Az elkészült zselét egy szilikonformába öntjük majd hűtőben hagyjuk kihűlni.
Fenyőtoboz mousse
- 500 g tejföl
- 150 ml fenyőméz
- 8 db lapzselatin
- 1 db lime
- 250 ml tejszín
A tejfölt és a fenyőmézet összekeverjük, belereszeljük a lime héját és belenyomjuk a levét is. A lapzselatint beáztatjuk, majd óvatosan felolvasztjuk és folyamatos keverés mellett hozzá adjuk a fenyőmézes tejfölhöz. A tejszínt habosra verjük, majd ezt is hozzáadjuk az eddig elkészült masszához. A kész mousse-t a formában lévő megdermedt zselére öntjük és fagyasztóba tesszük, hogy később ki tudjuk szedni a szilikon formából.
Ostya
- 50 g liszt
- 50 g tojásfehérje
- 25 g barnacukor
- 50 g vaj
A lisztet, tojásfehérjét és a barnacukrot egy habverővel erősen összekeverjük. A vajat folyékonyra melegítjük, majd a kész masszához keverjük. Betesszük a hűtőbe, míg vissza nem dermed. Szilikon formába kenjük és 175 fokon 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fenyőrügy gél
- 140 ml fenyőrügy szirup
- 100 ml víz
- 3 g agar-agar
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk az agar-agart, majd kb 1 percig főzzük. Hozzáadjuk a fenyőrügy szirupot, majd hűtőben fél napig teljesen keményre dermesztjük. Utána egy kézi mixerrel krémesre pürésítjük, tálaláshoz egy tubusba töltjük.
Tejföl fagylalt:
- 500 g tejföl
- 150 g porcukor
- 1 lime
- 50 ml tejszín
Az összetevőket összekeverjük, majd fagylaltgépben elkészítjük. Tálaláskor fenyőmézet csurgatunk rá.
Joghurt morzsa
10 g dehidratált joghurt (Sosa Yoghurt crispy)
A szárított joghurtot picit összemorzsoljuk.
Borajánlat:
Majoros „Major” 6 puttonyos aszú 2008
A borról egy korábbi bejegyzés alkalmával már ITT írtam bővebben.
Borajánlat, borfotó: Németi Sándor
Recept és borítókép: Dualszky-Kovács Péter