Így készül a népszerű olasz gnocchi
Az olasz gnocchi (ejtsd: nyokki) egy klasszikus és rendkívül finom étel, amelyet krumpliból, lisztből és tojásból készítenek. Ezt a receptet otthon is könnyedén elkészíthetjük és a kedvenc szószunkkal tálalhatjuk.
Gnocchi recept
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya (lehetőleg sárga húsú, magas keményítőtartalmú)
- 250-300 g finomliszt (plusz egy kevés a nyújtáshoz. a liszt mennyisége mindig a burgonya nedvességtartalmától függ)
- 1 db tojás
- 1 tk só
- 1 csipet szerecsendió (opcionális)
- víz, só
A gnocchi elkészítése:
Hámozzuk meg a burgonyát, majd vágjuk kisebb darabokra, hogy gyorsabban megfőjön. Tegyük fel a burgonyát hideg, sós vízben főni, és főzzük addig, amíg teljesen megpuhul. Ez nagyjából 20-25 percet vesz igénybe. Ha megfőtt a burgonya szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Ezek után egy burgonyanyomóval vagy villával pépesítsük a burgonyát, figyelve arra, hogy ne maradjanak benne darabok, mert azok befolyásolhatják a gnocchi textúráját.
Készítsünk egy halmot a lisztből a munkafelületen, a közepére üssük bele a tojást, majd adjuk hozzá a sót és a burgonyapépet. Gyors, de óvatos mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát, ügyelve arra, hogy ne gyúrjuk túl, mert az keménnyé teheti a gnocchit. Ha ezzel végeztünk jöhet a gnocchi formázása. Ehhez osszuk el a tésztát kisebb darabokra, majd lisztezett felületen sodorjuk ki kb. 1,5 cm átmérőjű hengerekké. Vágjuk fel a hengereket kb. 2 cm-es darabokra. Ha szeretnénk, használhatunk villát, hogy bordás mintát készítsünk a gnocchikra. Ehhez enyhén nyomjuk meg a villával a tésztadarabokat, így kialakul a jellegzetes bordázat.
Forraljunk fel egy nagy lábas vizet, adjunk hozzá sót, majd adagokban főzzük ki a gnocchikat. Amint feljönnek a víz felszínére, még kb. 1-2 percig főzzük őket, majd szűrőkanál segítségével emeljük ki és csepegtessük le. A kész gnocchit azonnal tálalhatjuk kedvenc szószunkkal.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: unsplash