Klasszikus fahéjas csiga

Egy puha, illatos házilag készített fahéjas csiga, amelynek illata belengi az egész konyhát, mindig jó választás. Ez a péksütemény a skandináv és amerikai reggelik kedvence, de nálunk is egyre népszerűbb, és nem véletlenül: kívül enyhén ropogós, belül lágy és szaftos, a fahéj és a cukor tökéletes párosával. Akár egy nyugodt hétvégi reggelihez, akár vendégvárónak készíted, ez a recept garantáltan sikert arat. Az elkészítése sem bonyolult, csak egy kis türelem kell hozzá.
Házi fahéjas csiga recept
Hozzávalók:
Tésztához
- 500 g finomliszt
- 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss)
- 80 g cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 250 ml langyos tej
- 60 g olvasztott vaj
Töltelékhez
- 100 g puha vaj
- 100 g barna cukor (vagy kristálycukor)
- 2 evőkanál fahéj
Kenéshez
- 1 tojássárgája egy kevés tejjel elkeverve
A házi fahéjas csiga elkészítése:
Első lépésként összeállítjuk a tésztát, ehhez a langyos tejhez adjuk hozzá az élesztőt és 1 teáskanál cukrot, majd hagyjuk felfutni. Közben a lisztet, maradék cukrot és a sót keverjük össze, majd adjuk hozzá az élesztős tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Kézzel vagy gép segítségével gyúrjuk sima, rugalmas tésztává, a végén fedjük le, és kelesszük meleg helyen nagyjából egy órán keresztül, míg a duplájára nő.
A megkelt tésztát nyújtsuk kb. 0,5 cm vastag téglalappá, kenjük meg a puha vajjal, majd szórjuk meg a cukor-fahéj keverékkel. Szorosan tekerjük fel, mint egy bejglit, majd vágjuk kb. 2-3 cm-es szeletekre. Helyezzük őket sütőpapíros tepsire vagy kivajazott sütőtálba, kis távolságra egymástól, majd fedjük le, és hagyjuk kelni még 30 percet.
Ha letelt a fél óra kenjük le a csigákat a tojássárgás-tejes keverékkel és süssük meg előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: unsplash



Németi Sándor

