Sült, ropogós édesburgonya
A rendszeres édesburgonya fogyasztása számos élettani hatással bír, többek között segíti az emésztést, a látást, az agyműködést, tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal, így hozzájárul az immunrendszerünk megfelelő működéséhez. Szerencsére könnyen beszerezhető és széles skálán felhasználható a konyhában: főzhetjük, süthetjük, grillezhetjük, párolhatjuk, de készíthetünk belőle levest, pürét vagy akár desszertet is. Ha eddig még nem kóstoltátok, akkor itt az ideje kipróbálni, például ezzel a könnyen elkészíthető recepttel.
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb méretű édesburgonya
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 csokor friss bazsalikom
- 5 dkg reszelt parmezán
- 1 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- szárított rozmaring
- chili és só ízlés szerint
A mártogatáshoz:
- tejföl
- majonéz
- joghurt
- dijoni mustár
- citromlé
- fokhagyma
Elkészítési mód:
Az édesburgonyát meghámozzuk, közepesen vastag hasábokra vágjuk, hideg vízben megmossuk, majd egy konyharuha segítségével szárazra töröljük. Belehelyezzük egy keverőtálba, hozzáadjuk a keményítőt, az aprított friss bazsalikom felét, a chilit, a reszelt parmezánt és fokhagymát, majd nagyon kis mennyiségű olívaolajjal jól összekeverjük. Ha végeztünk, áthelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, egyenletesen elosztjuk, vigyázva arra, hogy a hasábok ne kerüljenek egymásra. Ízlés szerint rászórunk szárított rozmaringot, majd a 190 fokos sütőben nagyjából 20-25 percen keresztül ropogósra sütjük.
Míg sül az édesburgonya, összekeverjük az 1 dl tejfölt ízlés szerint majonézzel, joghurttal, egy kevés mustárral és citromlével, illetve pici reszelt fokhagymával.
Ha elkészült a sült burgonya, megsózzuk, egy szelet citrommal és a megmaradt aprított bazsalikommal, illetve a mártogatással együtt tálaljuk.
Recept, fotó: Németi Sándor