Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. június 08.

Mecseknádasd, a festői szépségű borfalu

post

A festői szépségű, gazdag történelmi múlttal rendelkező közel 1500 főt számláló Mecseknádasd igazi ékszerdobozként megannyi kincset rejt a látogatók számára. A település környékén, mint ezt a neolit kori leletek bizonyítják, már ősidők óta megtelepedett az ember. Ebben a lélegzetelállító környezetben található a hatodik generációs Hetényi Pincészet és Birtok, de még mielőtt rátérnék a történetükre, hadd említsek meg még néhány fontos dolgot Mecseknádasdról.

Mecseknádasd, a festői szépségű település

Hetényi Pincészet és BirtokHetényi Pincészet és Birtok. Forrás: Hetényi Pincészet és Birtok

A Pécs és Szekszárd között, a 6-os főút mentén található a gyönyörű, nagyrészt németajkú község a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén. A túraútvonalak mellett hegyi kerékpárutak, tanösvények is találhatók itt, melyek a kirándulás öröme mellett ismereteket is nyújtanak az élővilágról az érdeklődők számára. Mecseknádasd dombjai, tavai, a falut átszelő patakok horgászási, lovaglási és biciklizési lehetőségeket nyújtanak az ide látogatók számára. A Mecsek sűrű erdőiben pedig a turisták vadakat is megfigyelhetnek természetes környezetükben, mint például őzek, vaddisznók vagy szarvasok. A Baranya megye keleti részén, tengerszint felett 190 méter magasan fekvő Mecseknádasd főbb nevezetességei többek között a Püspöki kastély, a román és gótikus elemeket egyaránt tartalmazó Szent István-kápolna, a Rékavár, a Kálváriadomb, a barokk stílusú, 1771-ben felszentelt Szent György plébániatemplom, a Német Nemzetiségi Tájház, valamint a püspöki kastéllyal szemközti dombon található Schlossberg.

Mecseknádasd, SchlossbergSchlossberg

Utóbbi helyen a híres utazó Evlia Cselebi szerint a török hódoltság idején egy negyven házból álló település állt, melynek központja az I. Szulejmánról elnevezett Szulejmán szultán dzsámi volt, amit egy régebbi templomból alakítottak ki. Természetesen Evlia Cselebi erről szóló pontos írását bizonyos mértékben némi fenntartásokkal kell kezelni, hiszen ahogyan a helyszínen a túravezetőm elmondta, élményeit sokkal később írta le. Mindenestre a templom és az erődítmény feltárását 1973-1980 között G. Sándor Mária és Gerő Győző régészek végezték el. Az ásatás során felszínre került a többször átépített plébániatemplom, illetve a templom körüli kerítőfal.

Mecseknádasd, Szent István-kápolnaSzent István-kápolna. Forrás: mecseknadasd.hu

Jelenleg a késő gótikus templom maradványai láthatók, a török kori átépítések nyomaival együtt, a korábbi épületek pedig a mai napig a föld alatt rejtőznek. Aki arra jár, ne hagyja ki a mellette található kilátót, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a falura és a tavakra. A település egyébként a pécsváradi apátság alapítólevelében említett két Nádas falu egyike, ami Szent István birtokából került át a bencésekhez. Mint megtudtam a helyszínen, a királyi birtok emlékét őrzi a 6-os út kanyarulatában álló román kori Szent István-kápolna és a Rékavár, valamint Skóciai Szent Margit hagyománya is.

Mecseknádasd, ahol minden a szőlőművelésről és a borról szól

MecseknádasdForrás: mecseknadasd.hu

A mecseknádasdi szőlőtermesztés és borkészítés a kedvező természeti adottságoknak köszönhetően gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Arról, hogy mennyire fontos tevékenység a szőlőművelés és borkészítés a település életében, a főutcára merőlegesen felfutó öt nagy pincesoron (Trieb, Schlawaker Grund, Czehmanns Grund, Linkhool, Rékavölgyi-pincesor) több száz felsorakozó pince tesz bizonyságot. Mecseknádasdon egyébként jelentős borturizmus is kiépült, valamint a borkészítéssel párhuzamosan a hordókészítés tudománya, más néven a kádár szakma is fejlődött. Mint a túravezetőm elmondta, a kádármesterek nemcsak a falut, hanem a környező térséget is ellátták hordókkal, valamint különböző kádár eszközökkel és szerszámokkal. A településen egyébként a török hódoltság utáni sváb betelepülők – akik magukkal hozták a tapasztalatukat és tudásukat is – kezdtek egyre több területen szőlőt művelni, és készíteni borokat.

MecseknádasdForrás: mecseknadasd.hu

Jól szemlélteti a szőlő fontosságát a település életében az 1720. évi összeírás, amely szerint már akkor is a szőlő volt a legfontosabb termesztett növény. A Pécsi borvidék és a Pécs-Mecseki Borút részeként Mecseknádasdon jelenleg is szinte mindenki foglalkozik a szőlő és a bor kultúrájával. Ilyen többek között a falu nyugati végén található hatodik generációs Hetényi Pincészet és Birtok is, amely az egyik legismertebb és legnagyobb családi pincészet.  

Hetényi Pincészet és Birtok: egy pincészet, amelynek szenvedélye a bor

Mecseknádasd, Hetényi Pincészet és BirtokHetényi Pincészet és Birtok. Forrás: Hetényi Pincészet és Birtok

A Hetényi János által 1992-ben családi vállalkozásként alapított Hetényi Pincészet és Birtok jelenleg 41 hektáron gazdálkodik. A nagyrészt a Szekszárdi borvidéken termelt szőlőiket pedig Mecseknádasdon, a pincészetükben dolgozzák fel, és itt is érlelik a kifejezetten csak a számukra készített tölgyfa hordókban. Szenvedélyük a bor, de mellette Mecseknádasdon vendéglátással és rendezvények szervezésével is foglalkoznak, illetve minden igényt kielégítő saját panzióval is rendelkeznek. Szintén fontos megemlítenem, hogy a vendéglátásban felhasznált fűszerek és élelmiszerek, beleértve a zöldségeket és a gyümölcsöket is, részben a saját művelésű kertjükből, részben pedig a környékbeli termelőktől származnak. Tippként elmondanám, hogy aki náluk jár, a pisztrángot ne hagyja ki. Mint Hetényi János a látogatásom alkalmával kicsit viccesen elmondta, Szekszárdi területeikkel és mecseknádasdi feldolgozójukkal, illetve birtok központjukkal kicsit kilógnak a hagyományos sorból, de ennek jó oldala is van, hiszen akik hozzájuk érkeznek, azok egyszerre két borvidéket is meglátogatnak.

Mecseknádasd, Hetényi Pincészet és BirtokForrás: Hetényi Pincészet és Birtok

Hetényi János egyébként több mint 11 éve a Borbaráti Társaság elnöke, de tagja a Szekszárdi Céh-nek és a Szekszárdi körnek is, emellett Borlovag és Kadarka kerekasztal tagja is. Munkásságának elismeréseként 2014-ben Pro Vinum Regio tagja, a pincészet pedig 2017-től csatlakozott a Wine in moderation közösséghez, hogy minél szélesebb fórumon tudjon emberekhez eljutni.  A vállalkozás elindításának oka nem más, minthogy Hetényi Jánost egyik napról a másikra, villámcsapásként kirúgták az akkor nagyon jól működő állami építőipari munkájából. Akkor határozta el, hogy a jövőben csak olyan dolgokkal fog foglalkozni, amiket szeret, és nem függ senki mástól. Kényszervállalkozó lett, majd az építőipar kivitelezési oldaláról átállt a tervezésire. Az ebből származó profitot pedig befektette és létrehozta a saját vállalkozását, a Hetényi Pincészetet és Birtokot. Mint az azóta eltelt idő és az elért eredmények is igazolják, sikeresen tette mindezt.

Portfóliójuk viszonylag széles, de tervben van ennek a csökkentése. Ami a szőlőket illeti királyleányka, cserszegi fűszeres, cirfandli (vásárolt szőlő), kadarka, pinot noir, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, illetve syrah fajtákból készítik a boraikat. Bár minden készített bor a maga kategóriájában szép és izgalmas, ha mégis kellene néhányat kiemelnem, akkor az igazi ritkaságként, pölöskei muskotályból készített fiatalos lendületű Pletyka nevű tételük, a 2021-es évjáratú, karakteres cirfandli, a hamarosan forgalomba kerülő kadarka és kékfrankos fajtákból készített siller, a 2019-es kékfrankos, amelynek alapanyaga a legrégebbi (1978) ültetvényükről származik, és nem utolsó sorban a 2017-es merlot lenne. Végezetül még egy tipp: ha valaki Mecseknádasdra látogatna, akkor az idén a 10. évfordulóját ünneplő Garai Pincét is írja fel a bakancslistájára. Kedvcsinálónak annyit elárulok, hogy az idei Szekszárdi Borvidéki Borversenyen ők lettek a legeredményesebb borászat.

Hetényi Pincészet és BirtokHetényi Pincészet és Birtok. Forrás: Hetényi Pincészet és Birtok

Pannon Borrégió Top25

Mecseknádasdra a Pannon Borrégió Top25 borverseny miatt jártam, ahol zsűritagként vettem részt a borok kiválasztásában. Ezúton is köszönöm a Hetényi Pincészet és Birtok szívélyes fogadtatását, a szállást és a kóstolt finom borokat, Pintér Rékának pedig a nagyon informatív és profi túrát a településen. Ami a Pannon Borrégió Top25 versenyt illeti, idén 40 pincészet 128 borral nevezett be, ezek közül kerültek ki a 2023-as győztesek. A borválogatottba idén 10 villányi, 6-6 pécsi és szekszárdi, 2 pannon és 1 tolnai bor kerülhetett be, amelyek egyszerre képviselik a Pannon Borrégió minőségét és sokszínűségét, gazdag fajtaválasztékát. A Pannon Borrégió TOP25 borversenyhez kapcsolódó, már hagyományosnak mondható eredményhirdetés és közönségkóstoló 2023. június 10-én, szombaton lesz Mecseknádasdon, a Kultúrcentrumban, ahol mintegy 200 borkedvelő kóstolhatja meg a TOP25 borokat. Kóstolójegyek ára elővételben 6500 forint (szabad kóstolást tartalmaz a díjazott 25 borból), a helyszínen 7500 forint, csoportos elővételi jegy 5500 forint (min. 5 fő együttes foglalásakor).

Borítókép: Hetényi Pincészet és Birtok

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!