Marha és villányi bor, luxuskivitelben
Beköszöntött a borongós hideg idő, ilyenkor jól esnek a testes vörösborok. Ha például éppen a kezetekbe kerül a villányi Jammertal Borbirtok Koh-I-Noor 105.6 csúcsbora, és szeretnétek valami exkluzívat főzni hozzá, akkor Papdi László séf marha receptje telitalálat.
Hozzávalók és elkészítési mód:
- 370 g főtt paszternák
- 150 g vaj
- 250 ml tejszín
- 100 ml zöldségalaplé
- 10 g só
- 20 g pirított laskagomba
- 10 g savanyított rókagomba
- 15 g mézben karamellizált paszternák
- 100 g érlelt ausztrál bélszín (lehetőség szerint ausztrál, mert ennek a legjobb a márványossága, így hőkezelés után egy nagyon szaftos, ízletes húst tudunk belőle készíteni)
- 100 g préselt marhapofa
- gyömbéres jus
A marhapofát tisztítás után kérgesre sütjük, majd egy zöldséges boros alaplevet készítve 120 fokos sütőben 6-8 órán keresztül hőkezeljük. A húst a hőkezelés után még melegen szálaira szedjük. Egy éjszakán át súlyozva préseljük. Következő nap 100 grammos porciókat vágunk ki belőle, majd 180 fokos sütőben 5 perc alatt készre sütjük.
A marhabélszín húsát tisztítjuk és formázzuk, majd egy nap pihentetés után 100 g-os porciókra osztjuk. Ha otthon a lehetőségeink megengedik vákumozzuk szőlőmagolajjal. Hőkezeljük a húst, majd barna vajon készre sütjük. Aki rendelkezik sous vide káddal, az 51 fokosan hőkezelje, majd jöhet a barna vajon készre sütés.
Zsíron (lehetőség szerint marhazsír) lepirítjuk a laskagombát, továbbá a körethez elkészítjük a savanyított rókagombát: a tisztítás utáni gomba héját forró serpenyőben lepirítjuk, majd ecettel ízesítjük. Zöldségalaplével és olivaolajjal összekeverve készítjük el a marináló levet, amibe kakukkfű és egy kevés fokhagyma is kerül. A köret fő eleme a paszternák végek, melyeket mézben karamellizálunk. Elkészítjük a paszternák pürét, ezt hideg kockázott vajjal krémesítjük. A homokos földes hatást az olivabogyó- és a petrezselyemmorzsa keverékével érjük el. Ennek elkészítése ugyanazon az elven működik, mint a törökmogyoró morzsáé. Ezt ITT, egy korábbi receptnél olvashatjátok el.
Borajánlat:
Jammertal Borbirtok Koh-I-Noor 105.6 2012
A borról és a pincészetről egy korábbi bejegyzés alkalmával már ITT írtam bővebben.
Borajánlat, borfotó: Németi Sándor
Recept: Papdi László
Ételfotó: Párisi Passage Café & Brasserie