Bor
post-authorWineArtCulture
2018. augusztus 30.

A Bükki borvidék jövője közös szívügyünk – Borbély Rolanddal beszélgettem

post

A Szövetség a Bükki Borvidékért – melynek alapító okiratát 14 borász írta alá – jelenleg egy jogi formával nem rendelkező civil érdekközösség, melynek célja, hogy összefogja és koordinálja azokat a szakembereket, akik szívügyüknek tekintik a Bükki borvidék jövőjét, és ezért aktívan tenni kívánnak. A szakmai bemutatkozáson a szövetség meghívására a WineArtCulture is részt vett, melynek apropójából Tóth Zsófia, az oldal vendégszerzője beszélgetett Borbély Rolanddal.

Ki hozta létre és milyen céllal jött létre a szövetség?

A szövetséget Hajdu Roland hívta életre és Sándor Zsolttal együtt segítettük őt a pontok kidolgozásában. Az első találkozóra meghívásos alapon került sor, és olyan fiatal borászok kerültek be, akikben életkorukból adódóan és eddigi munkásságuk alapján látjuk a potenciált. A Bükki borvidék jövője közös szívügyünk, így ebből adódóan céljaink között szerepel a jelenlegi ültetvények állapotának stabilizálása, javítása, dűlőink és pincesoraink védelme, és nem utolsósorban az éghajlati és termőhelyi adottságokat tükröző, magas színvonalú borok készítése. A borvidék jövőjének kulcsa a termesztésre legalkalmasabb fajták kutatása, mellyel a Bükki borvidék identitása hosszútávon megalapozható. Mindezt folyamatos tanulással, kutatómunkával, a tudás, tapasztalatok egymással való megosztásával képzeljük el.

Milyen fő feladatokat határoztatok meg az induláskor?

Az induló három fő feladatunk a dűlőink feltárása, a termékleírásunk változtatási javaslatának kidolgozása, valamint a szakmailag megalapozott borvidéki fajtakísérletek előkészítése. Ezeket fél-egy éves munkacsoportokban dolgozzuk fel, amiket a szövetség előtt prezentálunk, írásos anyag is készül róla, ami aztán felkerül a honlapunkra is.

Mennyire szolgált mintaként a Csopaki Kódex vagy éppen a Magma Mátra?

A Csopaki Kódex és a Magma Mátra is előttünk állt, mint követendő példa, mindkettőt egy nagyon jó kezdeményezésnek tartom. Már korábban is megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy a bükki borászoknak össze kellene fogniuk, hogy létrehozzunk egy olyan rendszert, ami a mi helyzetünkből, jelenlegi állapotunkból kiindulva értéket képes teremteni. Fontos, hogy ennek az értéknek láthatónak és ellenőrizhetőnek kell lennie a hitelesség szempontjából. Most, az utolsó előtti pillanatban jött el az idő, hogy létrehozzunk egy olyan szövetséget, ami mögé minden bükki borász fel tud sorakozni.

Bárki csatlakozhat a szövetséghez?

A szövetség nyitott, két szinten lehet csatlakozni: az egyik a Classic Bükk, a másik a Terroir Bükk. Mindkét szint a meglévő eredet-és minőségvédelmi szabályozás keretein belül fut, azt kiegészítve szigorúbb feltételekkel. 2018-ban már elindultunk a Terroirral, itt már megvannak a jelentkezők, ebből 2019 végére lehetnek borok. Elég szigorú a feltételrendszer: Kárpát-medencei fajtának és saját termelésűnek kell lenni a szőlőnek, a terméskorlátozás és az ökológiai művelésre való átállás is a kikötések között szerepel, valamint az is, hogy a borászatban is csak a legszükségesebb beavatkozás történjen. Ezután két lépcsős ellenőrzésen esnek át a borok bíráló bizottságok előtt. A Terroir Bükk azt a célt hivatott betölteni, hogy minden évben előállítsuk azt a néhány csúcsbort, ami aztán a borvidék zászlóshajójának szerepét tölti be és a Bükki borvidéket képviseli hazai, vagy akár nemzetközi színtéren. A másik szint a Classic Bükk, ami a mai OEM szabályozáson belül egy komolyabb ellenőrzési szintet biztosít. Itt az a cél, hogy a mindennapok asztalára készüljön egy olyan egyszerű, jól iható bükki bor, ami bükki szőlőből készült. Várunk szakembereket minden területről: boros-gasztró vonalról, de akár pályázatmenedzsereket vagy történészeket is, bárkit, aki a borvidékért aktívan tenni kíván.

Melyik szőlőfajtát emelnél ki, mint a Bükki borvidék meghatározó fajtáját?

A zenitet, ami személyes kedvencem, és ez később akár a borvidék egyik meghatározó szőlőfajtája is lehet. A Terroir Bükk feltételrendszerének kidolgozásakor azonban nem akartunk senkit kizárni azáltal, hogy egy szőlőfajtát határozunk meg, hanem szerettük volna minél szélesebb kör előtt megnyitni a lehetőséget, ezért bármely kárpát-medencei fajta bekerülhet.

Hogyan tervezitek életben tartani a szövetséget a jövőben?

Igyekeztünk élhető kritériumokat kidolgozni, és az a célunk, hogy olyan borokat készítsünk, amely ezeknek megfelel. Ez egy értékrend, amit mi vallunk, és ebben is szeretnénk különbözni másoktól.

 

 

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!