Hasselback burgonya – a sültburgonyák királya
A svéd eredetű és rendkívül mutatós Hasselback burgonya, melyet először a Stockholmhoz tartozó Djurgarden szigeten lévő szállodaként és étteremként is működő Hasselbackenben készítettek, akár önálló fogásként is megállja a helyét, de steakhez, csirkéhez vagy halhoz is tökéletes választás. Jól néz ki, isteni finom, laktató, és ha jól van elkészítve, akkor kívül ropogós, a belseje pedig krémesen puha.
Hasselback burgonya recept
Hozzávalók:
- 8 db közepes méretű hosszúkás burgonya
- ½ tk szárított rozmaring
- ½ tk őrölt kömény
- ½ tk tengeri só
- ½ tk durvára őrölt fekete bors
- 4 ág friss rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- vaj
- parmezán (opcionális)
A Hasselback burgonya elkészítse:
Előmelegítjük 200 fokra a sütőt. Közben a burgonyát szeletelés előtt jó alaposan megtisztítjuk, megmossuk, majd egy konyhai papír segítségével szárazra töröljük. Figyeljünk arra, hogy száraz legyen, mert a burgonyán maradó víz megnehezíti, hogy a vaj-olaj keverék hozzátapadjon. Helyezzünk el két fakanalat vagy pálcikát egy vágódeszkára, körülbelül 5 cm távolságra egymástól. Tegyük rá egyenként a burgonyát, és vékony pengéjű éles késsel vágjuk fel függőlegesen nagyon vékonyra, addig, míg a kés találkozik a fakanállal vagy a pálcikával. Így megóvjuk a burgonyát attól, hogy végigvágjuk.
Egy kis tálban keverjük össze az olvasztott vajat, az olajat és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a szárított rozmaringot és az őrölt köményt is. Minden egyes burgonyát forgassunk meg a fűszeres vajas olajban, és jó alaposan dörzsöljük bele, ügyelve arra, hogy fűszeres öntet a szeletek közé is kerüljön. Egy kis öntetet viszont hagyjunk meg, mert erre a későbbiekben szükségünk lesz.
Az előmelegített sütőbe, egy alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a burgonyát a vágott oldalával felfelé, a résekbe pedig tegyünk be rozmaringágakat, hogy a fűszer íze jól átjárja a burgonyát. Bőségesen szórjuk meg sóval és a borssal. Süssük nagyjából 1 órán át, sütés közben pedig néhányszor kenjük meg a fűszeres vajjal. Egy kés hegyével ellenőrizzük időnként a puhaságát. Még mielőtt kész, a vége előtt szórjuk meg opcionálisan parmezánnal. Vegyük ki a sütőből és azonnal tálaljuk.
Tipp:
Válasszunk hasonló méretű burgonyát, hogy egyszerre készüljön el. Az új burgonya is jó az elkészítéséhez, de állaga keményebb lesz. Akkor sem gond, ha véletlenül szeletelés közben átvágjuk a burgonyát, ebben az esetben nyomjuk össze. Ha az étkezés után még marad burgonya, ezt egy légmentesen záródó edényben pár napig tarthatjuk a hűtőben. A fagyasztása nem ajánlott, mert az állaga megváltozhat, amikor újramelegítjük. Mikrohullámú sütőben is fel tudjuk a későbbiekben melegíteni, de ha azt szeretnénk, hogy ismét ropogós legyen a külseje, akkor tepsire helyezve süssük 250 fokon néhány percig. Ha önmagában fogyasztjuk, akkor tehetünk rá egy kis tejfölt és megszórhatjuk friss snidlinggel is.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: unsplash