Bor
post-authorNémeti Sándor
2019. augusztus 15.

Trifecta Borászat: két furmint, két dűlő, egy évjárat

post

A Trifecta Borászat boraival 2018-ban, a Furmint Február rendezvény alkalmával találkoztam első alkalommal. Idén pedig az egyik tarcali utam alkalmával Kiss János, a pincészet borászának meghívására (aki egyébként a 2006-ban alakult bodrogkisfaludi Breintenbach pincének is a birtokigazgató-borásza) tettem egy villámlátogatást a borászat pincéjébe, ahol több tételt is kóstoltam a hordókból, majd lezárásként kaptam ajándékba két furmintot otthonra.

Az amerikai-magyar gyökerekkel rendelkező Trifecta Borászat tulajdonosa a magyar származású, erdélyi arisztokrata Nyárády család. Jelenleg 8 hektár termőterületen dolgoznak és 4 hektár termését integrálják. A cél, hogy kiváló minőségű száraz tokaji borokkal és aszúkkal ismertessék meg az amerikai vásárlóikat. A Kaliforniai borászatukban 2 száraz prémium vörös készül, egy Cabernet Sauvignon és egy Pinot Noir, melyek palackonként 100 dolláros áron, limitált mennyiségben megvásárolhatók. A Trifecta Borászat szortiment csúcsán az aszú és a natúresszencia áll majd. Jelenleg a 2013-as aszúikat előjegyzésben palackonként 175 dolláros áron vásárolják meg az amerikai borkedvelők. Az éves palackszámuk 30 ezer palack. A borászat a már meglévő Bártfai udvarházzal együtt 2019 őszére készül el Tállyán, amikor 2020-tól már a lehető legmodernebb berendezésekkel fognak majd dolgozni, és céljuk, hogy Tokajt még jobban megismertessék az amerikai piacon.

Trifecta Borászat Szerelmi Furmint 2015

A szőlő a tokaji Szerelmi-dűlő termése, ami 1540-től szerepel a történelmi leírásokban, s talán a legismertebb löszös karakterű dűlők egyike. A bor 60 éves tőkékről készült, válogatott szüretet követően, egészfürtös préselés után az ülepített mustot egy harmadtöltésű 500 literes Kádár Hungary Light pörkölésű hordóba fejtették bele, ahol spontán erjedt a bor, majd egy éves érlelése alatt két fejtést kapott.

Aranysárga szín, lassú mozgás a pohárban, érettebb és édeskés illatában akácméz, trópusi gyümölcsök, lédús Vilmos körte, szárított mezei virágok, ananász, japán barack, mindez a hordó fűszereivel megtámogatva. Szájban telt, krémes, olajos és gazdag textúra, az illatában tapasztalt jegyeket pedig szépen kiegészítik a kandírozott citrusok és az aranymazsola. Alacsonyabb savtartalom és érett alapanyag jellemzi a bort. Leginkább salátákhoz, könnyű fűszeres ételekhez és folyami halakhoz ajánlom. 600 palack készült belőle. 

Trifecta Borászat Szent Tamás Karsten Furmint 2015

Trifecta Borászat

Mád legnagyobb presztízsű dűlőjének, a Szent Tamásnak a termése. A termést egy válogatott szüretet követően egész fürtösen préselték, ezután mustülepítés nem volt, így rögtön a harmadtöltésű Kádár Hungary 500 literes light pörkölésű hordóba került. Spontán erjedés után a  bort egy évig finomseprőn érlelték, és egyszer fejtették palackozásig. A bor neve a Trifecta birtok tulajdonosának fiáról lett elnevezve, aki egy élsportoló és 17 évesen a világbajnokság legeredményesebb fiatal játékosaként segítette a Magyar Lacrosse válogatottat.

Illatában sós-érett citrusok, szárított zöldfűszerek, körte, lime, zöld alma-és pomelohéj, pihenve kibontakozik a virágméz, sárgabarack, őszibarack kompót, vérnarancs, a hordóból származó fűszerek, és egy kevés trópusi gyümölcsös vonal. Kóstolva karakteres, szájban érett jegyek, krémesség, szikárság, a korty köves és sós, savai szélesek és érettek, a korty végében kesernye, egy kevés só és tüzesség. 

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Bor
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Recept
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor interjú

Küldj egy üzenetet!