40 éves Eger ikonikus borászata, a Thummerer
Fennállásának 40. jubileumát ünnepli idén az Egri borvidék ikonikus pincészete, a Thummerer Borászat. Ennek apropóján a pincészet meghívására november elején látogattam el, hogy szűk szakmai körben, valamint a Thummerer családdal együtt ünnepeljük meg a jeles évfordulót.
Thummerer Borászat – Eger ikonikus pincészete
Az Egri borvidéken lévő, 11 kiemelt dűlőben 125 hektáron gazdálkodó, a mai napig családi vállalkozásként tevékenykedő Thummerer Borászat 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A generációkat átölelő tudásnak és tradíciónak köszönhetően a hagyományos megoldások mellett a modern technológiára is nagy hangsúlyt fektetnek, 2013-óta pedig a borkészítés mellett tradicionális pezsgőt is készítenek nagy sikerrel. A borászat alapjait a nulláról az eredetileg szőlész- gyümölcstermesztő végzettségű Thummerer Vilmos tette le, akit pályafutása során számos díjjal ismertek el. Nevéhez köthető például Magyarországon olyan fajta, mint a cabernet sauvignon és dornfelder kereszteződéseként létrejött, nagyon korán érő cabernet dorsa szőlőfajta, amelyet ő hozott be elsőként hazánkba. A borászat ebből készíti a nagy népszerűségnek örvendő Cabernet dorsa rosé borát. Az évek során Vilmos három gyermeke és azok párjai, unokái is kivették részüket a munkából, és a borász 2021-es halála óta ők viszik tovább a borászatot: Éva lánya a turisztikai szolgáltatásokért felelős, fia Tamás a szőlészetért, a pincészet gazdasági vezetését pedig unokája, Pulay Polett viszi.
Thummerer Borászat – ahol a hagyomány, az innováció és a kísérletezés kéz a kézben jár
A Thummerer Borászatnál a hagyományos, régi jól bevált dolgok mellett mindig kiemelt szerepet kap az innováció és a kísérletezés. Ebből adódóan solaris rezisztens fajtát is fognak telepíteni, illetve végeznek saját klónszelekciót is, például a kadarka esetében. Ami a szőlőfajtákat illeti, ezeknek többségét, nagyjából 75%-át a vörösfajták teszik ki, de a mai borfogyasztási trendekhez alkalmazkodva, gondolkoznak azon, hogy a jövőben a fehérfajtákat kicsit bővítsék a területeiken. „Apa álma volt elindítani Egertől 12 km-re, Noszvajon a borászatot. Ő volt a családban az első generáció, aki ezt a szakmát választotta hivatásának. Nagypapám erdész volt, így a természet közelségét és szeretetét tőle tanulta meg.” – mondta a pince látogatás alkalmával Thummerer Vilmos lánya, Éva, aki a borászathoz kapcsolódó turisztikai szolgáltatásokért felelős. Apropó pince: mint Évától megtudtuk, a több mint 100 éve a vulkanikus tufa kőzetbe kézzel vájt 2000 m2-es egykori uradalmi pincét 2004-ben egy újabb 2200 m2-es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővítették ki. Mint a pincerendszer bejárása során elmesélte egy régi épület megvásárlásával, majd felújításával most étteremmel és szállással is foglalkoznak a borkészítés mellett.
Thummerer Vilmos és Pulay Polett
Mint a négyfogásos ebéddel egybekötött borbemutatón elmondták, jelenleg tizenkilenc fajtával dolgoznak, a technológiát illetően a hagyományos módszerek mellett törekednek arra, hogy minden évben a legkorszerűbb eszközökkel tudják emelni a boraik és ezáltal a pincészetük színvonalát. A fehérborok nagyobb része reduktív technológiával készül, de fehér barrique különlegesség is található a portfoliójukban, mint például a Chardonnay battonage és az Egri Csillag Grand Superior. A vörösboraikat közel 2 évig hagyományosan tölgyfahordóban érlelik, ilyen például a Bikavér Classicus, Bikavér Superior, illetve a Bikavér Grand Superior, és legalább féléves palackos pihentetés után kerülnek forgalomba. A vörösborok egy része pedig barrique hordóban fejlődik: ilyen az ikonikus Vili papa cuvée, Evoé cuvée, Tekenőháti Merlot, valamint a Válogatások, de fiatal, reduktív, gyümölcsös karakterű vörösbor is van a tételeik között. Ami a hordókat illeti nagyjából 1700 található belőlük a pincében, és mindegyik magyar tölgyből készült.
Ez a nagyság jól szemlélteti, hogy milyen méreteket ölt a pincerendszer. Legnagyobb hordójuk egy 14 ezer literes egri kádármester által készített ászokhordó, de ez már csak látványeleme a pincének, mivel bort már nagyjából 5 éve nem készítenek benne. A Thummerer pince főborásza 2004 óta Lamport József, aki 2013-ban volt az év egri borásza, illetve már többször volt az Év Bortermelője cím jelöltjei között is.
Thummerer kóstolt borok - Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus, a WineArtCulture oldal vendégszerzőjének jegyzetei
Thummerer Egri Csillag 2023
Az előétel füstölt sonka, parasztkolbász és borjúrilett kétféle házi sütésű kenyérrel és nyáriasan üde zöldségekkel.
A királyleányka, zenit, sauvignon blanc és tramini házasításaként létrejött bor közepesnél intenzívebb illattal rendelkezik, aromajegyeit főleg citrusok, sárga alma, birsalma, körtelé, fehér tea, valamint kamilla díszíti. A korty friss, savai lendületesek, és bár a bor könnyed, mégsem karcsú. Lecsengése megfelelően hosszú, szép egyensúly.
Thummerer Chardonnay Batonnage 2023
Teljesen más stílusú bor, mint az előző Egri Csillag, hiszen erjesztése és érlelése új barrique hordóban történt, battonage technológiával. Kifejező illatában érett fehér gyümölcsök, mint például őszibarack, vilmoskörte, sárga alma érezhető, de finom toast és pirított magvasság is megjelenik. Telt, kerek korty, vibráló savakkal rendelkező bor, finoman kényeztető érintéssel. Az elegánsan használt hordó komoly ízgazdagságot eredményez. Az alkohol kicsit emelkedett, de a bor utóíze sokáig megmarad. A borászat hozzá egy kemencében sült zöldséges házinyúl-lapockát szolgált fel burgonyafánkkal.
Thummerer Egri Bikavér 2021 Mezey-Öreg Grand Superior
Mint a következő bikavér is, a Mezey-Öreg-dűlőről készített bikavér szintén kékfrankos, merlot, cabernet franc, kadarka, syrah házasítás. Annyi a különbség, hogy a kékfrankos mellett a merlot van a legnagyobb mennyiségben. A két bikavér párjaként egy almaágyon sült kemencés kacsacombot álmodott meg a pincészet.
Közepes rubint árnyalatú bor, gazdag, de nem túl intenzív illattal: érett erdei gyümölcsök, aszalt meggy, cseresznyelé, aszalt szilva teszi vonzóvá. A fűszereket kakaópor, kávébab, fahéj és vanília képviseli. Elegáns korty, krémes selymes textúra, minőségi tanninok, savai kerekek, lecsengése hosszú és tartalmas.
Thummerer Egri Bikavér 2021 Nagy-Eged dűlő, Grand Superior
Szintén kékfrankos, merlot, cabernet franc, kadarka, syrah házasítás, de itt a kékfrankos után a cabernet franc a legdominánsabb. Lassabban nyíló illat, de érdemes várni vele, mert idővel szépen kibontakozik. Illatában főként fekete ribizli, szeder, áfonya mellett medvecukor, mentol, kókusz, vanília, feketebors, espresso fedezhető fel. A korty feszesebb, ami a masszívabb tanninnak is köszönhető. Kiváló struktúrájú, komoly bor, nagy érlelési potenciállal.
Thummerer Vili Papa 2018
A pincészet ikonikus tétele csak a legjobb évjáratokban készül el. A házasítás gerincét a cabernet franc adja, másik két elemét a cabernet sauvignon és a merlot. Hozzá a környékbeli termelők négyféle sajtja került a tányérra. Mély rubint színű bor, intenzív és összetett illattal, benne erdei áfonya, feketeribizli, kávébab, füst, toast, földesség, medvecukor, bors, vaníliacukor, sülthús, pici bőr, és szilvalekvár. Krémes, strukturált és kedves bor, finom selymességgel. Ízgazdagsága példás, komplex élményt nyújt, kifejezetten hosszú lecsengéssel. Nagy bor, komoly érlelési potenciállal.
Thummerer Ethosz 2017
A Thummerer Pincészet alapításának 40. évfordulójára készült bor cabernet sauvignon, merlot és syrah házasításaként jött létre. Intenzív és magával ragadó illat, benne a sok érett erdei gyümölcs mellett toast, füst, kevés bőrösség, fekete bors, vanília, cappuccino érezhető. Kortyban a gyümölcsök dominálnak és a lecsengést is a feketeribizli uralja. Selymes tannin, kerek, beépült savak és integrálódott alkohol. A csúcsán lévő bor.
Fotók: Thummerer Borászat