Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. december 13.

Világszínvonalú borok készülnek Tokajban

post

Kiss Jánossal, az arisztokrata gyökerekkel rendelkező Nyárády Pablo tulajdonában lévő Trifecta Wines borászával beszélgettem az idei évjáratról, a Trifecta borászatról, illetve a Tokaji borvidékről.

Milyen volt a 2022-es évjárat?

Eléggé extrém évjáratnak bizonyult. A csapadékmentes időjárás viszonylag nagy szárazságot eredményezett azokon a területeken, ahol mi gazdálkodunk. Tállyán és az északi részeken viszont több csapadék esett, de a mádi, tokaji, tarcali, illetve a keresztúri területeken volt a legkevesebb csapadék. Gyakorlatilag négy hónap alatt 50-60 milliméternél nem esett több eső. Az extrém szárazság miatt szinte leállt a szőlő növekedése. Máskor többször kellett csonkázni, idén viszont csak egy-két alkalommal tettük ezt meg. Főleg azok számára okozott óriási gondot a csapadék hiánya, akik új telepítéseket hajtottak végre, vagy az ültetvényeik még fiatalok. De bizonyos területeken a vadkár is nagy volt, nálunk például a Lapis-dűlőben.

És minőség szempontjából milyen volt az idei év?

Mi szerencsés helyzetben voltunk, mert kivártuk az aszúsodást. Idén viszonylag jó aszús évjárat volt, igaz, közepes minőségű aszúszemekkel. Közel másfél tonna aszúszemet sikerült szüretelnünk, így gyakorlatilag, ha minden kész lesz, akkor nagyjából 15 hektoliter aszút fogunk készíteni. Idén három dűlőről, a Szent Tamásról, a Szerelmiről illetve a Lapisról készítünk dűlőszelektált aszút.

Trifecta Udvarház, forrás: Trifecta

Mi a helyzet a száraz borokkal?

A 2022-es évjáratból száraz bort nem készítünk. Szerencsére ezekből még bőven van tartalékunk. Egyébként a száraz borokat illetően azt tapasztalom, hogy lassan már túlkínálat kezd kialakulni a piacon. Az aszúkon kívül viszont dűlőszelektált édes szamorodni is fog készülni. Akárcsak az aszúk, a szamorodnik is nagyon ígéretesnek bizonyulnak. Ez az első alkalom, hogy a Trifecta borászat szamorodnit készít. A tulajdonosi körrel együtt hiszünk benne, hogy ez jól kiegészíti a termékkínálatunkat és ennek a stílusnak helye van a gasztronómiában. Már egyből visszajelzést is kaptunk kereskedőtől, hogy szeretné több helyen forgalmazni a szamorodninkat. De egy jelentős mennyiségű natúresszenciánk is lett idén, ez már az amfórákban pihen.

Az amfórák használata viszonylag új a Trifecta borászatnál. Miért esett erre a választás?

Kísérletező kedvű borász vagyok, az amfórák használata az én ötletem volt. Örülök, hogy a tulajdonosi kör ebben, akárcsak a többi dologban is támogat. Elsőként egy aszúnál került kipróbálása a Légli Attila által készített amfóra, majd a 2017-es esszenciánál, ami hamarosan már palackozásra kerül. De egy dűlőszelektált száraz bort is készítettünk benne, minimális beavatkozással. Pontosabban a 2020-as évjáratú Szerelmi-dűlőnek a termése. Annyira jól sikerült mindegyik tétel, hogy most már komolyabb teret adunk az amfóráknak. Sőt, már érlelésre is használjuk. Egy pályázatnak köszönhetően több amfórát sikerült beszereznünk, így a 2021-es tételek nagy része is ezekbe került.  Bár különböző évjáratokból, de gyakorlatilag három dűlőszelektált bort készítettünk már amfórában: lesz egy száraz, egy szamorodni és egy aszú. De mint említettem egy esszencia is, csak az nem dűlős tétel.

Trifecta borok, forrás: Trifecta

Milyen terveitek vannak a szamorodnival kapcsolatban?

Ha az évjárat megengedi a magas minőségű szamorodninak az elkészítését, akkor minden alkalommal szeretnénk annyit készíteni, amennyit a piac igényel. Bár látszik, hogy világszerte az édes borok piaca kezd beszűkülni, mi továbbra is hiszünk benne, hogy céltudatos és jól kidolgozott koncepcióval, amennyit mi készítünk, annak biztos mindig meg lesz a piaca.

Komoly fejlesztések zajlottak az elmúlt időkben a Trifecta borászat háza táján. Mit kell ezekről tudni?

Szerencsére rengeteg dolgot sikerült eddig megvalósítanunk, ettől függetlenül munka még van bőven. Nagyjából a fejlesztések felénél tartunk, izgalmas időszak elé nézünk. Ha minden a tervek szerint halad, jövő évben mindennel készen leszünk. Értem ezalatt a teljes szüreti berendezéseket, például targonca és más gépek beszerzését, hiszen a többivel már készen állunk. Ami a szállodát illeti, szinte teljes mértékben megújult, a borászati és feldolgozó rész is világszínvonalú szintre fejlődött. Az új pince is elkészült, a borvidéken szinte egyedülálló technológiai beruházás is megtörtént. A legkorszerűbb technika áll rendelkezésünkre, ami nagymértékben megkönnyíti a borkészítést. Olyan gépeket sikerült beszereznünk, amikből tudtommal csak nagyon kevés hazai borászat rendelkezik. Szerencsére minden jól vizsgázott az idei szüretnél, és a kiváló minőségű EUROSELECT bogyózónkra is nagyon büszkék vagyunk. Ilyenkor lehet csak megtapasztalni, mekkora különbség van egy ilyen gép és egy hagyományos bogyózó gép között. A tulajdonosi kör mindenben magasra helyezi a mércét, hiszen csak így lehet komoly minőséget létrehozni.

Trifecta szálloda, forrás: Trifecta

A munkaerőhiány mennyire nehezíti meg a dolgotokat?

Nemcsak a mi, hanem a többi borászat életét is komolyan megnehezíti a munkaerőhiány. S bár jelentős béremelés történt még így is alig lehet találni embereket erre a munkára. Pedig egyáltalán nem keresnek rosszul. Egyébként is egy aszús évjárat sokkal több munkát és munkaerőt igényel. Konkrétan a munkások mondták meg idén, hogy mennyit szeretnének kapni az elvégzett feladatokért. Bízom benne - bár tudom, hogy naiv vagyok ezen a téren -, hogy ez a nehéz időszak visszakanyarítja majd az embereket a földműveléshez.

Több helyről hallottam eddig, hogy előbb-utóbb szükség lesz árakat emelni. Mi a véleményed erről?

Elkerülhetetlen lesz az áremelkedés a szektorban. Az energiaválság miatt az üvegtől kezdve a csomagolásig, minden megduplázódott az idén. Például a tokaji eredetvédett palack Olaszországból érkezik, és szemrebbenés nélkül emelik fel az árakat. Mi is éppen most vagyunk benne egy üvegvásárlásban, egyáltalán nem egyszerű a helyzet. Még mindig nem tudjuk mennyi lesz a végszámla. Ilyen körülmények között nehéz tervezni, de nem vagyunk elkeseredve, továbbra is végezzük a megszokott magas minőségben a munkánkat.

Mennyire árérzékeny a magyar fogyasztó?

Egyre inkább, de ez érvényes a többi fogyasztóra is világszerte. Értesüléseim szerint már Angliában is kezdenek az olcsóbb borok felé irányulni a fogyasztók, de Magyarországon sem jobb a helyzet. Főleg a prémium borok szegmensét fogja keményen érinteni a válság.

Trifecta Udvarház, forrás: Trifecta

A jövőre nézve milyen terveitek vannak?

Tállyán lassan kész lesz a Trifecta birtokon a borkóstoló helyiségünk, a berendezések és bútorok már megérkeztek, így aki szeretne vásárolni Trifecta borokat, az már könnyen megteheti személyesen is. A szálloda is megszépült, nyáron kinti medencével, télen pedig jacuzzival és wellness szolgáltatásokkal várjuk a vendégeket. És természetesen kiváló borokkal is. Egy komplex élményt szeretnénk mindenkinek nyújtani, ahol a vendég kellemesen ki tudja pihenni a mindennapok fáradtságait. A gyűjtők számára pedig bortrezor áll rendelkezésre.

Hogyan látja saját szerepét a borvidéken a Trifecta borászat?

A Nyárády család célkitűzése már a kezdetektől fogva változatlan: népszerűsíteni Tokaj-Hegyalját és az itt készült borokat külföldön. Éppen ezért rengeteg külföldi rendezvényre viszi a borokat. Büszkén mondhatjuk, hogy aki egyszer megkóstolja az itt készült borokat, rögtön megérti miért ilyen különlegesek a tokaji borok. Sajnos a borvidék nincs egyszerű helyzetben, kicsik vagyunk, és csak látszólag van együttműködés. Minél több külföldi rendezvényen kellene együtt megmutatniuk magukat a tokaji borászoknak és ezzel együtt az itt készült borokat. A magunk részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Tokaji borvidéket népszerűsítsük világszerte. Hiszünk benne, hogy világszínvonalú borok készülnek és készülhetnek Tokajban.  

(A cikk a Trifecta Wines és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Recept

A tökéletes sajtos rúd

2017. augusztus 08.
Hírek - programok
Hírek - programok
Hírek - programok
Recept

Piemonti marhatatár

2020. november 16.

Küldj egy üzenetet!