Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. április 20.

Kiváló borok és remek hangulat a Borbély Családi Pincészetnél

post

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében és koordinálásában, illetve a badacsonyi borászok- és vendéglátóegységek közreműködésével az idén már tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Borbarangolás rendezvénysorozat 2007-ben indult azzal a céllal, hogy minden évszakban legyen olyan pincészet a borvidéken, ami nyitva tart és kiváló programokkal várja a betérő vendégeket.

Borbarangolás

A rendszeresen minden évben megtartott program keretén belül most 2022. november 12-től egészen 2023. május végéig, 22 szombaton át, összesen 14 helyszínen közel 100 kiváló badacsonyi borral ismerkedhetnek meg a Badacsonyi borvidékre látogatók. Az estéket pedig a különleges gasztronómiai élmények mellett zenés és kulturális programok teszik minden alkalommal még felejthetetlenebbé. Erről bizonyosodhatott meg minden olyan borszerető, aki április 15-én ellátogatott a Badacsonytomajon található Borbély Családi Pincészethez, mely a Borbarangolás alkalmával egy remek hangulatú, nagyon színvonalas borvacsorát tartott.  

Mint Borbély Gabriella a borvacsora előtti beszédében kiemelte, a már hagyományossá vált Borbarangolás a többi badacsonyi rendezvényekhez hasonlóan egyre népszerűbbé vált a turisták körében. Jól szemléltette ezt a tényt a Borbély Családi Pincészetnél a borvacsorán jelen lévő, rekordszámú 60 fős vendég is. Az ízletes fogások és egytől-egyig kiváló borok kíséretében megtartott eseményen a kiadott műsortól eltérően – egyéb elfoglaltságok miatt – nem Németh Lajos harmonikás szórakoztatta az est folyamán a vendégeket, hanem a Badacsonytomaji Himfy Irodalmi Kör tagjai. Az emlékezetes verses- és énekes est keretén belül - mely tulajdonképpen pótlása volt a kör költészeti világnapja alkalmából elmaradt műsorának – többek között a település polgármestere, Krisztin-Németh László is fellépett. A pincészet egy kis ajándékkal is kedveskedett a borvacsorán résztvevőknek, amit a helyi keramikus házaspár, Vastag Gábor és felesége készített.

Borbély Családi Pincészet Forrás: Németi Sándor

„Öröm tapasztalni, hogy minden évszakban van élet a borvidéken, és szerencsére igény is van az ilyen jellegű családias hangulatú rendezvényekre. A Borbarangolás egyben kiváló alkalom minden turista számára, hogy jobban megismerje a badacsonyi pincészeteket, a borvidéket, és a benne rejlő lehetőségeket. Minden ilyen alkalom közelebb hozza a fogyasztókat, hiszen lehetőségük adódik személyesen is megismerni a borászokat.” – mondta az est folyamán Borbély Gabriella, aki hozzátette, hogy ők már a kezdetektől fogva aktív szereplői a programsorozatnak, és minden alkalommal nagy örömükre szolgál a pincészetük és a boraik iránti nagy érdeklődés. Mint kiemelte, a pincészet életében és ennek alappillérjeiben fontos szerepe van férjének, Borbély Gyulának, ugyanis a nászajándékként kapott területen ketten indították útjára a vállalkozást. Külön öröm számukra, hogy azóta mindkét gyermekük is itt találta meg a számításait.

Borbély Családi Pincészet

Borbély Tamás, a pincészet új generációs borásza fiatal kora ellenére egészen gazdag életúttal rendelkezik. Csak néhányat említve: 2011-ben a Magyar Bor Akadémia a tagjai közé választotta, 2016-tól a Badacsony Hegyközség elnöke, a borvidék szőlészeti küldötte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában, és 2020-ban a legfiatalabb borászként az Év Bortermelője lett. Elmondása szerint ez az elismerés egy közös siker és lehetőség is egyben, ami nem csak neki, hanem az egész Badacsonynak szól. Az egyéni sikerei mellé egy olyan borvidék is társul, amely az utóbbi harminc évben komoly fejlődést tudhat magáénak. Borbély Tamás reméli, hogy az Év Bortermelője díj még jobban ráirányítja a figyelmet a Badacsonyi borvidékre és az itt készült csodálatos borokra.

Borbély Családi Pincészet Forrás: Németi Sándor

Tamás már 14 évesen tudta, hogy édesapja nyomdokaiba szeretne lépni. Új impulzusokat és szemléletet hozva 2010-től vette át részben, illetve 2012-től teljes mértékben a birtok irányítását, de a mai napig közösen viszi a szüleivel, illetve a húgával a családi vállalkozást: a gazdasági hátterével édesanyja foglalkozik, a szakmai irányítást édesapjával csinálja, de az irányvonalat ő határozza meg. Borbély Tamás egy olyan folyamatosan fejlődő Badacsonyt szeretne látni a jövőben, amely a helyi értékeken, sokszínűségen és változatosságon alapul, ahol a vendégek nem csak kikapcsolódni tudnak, hanem a minőségi szőlő- és borkultúrával, illetve a gasztronómiával is fel tudnak töltődni. Mint a borvacsora alkalmával elmondta, a jelenleg 21 hektáron, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin elterülő ültetvényeiken gazdálkodó pincészetük életében kezdetektől fogva fontos szerepe van a tradicionális borkészítésnek, amit a modern technológia segítségével ötvöznek. Kínálatukban egyaránt megtalálhatóak a frissebb, könnyedebb, akárcsak a tartalmasabb és komplexebb egyedi minerális borok is. Ezen tételekkel ismerkedhettek meg Borbély Tamás tolmácsolásában az április 15-én megtartott borvacsorán a vendégek, amelynek keretében a nagyszerű fogások mellé 10 kiváló bor került bemutatásra.

Borítókép: Borbély Családi Pincészet Facebook

(A cikkem a badacsony.com részére készült. Ha kíváncsiak vagytok a borokra is, a cikk teljes terjedelmében ITT olvasható)

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Az egyik legjobb kéknyelű

2022. december 16.
Borturizmus
Gasztronómia
Hírek - programok

Minden jó, ha a vége jó!

2021. november 18.
Bor interjú

Küldj egy üzenetet!