Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. július 24.

Tokaj, legendák nyomában: a Szerelmi

post

Tokaj, legendák nyomában címmel új, többrészes sorozat indul az oldalon, amelyben Nagy Kornél történész, az ELKH BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa segítségével arra vállalkoztam, hogy bemutassam Tokaj-Hegyalja egy-egy híres dűlőjét, s ezzel együtt egy olyan meghatározó pincészet aszúját is, ami részben vagy teljes mértékben erről a dűlőről készül. A sorozat első részében a Szerelmi-dűlő történelmi hátteréről, illetve a Tállyán található Trifecta borászat 2017-es aszújáról lesz szó. Érdekességként szeretném még megemlíteni, hogy a Trifecta az Egyesült Államokban, pontosabban a Napa-völgyben is készít borokat.

Szerémy − Szerelmi

A Tokaj és Tarcal között fekvő történelmi Mézesmál promontórium (szőlőhegy) egyik legértékesebb szőlője a Szerelmi. Elnevezésének eredete a szerémségi születésű Szerémy György (1490−1548) nagyváradi kanonokkal, történetíróval és humanista tudóssal áll összefüggésben. Szerémy Szapolyai János (1487−1540) erdélyi vajda, a későbbi I. János (1526−1540) magyar király politikai híve volt. Szerémy György Szapolyai Jánostól szolgálatai fejében az 1520-as évek végén nagy kiterjedésű szőlőbirtokot kapott Tokaj nyugati határában, a Mézesmál szőlőhegyen. Nagy valószínűséggel ebben az időszakban vált ki a Szerelmi, és vált önálló szőlőterületté a történelmi Mézesmálon. 1532-ben Szerémy György ezt a területet elvesztette, majd azt követően I. (Habsburg) Ferdinánd (1526−1564) király tulajdonába került. 1540-ben a tokaji váruradalom a Habsburg párti Serédy család tulajdonába került. Még ugyanabban az évben az uradalmat birtokló Serédy família a tokaji plébániának adományozta, amelyet 1550-ben visszavett, és a tokaji váruradalom kezelésébe utalt. Egyébiránt a Szerelmit, akkor még Szerémy-szőlő (vinea Zeremy in promontorio Mezesmal illetve vinea Zeremzelew írott formákban) néven először az 1550-ben, majd másodízben az 1561-ben készült váruradalmi összeírásokban találjuk, mint fontos tokaji uradalmi szőlőterületet. 1565 után a Szerelmin már kizárólag a vár szőlői voltak ott, és Szegi, Rakamaz és Tokaj lakosai művelték napszámban.

forrás: Trifecta Borászat

A 16−17. század fordulójáig a Szerelmi birtoklásában nem történt jelentős változás. Azt tudjuk, hogy az uradalom számára a rakamaziak és a tiszaladányiak művelték ugyancsak napszámban a Szerelmit. Ezt követően előbb Bocskai István (1604−1606), Rákóczi Zsigmond (1607−1608) majd utóbb Bethlen Gábor (1613−1629) erdélyi fejedelmek a tokaji váruradalomtól kibecslés útján jelentős szőlőterületeket vásároltak a Szerelmin. A Bocskai birtokokra előbb Bethlen Gábor tette rá a kezét, majd halála után nem sokkal Rákóczi Zsigmond fejedelem legidősebb fia, I. Rákóczi György (1631−1648) fejedelem szerezte meg a Szerelmi szőlőt. Ezáltal a Rákóczi család szőlőbirtokai a Szerelmin látványosan megnőttek. A Rákócziak egészen a szabadságharc végéig uralták a nevezett szőlőterületet. 1711-ben a bécsi udvar elkobozta, és más, volt Rákóczi birtokokkal együtt összeírta a szőlőket. Ekkor váltotta fel a korábbi Szerémi/Szerémy/Zerémy elnevezést a ma is ismert Szerelmi, ami tulajdonképpen egy elírási hibának volt köszönhető. Ugyanis az összeírást végző kamarai felügyelők a birtok lajstromba vételekor félreértették a szőlő nevét. 1711-ben a bécsi udvar a Szerelmi jelentős részét, egyik hívének az arisztokrata Klobusiczky családnak adományozta. A Szerelmi kisebbik része pedig udvari, majd állami tulajdonban maradt.

Trifecta Szerelmi Aszú 2017

Trifecta Szerelmi Aszú 2017

Az arisztokrata gyökerekkel rendelkező Nyárády Pablo tulajdonában lévő Trifecta borászat a Tokaji borvidéken és az Egyesült Államokban, pontosabban a Napa-völgyben is készít borokat. Boraik ugyanazon elvek alapján készülnek mindkét helyen: a hagyományok és kulturális értékek tiszteletben tartásával, kiváló alapanyagból és gondos odafigyeléssel kompromisszumok nélkül olyan egyedülálló prémium borokat igyekeznek évről-évre alkotni, melyek visszatükrözik a területek adottságait és reflektálnak az évjáratok sajátosságaira. A borászatról ITT, a pincészet ügyvezető igazgatójával, Táborosi Jánossal készített korábbi interjúmban találtok bővebb információkat. Röviden csak annyit, hogy Nyárády Pablo felismerve a Tokaji borvidékben rejlő hatalmas lehetőséget 2016-ban megalapította Tállyán a birtokát és az Egyesült Államok után itt is belekezdett a prémium borok készítésébe. Saját, illetve bérelt területekkel rendelkezik a pincészet, de van, hogy vásárolnak alapanyagot is. Jelenleg a Báthori, St. Tamás, Szerelmi, Lencsés, és a Mestervölgy dűlőkben rendelkeznek területekkel. Utolsó kettőről viszont még nem készítettek borokat.

A Szerelmi-dűlőben 2 hektár termőterülettel rendelkeznek, ennek 90%-a furmint, a többi része pedig hárslevelű. A területet lóval szántják és semmilyen felszívódó növényvédő szert nem használnak. A borászat aszút és száraz furmintot is készít erről az első osztályú besorolású területről. A 2017-es aszú alapbora, illetve a hozzá szedett aszúszemek is a Szerelmi-dűlőből származnak, 2 hétig voltak összekeverve, majd préselést követően az alapanyag egy 240 literes Légli-amforában erjedt és érlelődött is. Palackozására 2021 augusztusában került sor. Az eredmény egy kivételes szépségű, 220 gramm maradék cukorral rendelkező mélyarany színű 6 puttonyos aszú lett. Koncentrált illatában méz, virágpor, sárgabarack lekvár, birsalmasajt, tejcsoki, fahéj, kandírozott narancs, cukrozott ananász, sültalma jelenik meg. Krémes, puha, kényeztető korty. Széles, strukturált, jó savú bor, nagyon hosszú, gazdag lecsengéssel. Már most is nagyon élvezhető aszú, de kis idővel még besimultabb lesz az összetevők sokasága. Élmény minden korty.

Borítókép: Trifecta

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!