Hírek - programok
post-authorDr. Konkoly Mihály
2022. november 14.

Hat bor, egy térkép, egy közös hitvallás

post

Október 26-án mutatta be új borkóstoló ajánlatát a St. Andrea Budapest: az esemény keretében Dr. Lőrincz György borász vezette végig az érdeklődőket azon a bortérképen, amely hat lépés távolságba hozza Budapesthez a pincészet otthonát, Egerszalókot.

A borsor mostantól a St. Andrea két budapesti egységében, az állandó kínálat részeként kóstolható – ehhez hasonló, magyar és angol nyelven is elérhető, kreatív grafikával összeállított bortérkép elsőként mutatkozik be Magyarországon. A térkép alkotóinak fontos volt, hogy Dr. Lőrincz György és borászatának szép tételei a hozzájuk méltó vizuális megfogalmazásban, tartalmas üzenettel, egész estés borkóstoló-élménnyé komponálva legyenek elérhetőek nemcsak a borkedvelőknek, hanem azoknak is, akik most ismerkednek a borkóstolással.

„Az elmúlt években vendégeink nagy érdeklődést mutattak a St. Andrea tételei iránt és ez a kíváncsiság csak fokozódott, amikor a borászat egyik tételét a világ 50 legjobb bora közé választották. A St. Andrea elmúlt két évtizede tele van történetekkel: rengeteget tudunk mesélni a szőlőbirtokhoz kapcsolódó ízekről, imákról, kihívásokról, együtt megélt sikerekről és főleg arról az útról, melynek során a kis családi pincészetből Magyarország egyik meghatározó szőlőbirtoka lett. Most ezeket a történeteket tettük arra a térképre, amely a Hazafelé nevet kapta, hiszen az út Egerszalókig nekünk valóban a hazafelé vezető út.” – mondta az eseményen Berényi Oszvald, a St. Andrea Wine&Skybar sommelier-je.

Berényi Oszvald, a St. Andrea Wine&Skybar sommelier-je

Ahogy a térképen olvasható: „A St. Andrea gondolata húsz évvel ezelőtt, Egerszalókon született: ekkor alapította meg családi borászatát Magyarország egyik legszebb borvidékén Dr. Lőrincz György. A St. Andrea most, két évtizednyi tapasztalat után szebben ragyog, mint valaha. Térképünk hat lépésnyi távolságot rajzol Egerszalók és Budapest között: a St. Andrea borsor bemutatja a Borászat történetének mérföldköveit, kirajzolódik előttünk Dr. Lőrincz György és családjának hitvallása és értékei, utunk dűlőről dűlőre vezet, a Napbortól az Agapéig.”

Ahogy az évek óta sokszor, sok helyen elmondta dr. Lőrincz György, a pincészet elsősorban két borvidéki márkában, helyi házasításban, vagyis az Egri Csillagban és az Egri Bikavérben hisz. Nem meglepő, hogy Csillagokkal nyit a szépen felépített kóstolócsomag. Elsőkét a Napbor 2021-ből, amely egy nagy merítésű házasítás. Alkotói: chardonnay, hárslevelű, királyleányka, olaszrizling, pinot blanc, sauvignon blanc, zenit. Az acéltartályban készült bor friss, lendületes, letisztult, szép savakat mutató, elegáns tétel.

Ezt követte egy másik Egri Csillag, Superior kategóriában, mégpedig az Örökké 2021 - hárslevelű, furmint, sauvignon blanc és chardonnay házasítása. Az alapanyagok egy része tartályban, másik része hordóban erjedt, majd az összefejtett bor 4 hónapig érlelődött fahordóban. Komolyabb, tartalmasabb bor, kidolgozott savakkal, feszes szerkezettel, sok gyümölccsel, valamint a termőhelyet jelentő sóssággal. Komoly bor.

A pince csúcs-fehérbora a Mária 2019 következett, amely egy Nagy-Eged-hegy-dűlő Grand Superior Egri Cuvée, és az ikonikus Nagy-Eged-hegy-dűlőből származik minden alapanyaga. Gyakorlatilag egy furmint alapú házasítás, amely mellett chardonnay és sauvignon blanc jelenik meg. Komplexitását a termőhely mellett az adja, hogy fahordóban erjedt és 14 hónapig itt érlelődött. Egészen gazdag, széles, szájkitöltő bor, komoly mélységekkel és nagy érlelési potenciállal. A savak kerekek, a test buja és tömör. Fantasztikus bor!

A vörösborok következtek a sorban, mégpedig a Nagy-Eged-hegy-dűlő Egri Pinot noir Grand Superior 2017. A hordóban érlelődött pinot noir szintén a Nagy-Eged-hegy-dűlőből érkezett. Egészen magas szintű elegancia, komoly mélységek mellett részletgazdag és jól strukturált bor. A meszes, krétás kortyvégi érzet összetéveszthetetlenné teszi.

A sorban nem kisebb egyéniség érkezett, mint a Hangács Egri Bikavér Grand Superior 2018. Értelemszerűen a Hangács nevű, déli kitettségű dűlő termését használták fel: 31% kékfrankos, 30% merlot, 27% cabernet franc, 12% pinot noir arányban. Az alapanyagok acéltartályban erjedtek, majd 19 hónapig fahordóban érlelődtek. Már a bor illata is egészen sűrű tételre utal. Komoly, karakteres és izgalmas, mélységekben gazdag. Lecsengésében felerősödik a tűzköves extra adalék.

A csúcsra természetesen az Agapé került, vagyis Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017. A bor nevének jelentése a legmagasabb rendű tudatos, feltétel nélküli szeretet. A Nagy-Eged-hegyen termett tételek házasítása, a következő: kékfrankos 34%, merlot 22%, syrah 22%, pinot noir 17%, kadarka 5%. Fantasztikus komplexitás, részletgazdagság és elegancia jellemzi ezt a nagy bort. A 30 hónap fahordós érlelés jól tetten érhető a borban, finom fűszerezettség formájában. Grandiózus bor.

A St. Andrea az egyetlen magyar borászat, amely a fővárosban olyan színvonalú vendéglátóhelyeket működtet, mint a fine dining szektor meghatározó étterme, a St. Andrea Restaurant és a nemrég ötödik születésnapját ünneplő, négyévszakos rooftop bár, a St. Andrea Wine&Skybar. A most bemutatott térképpel a szőlőbirtok, az étterem és a bár az eddiginél is szorosabb egységben mutatja meg azt az értékrendet, amelyekre a St. Andrea gondolata épül - a bor és az élet mindent átható szeretetét.

Képek: St. Andrea Pincészet

Ez is érdekelhet

Bor

6 ikonikus egri pincészet

2023. május 01.
Bor teszt-értékelés

Új év, új remények

2021. január 03.
Bor egyéb
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!