Szilvás-gesztenyés szelet
Kicsit munkaigényes desszert, de a jó dolgokért, akárcsak az életben, időnként meg kell küzdeni. Dualszky-Kovács Péter, a WineArtCulture vendégséfjének receptje igazi ínyencség, elkészítéséhez pedig minden folyamat le van írva lépésről-lépésre.
Szilvás-gesztenyés szelet
Hozzávalók és elkészítési mód:
Piskóta:
- 5 db tojás
- 150 g cukor
- 150 g liszt
- tonkabab,
- 1 db citrom héja
A tojásokat habosra verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját, egy kicsi reszelt tonkababot és a lisztet. Egy lapos tepsiben 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
Szilva mousse:
- 600 g fermentált szilva püré (400 g szilva, 200 ml kombucha tea, 4 napig szobahőmérsékleten fermentáljuk, majd pürésítjük, cukorral ízesítjük.)
- 300 ml tejszín
- 7,5 db lapzselatin
A zselatinlapokat hideg vízben áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. Egy kevés pürét felmelegítünk, majd a zselatint felolvasztjuk benne. A zselatinos pürét összekeverjük a többi pürével és óvatosan hozzáadjuk a habbá vert tejszínt. A piskótát egy magasabb süteményformába tesszük, majd ráöntjük a szilva mousse-t. Hűtőbe tesszük.
Gesztenyemousse:
- 400 g gesztenyepüré
- 100 ml mogyoró szirup
- 100 ml víz
- 300 ml tejszín
- 7,5 db lapzselatin
A zselatinlapokat vízben áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A vizet felmelegítjük, és a zselatinlapokat felolvasztjuk benne, majd hozzáadjuk a mogyoró szirupot és a gesztenyepürével simára keverjük. Hozzáadjuk a habbá vert tejszínt. A kész gesztenye mousse-t ráöntjük a félig elkészült süteményünkre.
Szilvazselé:
- 300 g fermentált szilva püré (200 g szilva, 100 ml Kombucha tea, 4 napig szobahőmérsékleten fermentáljuk, majd pürésítjük, cukorral ízesítjük.)
- 3 db lapzselatin
A zselatinlapokat vízben beáztatjuk. A pürét felmelegítjük, majd a zselatint felolvasztjuk benne. Kicsit kihűtjük, majd a hűtőben lévő sütemény tetejére öntjük egyenletesen.
Gesztenyekrém:
- 250 g gesztenyepüré
- 50 ml mogyoró szirup
Az alapanyagokat összekeverjük, majd habzsákba töltjük.
Meringue:
- 140 g tojásfehérje
- 200 g cukor
A tojást kemény habbá verjük a cukorral. Habzsákba töltjük, majd egy tepsire nyomjuk és 120 fokon 90 percig teljesen szárazra szárítjuk.
Szilva sorbet:
- 500 g fermentált szilva püré
- 1 ek glükóz szirup
- 0,3 g agar-agar
Felforralunk 250 g pürét, hozzáadjuk az összes hozzávalót, 1 percig főzzük, majd összekeverjük a maradék pürével. Fagyigépben fagyasztjuk.
Szilvagél:
- 200 g fermentált szilva püré
- 2 g agar-agar
A fele szilva pürét felforraljuk az agar-agarral, majd hozzáadjuk a másik feléhez. Hűtőbe tesszük fél napra. Ha teljesen szilárd, botmixerrel simára mixeljük.
Gesztenyehab:
- 250 g gesztenyepüré
- 100 ml mogyoró szirup
- 150 ml víz
- 25 g espuma por
Az összetevőket összedolgozzuk egy mixerrel, leszűrjük, majd egy szifonba töltjük. Egy patront rácsavarunk és alaposan összerázzuk.
Morzsa:
- 160 g liszt
- 100 g barna cukor
- 100 g vaj
Minden összetevőt egy edényben összegyúrunk, majd 180 fokon körülbelül 18 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, összetörjük apróra.
Recept, borítókép: Dualszky-Kovács Péter