Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2018. február 04.

Kacsamell céklákkal Márga Bisztró módra

post

Ha Csopak és Balaton, akkor a Szent Donát Birtok étterme a Márga Bisztró, az ország egyik legszebb panorámájával rendelkező étterme. A csodálatos panorámához magas minőségű, helyi alapanyagokra építő konyha is társul. Laza hangulat, jó borok, modern technológia, professzionalizmus és folytonos kísérletező kedv, mindezt a maximalizmus jegyében. Endrédi Zoltán konyhafőnök munkáját Varga Roland kreatív séf segíti, szóval, ha esetleg még nem jártatok a Márga Bisztróban, keressétek fel minél hamarabb.

Kedvcsinálónak a "Magyarország meghatározó éttermei és séfjei" sorozatom legújabb részében jöjjön most egy recept tőlük, hozzá pedig egy izgalmas 2016-os kékfrankos.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1,5 kg kacsamell

  • 0,5 kg sárga cékla

  • só, ízlés szerint

  • 0,5 dl olívaolaj

  • 0,5 kg bordó cékla

  • 1kg burgonya (balatoni rózsaburgonya)

  • 2dl tejszín

  • 3-4 szál kakukkfű

  • 1 fej vöröshagyma

  • 1 kk balzsamecet

  • szerecsendió, ízlés szerint

  • 2 dkg vaj

  • 1 ek méz

  • bors, ízlés szerint

Elkészítés

A vöröshagymát, a bordó céklát és a burgonyát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, majd vajon megpirítjuk. Sózzuk, kakukkfűvel és borssal fűszerezzük, majd a végén hozzáadjuk a tejszínt. Áthelyezzük egy kivajazott tepsibe, és 160°C-os sütőben 50 percig sütjük. A sárgacéklát megmossuk, alufóliába tesszük, sózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és becsomagoljuk. 165°C-os sütőben 1-1,5 óráig sütjük. Melegen leszedjük a héját, termomixerben turmixoljuk, adunk hozzá balzsamecetet, szerecsendiót, mézet és vajat.

A kacsamell bőrét beirdaljuk, sózzuk, forró serpenyőben bőrével lefelé sütjük, majd betesszük a 180°C-ra előremelegített sütőbe 4 percre.

Borajánlat

St. Donát Magma Kékfrankos 2016

A tihanyi területről származó alapanyagot spontán erjesztették majd rövid ideig érlelték francia tölgyfahordóban. Azon kékfrankosok egyike, amelyet étel mellé vagy csak önmagában is bármikor szívesen fogyasztok. Friss, terroirjegyeket is magába foglaló, gyümölcsös, fűszeres bor. Jól iható, lendületes, strukturált kékfrankos, amely egy rövid palackérlelést biztosan meghálál.

Recept: Endrédi Zoltán

Borajánlat: Németi Sándor

 

Ez is érdekelhet

Borturizmus
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Bio vörösbor a Mátrából

2021. május 31.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Breitenbach Pince Zéta 2018

2019. november 09.
Bor teszt-értékelés

Buborékos nyári sláger

2021. augusztus 30.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!