Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2018. február 04.

Kacsamell céklákkal Márga Bisztró módra

post

Ha Csopak és Balaton, akkor a Szent Donát Birtok étterme a Márga Bisztró, az ország egyik legszebb panorámájával rendelkező étterme. A csodálatos panorámához magas minőségű, helyi alapanyagokra építő konyha is társul. Laza hangulat, jó borok, modern technológia, professzionalizmus és folytonos kísérletező kedv, mindezt a maximalizmus jegyében. Endrédi Zoltán konyhafőnök munkáját Varga Roland kreatív séf segíti, szóval, ha esetleg még nem jártatok a Márga Bisztróban, keressétek fel minél hamarabb.

Kedvcsinálónak a "Magyarország meghatározó éttermei és séfjei" sorozatom legújabb részében jöjjön most egy recept tőlük, hozzá pedig egy izgalmas 2016-os kékfrankos.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1,5 kg kacsamell

  • 0,5 kg sárga cékla

  • só, ízlés szerint

  • 0,5 dl olívaolaj

  • 0,5 kg bordó cékla

  • 1kg burgonya (balatoni rózsaburgonya)

  • 2dl tejszín

  • 3-4 szál kakukkfű

  • 1 fej vöröshagyma

  • 1 kk balzsamecet

  • szerecsendió, ízlés szerint

  • 2 dkg vaj

  • 1 ek méz

  • bors, ízlés szerint

Elkészítés

A vöröshagymát, a bordó céklát és a burgonyát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, majd vajon megpirítjuk. Sózzuk, kakukkfűvel és borssal fűszerezzük, majd a végén hozzáadjuk a tejszínt. Áthelyezzük egy kivajazott tepsibe, és 160°C-os sütőben 50 percig sütjük. A sárgacéklát megmossuk, alufóliába tesszük, sózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és becsomagoljuk. 165°C-os sütőben 1-1,5 óráig sütjük. Melegen leszedjük a héját, termomixerben turmixoljuk, adunk hozzá balzsamecetet, szerecsendiót, mézet és vajat.

A kacsamell bőrét beirdaljuk, sózzuk, forró serpenyőben bőrével lefelé sütjük, majd betesszük a 180°C-ra előremelegített sütőbe 4 percre.

Borajánlat

St. Donát Magma Kékfrankos 2016

A tihanyi területről származó alapanyagot spontán erjesztették majd rövid ideig érlelték francia tölgyfahordóban. Azon kékfrankosok egyike, amelyet étel mellé vagy csak önmagában is bármikor szívesen fogyasztok. Friss, terroirjegyeket is magába foglaló, gyümölcsös, fűszeres bor. Jól iható, lendületes, strukturált kékfrankos, amely egy rövid palackérlelést biztosan meghálál.

Recept: Endrédi Zoltán

Borajánlat: Németi Sándor

 

Ez is érdekelhet

Recept
Gasztronómia
Gasztronómia

Kacsa, Villány, kékfrankos

2020. május 12.
Gasztronómia
Bor interjú
Bor teszt-értékelés

Ezer palack, ezer élmény

2022. május 24.
Gasztronómia

Gombaleves gazdagon

2020. december 04.

Küldj egy üzenetet!