Utazás
post-authorNémeti Sándor
2023. február 16.

Menton, Európa citromfővárosa

post

Menton egykor Európa legjobb citromtermesztő régiója volt, de az évszázadok során meredek hanyatlásnak indult. Az utóbbi időben azonban a termelők újra látják az egykor világhírű citromban és ennek termesztésében rejlő lehetőségeket.

Menton, a „citromváros”

A francia Riviérán, a tenger és hegyek között fekvő, Monaco és Olaszország közelében található gyönyörű város a szubtrópusi mikroklímájának köszönhetően ideális hely a citrom-és narancs termesztéséhez. A Franciaország kulturális és történelmi városa címet viselő Menton bájos óvárosával, szűk macskaköves utcáival, gondozott épületeivel, csodálatos kertjeivel, és nem utolsó sorban a jobbnál jobb éttermeivel egy igazi gyöngyszem a turisták számára.

Menton citromfesztiválForrás: Menton város Facebook

És ha már szóba került a gasztronómia, lehetetlen úgy Mentont elhagyni, hogy ne látogassuk meg az 1898-ban felavatott vásárcsarnokot, a Marché des Halles-t, mely minden reggel keddtől vasárnapig kiváló termékekkel, sajtokkal, gyümölcsökkel, húsokkal és halakkal várja az ínyenc látogatókat. Itt mindenki felfedezheti a helyi különlegességeket, amit feltétlenül ki kell próbálni: barbajuan, pichade, socca vagy fougasse mentonnaise - csak hogy néhányat említsek. Nem véletlen, hogy a „citromvárosának” is nevezett Menton, Nizza, Monaco, Cannes és Antibes után ennyire népszerű hely. Igaz, Mentonra kicsivel kevesebb figyelem irányul, így azok számára, akik zsúfoltság nélkül szeretnék kiélvezni a francia Riviéra szépségeit, Menton ideális hely. Az évi több mint 316 napsütéses napjával az üdülőhely a citrusfélék igazi paradicsoma.

Menton citromfesztivál

A Mentoni-i Citromfesztivál

A város nevezetessége a világhírű Fête du Citron, azaz a Menton-i Citromfesztivál, mely évente 200.000 érdeklődőt vonz a városba, hogy megcsodálják a citrusokból épített szobrokat. Aki szeretné tudni, hogy mennyire ragaszkodnak a tengerparti város lakói a szeretett citromjukhoz, a fesztivál ideje alatt nyugodtan kérdezze meg a helyieket. Bárki szívesen elmeséli a citrom történetét, a legenda szerint Éva francia Riviérára érkezése kapcsolódik a városhoz. A történet szerint, amikor Ádámot és Évát kiűzték a paradicsomból, Éva nem almát vitt magával, hanem egy citromot. Ádám, aki félt az isteni megtorlástól arra kérte Évát, hogy szabaduljon meg a tiltott gyümölcstől, de Éva számára egyetlen táj sem tűnt erre méltónak. Az út során viszont megérkeztek Mentonba, ami látványával teljesen elvarázsolta Évát, így ezt az aranygyümölcsöt ennek földjében ásta el.

Menton citromfesztiválForrás: Fête du Citron – Menton Facebook

A bibliai legendán kívül a mentoni citrom felemelkedésének és bukásának dokumentált története egyébként a 15. századi Spanyolországból való megérkezésével kezdődött. A gyümölcs gyorsan alkalmazkodott Menton mikroklímájához, amelyet a védelmező hegyek és az óceán közelsége egyedülálló kombinációja hozott létre. A mentoni citrom igazi fellendülése a 17. és 18. században kezdődött, ekkor születtek meg az első szabályok is ennek termesztésére és a vele való kereskedelemre.  A citromtermesztés a 18. század és a 19. század közepén érte el csúcspontját. A 18. század végére a régióban a becslések szerint évente több millió citromot termeltek, ennek nagyobb részét főleg Angliába, Németországba, Oroszországba, sőt Észak-Amerikába is exportálták. A mentoni citromtermesztés hanyatlása a francia forradalom végén kezdődött, amikor feloldották az előbb említett törvényeket. A második csapást a 19. században érte, amikor a brit turisták érkezése miatt szállodákat és villákat építettek azokon a teraszokon, ahol addig citromot termesztettek.  Végül az 1950-es években egy szokatlan nagy hideg adta meg a kegyelemdöfést. A citrom az 1980-as években kezdett visszatérni, köszönhetően több termelőnek, akik látták a benne rejlő lehetőségeket, és újraindították a termesztését, majd 2015-ben földrajzi eredetvédettségben részesült. 

Menton citromfesztiválForrás: Fête du Citron – Menton Facebook

Az évente, februárban megrendezett fesztivál eredete egészen 1895-re vezethető vissza, amikor a helyi szállodatulajdonosok egy csoportja, keresve a város téli szórakozását, azt javasolták az önkormányzatnak, hogy tartsanak felvonulást a városon keresztül. Az ihletet Nizza adta, ahol már régóta rendeztek karnevált. 1896-ra az új rendezvény már nemcsak a helyi lakosság, hanem a télen érkező gazdag turisták körében is nagy népszerűségnek örvendett. Akkoriban divat volt a téli hónapokat a francia Riviérán tölteni, így királyok, királynők, hercegek, művészek és előadóművészek szálltak meg Menton palotáiban, vagy az itt lévő pompás villákban. A citrom viszont csak 1929-ben jelent meg a karneválon. Abban az évben egy szállodatulajdonosnak az volt a kitűnő ötlete, hogy virág- és citruskiállítást rendezzen a Hôtel Riviera területén. Végül olyan nagy sikere lett, hogy a következő évben a rendezvény az utcákra költözött, a kocsikat pedig naranccsal és citrommal borították be. A helyi önkormányzat annak érdekében, hogy a turizmust még jobban meglendítse, szárnyai alá vette a rendezvényt, és 1934-ben Fête du Citron® névre keresztelte. Ezen az új néven 1936-ban rendezték meg Menton botanikus kertjében Biovès-ben az első citrusfélékből és virágokból álló kiállítást, melynek felelőse François Ferrié volt. Azóta évről évre a világ minden sarkából érkeznek a látogatók.

Menton citromfesztiválForrás: Wikipedia

A mentoni citrom

A mentoni citromot ovális alakja, illata, enyhe savassága, héjának vastagsága és az évszaktól függően változó színe különbözteti meg a többi fajtától. Kezdetben halványsárga, éretten pedig élénksárgává válik. Az elmúlt generációk hagyományos módszerei szerint a citromot kézzel szedik, és semmilyen vegyszeres kezelésnek nem vetik alá, és nem vonják be viasszal sem. Éves termelése jelenleg 100 és 120 tonna között van, így a fesztiválra szükséges közel 180 tonna citromot és narancsot más módon szerzik be. A nagyon ritka citromnak, mely akár közvetlenül a fáról is fogyasztható, teljesen más az íze és az állaga, mint a máshol megtalálható citromoké.

Menton citromfesztiválForrás: Fête du Citron – Menton Facebook

A vastag héja, magas illóolajtartalma, és a többi tulajdonoságai miatt a szakácsok is kedvelt alapanyaga. Ilyen például a helyi ismert séf, Mauro Colagreco, aki a 2019-ben a világ 50 legjobb éttermei közé választott Mirazur-ban tevékenykedik. A mentoni citromot széleskörűen használják fel a konyhában, többek között halas ételekhez, péksüteményekben, citromlikőrben, ízesített olívaolajban, gyümölcslekvárokban, de készítenek belőle fagyit, illetve a híres mentoni citromtortának is a nélkülözhetetlen alapja.

Borítókép: menton.fr

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Gasztronómia egyéb
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!