Bor
post-authorNémeti Sándor
2024. március 25.

6 izgalmas bor húsvétra

post

A tavasz érkezésével a húsvét is kopogtat az ajtónkban, kint pedig virágba borulnak a fák és téli álmából ébredve a természet is új erőre kap. A húsvéti ünnep elengedhetetlen kelléke nemcsak a sonka és a tojás, hanem a fogások mellé kínált bor is, amely a keresztény kultúrában Krisztus vérét jelképezi. Íme néhány izgalmas bor a húsvéti ünnepre. 

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Tokaji Organikus Furmint Extra Brut 2019

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok pezsgő

Bár Magyarországon a pálinkának nagy hagyománya van és sokan az étel előtt fogyasztják, aperitifként inkább egy könnyedebb buborékos bort ajánlok, vagy egy hagyományos eljárással készített, szintén könnyedségre hangolt, de komplex pezsgőt. Egyrészt mert a magas alkohol a pálinka esetében teljesen kikészíti az ízlelőbimbókat, így a fogyasztása után kevésbé érezzük a finom ételek ízét vagy a következő borokat. A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok organikus pezsgője akár a reggelihez is jó választás, nem mellesleg nemcsak a minősége, hanem az ára is kiváló. Múlt évben például tizenkilenc ország csaknem 1000 tétele versengett a legszigorúbb és legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi megmérettetésen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon, ahonnan a Tarcalon gazdálkodó Gróf Degenfeld Szőlőbirtok tiszta furmintból készült 2019-es évjáratú Organic Extra Brut pezsgője aranyéremmel tért haza. A szőlőbirtok első bio pezsgője, amelynek alapanyaga 100% furmint, szintén megnyerte múlt évben a komoly múltú Szegedi Borfesztivál fődíját, és egyben a Szeged város bora 2023 címet is.

Tóth Ferenc Pincészet Egri Csillag Superior 2022

Tóth Ferenc Pincészet egri csillag

A múlt évben fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Tóth Ferenc Pincészet az Egri borvidék egyik legismertebb borászata. A pincészet ügyvezetőjének, Tóth Katalinnak a szülei szinte a nulláról építették fel a borászatot, de hitük, szorgalmuk, elszántságuk, és az önmagukba vetett bizalom által megteremtették a pincészet alapjait. A család büszke arra, hogy a mai napig kétkezi munka által, befektetők nélkül, megőrizve a függetlenségüket értek el mindent. 40 év kitartó munkájának köszönhetően jelenleg már egy 25 hektáros gyönyörű birtokon gazdálkodnak. Az Egri Csillag és az Egri Bikavér a legfontosabb pillérét képezi a Tóth Ferenc Pincészet portfoliójának. A 2022-es évjáratú Egri Csillag könnyedségre hangolt illat- és ízjegyeit leginkább fehér húsú gyümölcsök, akácméz, fehér virágok, és érett citrusok jellemzik. Jól iható, izgalmas, feszes karakterű, szép egyensúlyban lévő házasítás, mely önmagában, de ételek mellé is tökéletes választás.

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021

Kamocsay olaszrizling

Kamocsay Ákos (Év Borásza Angliában és Év Bortermelője Magyarországon) mindig biztos kézzel nyúl az olaszrizling fajtához is. A 2021-es évjárat alapanyaga a Soós-hegyen termett, mely viszonylag közel van a Dunához és minden évben a Kamocsay Prémium olaszrizling alapanyagát adja. A szőlő feldolgozása reduktív eljárással történt, az erjedés 14-16 fokon játszódott le. Erjedés után az alapanyagot a finom seprőn viszonylag hosszabb ideig hagyták, de nem kevergették. Az érlelés tartályban történt és egy éves korában került a palackba. Palackozás után még bőven érlelődhet és így alakul ki a gyümölcsösség mellett az az érett harmónia, mely nagy értéke ennek a bornak. Nem véletlen, hogy a 2023-as Országos Borversenyen, amelyre 22 borvidékről, 918 tétellel 252 pincészet nevezett, a Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021 a Kárpát-medencei fajtából készülő legjobb nagy száraz fehérbor különdíját hozta el. Tartalmas és szép egyensúlyban lévő bor, mely illat- és ízjegyeiben is nemcsak Kamocsay Ákos lenyomatát hozza, hanem a borvidékre jellemző karaktert is. Előételekhez, salátákhoz, könnyű fogásokhoz, grillezett szárnyasokhoz, akárcsak sajtokhoz, tészta ételekhez és roston sült halakhoz is remekül passzol.

Váli Péter Pinot Noir 2020

Váli Péter pinot noirfotó: Váli Birtok

A világ egyik legismertebb és legelegánsabb szőlőfajtája kiegészülve a Badacsonyi borvidék egyedi mikroklímájával és terroirjával egy egészen különleges és összetéveszthetetlen karakterű vörösbort eredményezett. A Váli Péter által készített poinot noir remek választás a sonka mellé, de sült zöldséges ételekhez, bárányhoz, vadnyúlhoz, illetve gombás ételekhez és vadszárnyasokhoz is tökéletes bor. Illatában szép egyensúlyt alkotnak a friss és érettebb piros bogyós gyümölcsök, melyeket szépen kiegészítenek a hordóból származó fűszerek. Kóstolva könnyedségre hangolt korty, selymes tannin, kifinomult savak, nem tolakodó, szép fahasználat és jól ihatóság jellemzi.

Takler Gurovicai Kékfrankos 2020

Takler kékfrankos

Ha nyúl, kacsa vagy bárány kerül az asztalra, akkor a Takler pincészet 2020-as évjáratú dűlőszelektált kékfrankosa tökéletes választás. A kékfrankos egyébként mindig kiemelt szerepet töltött be a Takler Borbirtok életében, és elsők között voltak, akik a kékfrankost házasításban is kezdték használni. A kimagasló adottságokkal rendelkező, összesen 52 hektáros Gurovica-dűlőben – amelynek első ismert említése 1650-ből származik – a Takler család 8 hektárt birtokol. A szinte tökéletes évjáratból származó kékfrankos gazdag, nagyon elegáns, mély tartalommal és finesszel megáldott bor. Komoly struktúra és mélységek jellemzik mind illatában, mind pedig ízjegyeiben, a szép savak és bársonyos tanninok pedig lendületet biztosítanak. Nagyszerű bor, ami tökéletes példája annak, hogy jó kezekben mire képes Szekszárdon a kékfrankos.

Trifecta Lapis 6 puttonyos Aszú 2019

Trifecta aszú

Egy pohár aszú elfogyasztása már önmagában is képes ünnepé varázsolni a hétköznapokat. Az ünnepi ebéd vagy vacsora méltó lezárásaként az aszú tökéletes választás. Főleg, ha ilyen kiváló aszú kerül az asztalra, melyet tavaly Magyarország harmadik legjobb aszújának választotta a szakma. A Bodrogkeresztúron található Lapis-dűlőben, pontosabban ennek a felső egyharmadán van területe a Trifecta Pincészetnek, mely mind első vagy másod osztályú. A dűlő nem csak az aszúszemeket adta, hanem innen származik az alapbor is. A kimagasló terület egyik különlegessége, hogy minden évben lehet innen szedni aszúnak való alapanyagot. A Lapis-dűlő története egyébként a 16. század közepéig vezethető vissza az írott dokumentumokban. Neve a latin lapis kő jelentésű főnévből származik, ami a szőlőterület köves talajára utal. Birtokosai voltak többek között a Thököly és a Rákóczi főúri családok, valamint a jezsuiták is. Maga az aszú tökéletesen visszaadja a terület és évjárat sajátosságait, mindezt abban a magas minőségben, ahogyan a Tállyán gazdálkodó pincészettől már évek óta megszoktuk. A kézzel szüretelt alapanyag közel másfél évig pihent egy 225 literes új, médium pörkölésű Miklóssy hordóban, amit az erdőbényei Miklóssy András készített. Mi tagadás: a végeredmény zseniális lett. Nagy test, komoly beltartalom, olajos textúra, gazdag ízek és illatok jellemzik, amihez társulnak a hordófűszerek is.

Fotók: Németi Sándor

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Új év, új remények

2021. január 03.
Recept

New York sajttorta

2015. december 21.
Bor teszt-értékelés

Furmint Badacsonyból

2022. június 24.
Utazás
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!