Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. január 17.

Whiskys garnélarák bazsalikomos vajjal

post

Ha szeretitek a tenger gyümölcseit, akkor ez a whiskys garnélarák bazsalikomos vajjal akár előételnek vagy könnyű vacsorának is ideális választás. Alig kell hozzá pár alapanyag és az előkészületekkel együtt 20 perc alatt elkészül.

Garnélarák bazsalikomos vajjal

Hozzávalók:

  • 800 g garnélarák
  • 100 g vaj
  • 50 ml whisky (a legjobb a füstös jegyekkel rendelkező, például Lagavulin)
  • 6 db salottahagyma
  • egy kisebb csokor bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipetnyi őrölt chilipaprika
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • pár csepp citromlé

A garnélarák elkészítése

A friss bazsalikomot apróra vágjuk, szintúgy a fokhagymát, majd egy villa segítségével összekeverjük a vajjal. Közben a salottahagymát is felaprítjuk, a garnélarákot pedig alaposan leöblítjük folyó víz alatt.

Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángon, és adjunk hozzá egy kisebb adagot az előzőleg elkészített petrezselymes vajból. Ha a vaj olvadt, pároljuk meg benne pár percig a felaprított hagymát, adjuk hozzá a garnélarákot, és további 5 percig pároljuk. Ha szükségesnek látjuk, tegyünk hozzá még egy kis petrezselymes vajat. Meglocsoljuk a whiskyvel, meggyújtjuk, flambírozzuk, amitől egészen különleges, enyhén füstös ízt kap. Ennél a műveletnél viszont legyünk óvatosak. Tálalás előtt sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd jöhet rá az apróra vágott chilipaprika és pár csepp citromlé.

Borajánlat:  

Trifecta Szent Tamás Furmint 2017

Trifecta Pincészet Furmint Szent Tamás

Amennyiben egy füstös jegyekkel rendelkező whiskyvel készítettük a fogást, a Tállyán gazdálkodó Trifecta pincészet 2017-es évjáratú Szent Tamás bora, amelynek furmint alapanyagát október elején, a dűlő legfelsőbb, a Makovica részéről kézzel szüretelték, 50-60 év közötti tőkékről, egy kiváló választás. Bár októberben a botritiszedés erőteljesen beindult, a gondos válogatás következményeként teljesen botritiszmentes szőlőt sikerült szedni a területről. A bor 500 literes Kádár Hungary hordóban lett erjesztve és finom seprőn itt is érlelték 4 évig a 10 fokos pincében. Komoly testtel rendelkező bor, mely illat- és ízjegyeiben is rendkívül komplex. Sűrű, egész szájat betöltő bor, olajos magvakkal, szalmával, gyógynövényekkel, szárított mezei virágokkal, virágmézzel, amihez péksütemény, birs, és érett gyümölcsök társulnak. Nagyon kifejező stílusú, széles és hosszú bor, lecsengésében finom kesernyével, fűszerekkel és érett citrusokkal. Tömör, elegáns korty, komoly beltartalommal, illetve krémes és buja, szinte harapható textúrával. Csupán 3200 palack készült belőle.    

Recept: Németi Sándor

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!