Tejszínes fokhagymaleves
Biztos vagyok benne, hogy minden családnak megvan a maga változata a fokhagymalevesre. A generációkon át öröklődő receptet gyakran akkor készítik el, amikor valaki a családban megfázik. De természetesen más alkalmakra is nagyszerű. Egy biztos: ha egy olcsó, finom, tápláló és gyorsan elkészíthető levest szeretnétek készíteni, akkor ez a fokhagymaleves remek választás. Ráadásul nagyon egészséges is, hiszen a fokhagyma többek között erősíti az immunrendszert, a szív-és érrendszert, a csontokat, és antioxidatív és antibakteriális hatással bír.
Fokhagymaleves
Hozzávalók:
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 1 db póréhagyma (csak a fehér része)
- 2 db burgonya
- 1 db vöröshagyma
- 1,5 liter csirkealaplé
- tejszín
- só
- bors
- vaj
- olívaolaj
- sajt
- petrezselyem vagy kakukkfű
A tejszínes fokhagymaleves elkészítése:
A hagymát, a póréhagymát és a burgonyát megpucoljuk és felaprítjuk. Utóbbit kis kockákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk és összetörjük. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olívaolajat, majd enyhén megpirítjuk benne a fokhagymát. Adjuk hozzá a hagymát és pároljuk körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a kis kockákra vágott burgonyát, a végén pedig öntsük hozzá a csirkealaplét, és pároljuk 25 percig. Ha túl sűrűnek ítéljük az állagát, öntsünk hozzá még egy kis alaplét. Vegyük le a tűzről és turmixoljuk össze. Keverjünk bele egy kis tejszínt, fűszerezzük ízlés szerint és tálaljuk gyorsan míg jó forró a leves. Krutonnal, vagy vajban enyhén megsütött szelet bagettel az igazi, aminek tetejére egy kis sajtot reszelünk. Csak az ízek kedvéért egy kis friss petrezselymet vagy kakukkfüvet is tegyünk hozzá.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: unsplash