Házi falafel recept tabuléval és fűszernövényekkel
Nyári estén, a nagy melegben nincs is jobb, mint egy hideg friss előétel és hozzá egy pohár bor. A falafel, más néven csicseriborsó fasírt, erre tökéletes választás. A közel-keleti konyha híres a fűszereiről és a fűszernövényeiről is, a bátran használt friss fűszernövények, mint például a menta, koriander nagyon sok frissességet és ízt adhatnak az ételünknek. Próbáljátok ki ezt az egyszerűen elkészíthető házi falafel fogást, melyet Dualszky-Kovács Péter, az oldal vendégséfje készített, és bontsatok fel hozzá egy könnyedebb fehér bort.
Falafel, Tabulé, Guacamole, Fűszernövények
Hozzávalók és elkészítési mód:
Tabulé:
- 150 g kuszkusz
- ½ citrom leve
- 2,5 dl zöldségalaplé (Víz)
- 2 ek petrezselyem, menta, koriander
- 2 ek cukkini brunoise
- 2 ek répa brunoise
- 2 ek uborka brunoise
- 4 ek olívaolaj
- kardamom
- babérlevél
- csillagánizs
- só, bors
A zöldségalaplevet felforraljuk és hozzáadjuk a kardamom magot, babérlevelet és csillagánizst, majd 10 percig alacsony lángon melegen tartjuk. 10 perc után egy szűrőn keresztül a kuszkuszra öntjük, letakarjuk egy fóliával és további 10 percig állni hagyjuk. A végén hozzáadjuk a zöldség-brunoiset, fűszernövényeket és alaposan összekeverjük. Sóval, borssal, citrom levével és olívaolajjal ízesítjük.
Falafel:
- 200 g csicseriborsó
- 2 cs koriander
- 1 db vöröshagyma (apró kockára vágva)
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ citrom leve
- 1 ek só
- ½ tk sütőpor
- 1 ek őrölt koriander
- 1 ek őrölt római kömény
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, másnap leöntjük róla a vizet, majd hideg vízzel átmossuk. Egy mixerben minden hozzávalóval összedaráljuk. Fél órát állni hagyjuk, ha szükséges, akkor még ízesítjük. Bő olajban aranybarnára sütjük.
Guacamole:
- 1 db avokádó
- 3 ek víz
- 1 ek creme fraiche
- 1 db lime
- 1 tk koriandermag
- 2 tk cukor
- 3 ek szárított menta
- só
- bors
A lime lereszelt héját és levét, vizet, cukrot, szárított mentát és a koriandermagot felforraljuk, majd 5 percig állni hagyjuk. Egy szűrőn átszűrjük, majd hozzáadjuk a creme fraichet. Egy mixerben készre pürésítjük az avokádóval, sóval és borssal ízesítjük.
Fűszernövény saláta:
- kapor
- petrezselyem
- turbolya
- snidling
- olívaolaj
- fleur de sel
A fűszernövényeket egy tálban összekeverjük, olívaolajjal és fleur de sel-el ízesítjük.
Tálalás:
A tabulét a tányér közepére helyezzük, tetejére gránátalmát és guacamolét teszünk, majd ráhelyezzük az aranybarnára sült falafelt. Tetejét a zöldsalátával díszítjük.
Borajánlat:
Tóth Ferenc Pincészet Egri Csillag Superior 2022
Az Egri Csillag és az Egri Bikavér a legfontosabb pillérét képezi a Tóth Ferenc Pincészet portfoliójának, mellettük a fehér szőlőfajtáknál a leányka, ami pedig a vörös vonalat illeti a kadarka, és a legjobb évjáratokban a kékfrankos. Ezek adják a portfóliójuk gerincét, de ezeken kívül vannak olyan szerelemborok, mint például a rajnai rizling és a pinot noir, amiket szintén nagy figyelemmel és tudatossággal készítenek. A 2022-es évjáratú Egri Csillag könnyedségre hangolt illat- és ízjegyeit leginkább fehér húsú gyümölcsök, akácméz, fehér virágok, és érett citrusok jellemzik. Jól iható, izgalmas, feszes karakterű, szép egyensúlyban lévő házasítás, mely önmagában, de ételek mellé is tökéletes választás. A nyáresti borozgatások elengedhetetlen kelléke.
Recept, ételfotók: Dualszky-Kovács Péter
Borajánlat és borfotó: Németi Sándor