Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2023. augusztus 03.

Házi falafel recept tabuléval és fűszernövényekkel

post

Nyári estén, a nagy melegben nincs is jobb, mint egy hideg friss előétel és hozzá egy pohár bor. A falafel, más néven csicseriborsó fasírt, erre tökéletes választás. A közel-keleti konyha híres a fűszereiről és a fűszernövényeiről is, a bátran használt friss fűszernövények, mint például a menta, koriander nagyon sok frissességet és ízt adhatnak az ételünknek. Próbáljátok ki ezt az egyszerűen elkészíthető házi falafel fogást, melyet Dualszky-Kovács Péter, az oldal vendégséfje készített, és bontsatok fel hozzá egy könnyedebb fehér bort.

Falafel, Tabulé, Guacamole, Fűszernövények

Hozzávalók és elkészítési mód:

Tabulé:

  • 150 g kuszkusz
  • ½ citrom leve
  • 2,5 dl zöldségalaplé (Víz)
  • 2 ek petrezselyem, menta, koriander
  • 2 ek cukkini brunoise
  • 2 ek répa brunoise
  • 2 ek uborka brunoise
  • 4 ek olívaolaj
  • kardamom
  • babérlevél
  • csillagánizs
  • só, bors

A zöldségalaplevet felforraljuk és hozzáadjuk a kardamom magot, babérlevelet és csillagánizst, majd 10 percig alacsony lángon melegen tartjuk. 10 perc után egy szűrőn keresztül a kuszkuszra öntjük, letakarjuk egy fóliával és további 10 percig állni hagyjuk. A végén hozzáadjuk a zöldség-brunoiset, fűszernövényeket és alaposan összekeverjük. Sóval, borssal, citrom levével és olívaolajjal ízesítjük.

Falafel:

  • 200 g csicseriborsó
  • 2 cs koriander
  • 1 db vöröshagyma (apró kockára vágva)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ citrom leve
  • 1 ek só
  • ½ tk sütőpor
  • 1 ek őrölt koriander
  • 1 ek őrölt római kömény

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, másnap leöntjük róla a vizet, majd hideg vízzel átmossuk. Egy mixerben minden hozzávalóval összedaráljuk. Fél órát állni hagyjuk, ha szükséges, akkor még ízesítjük. Bő olajban aranybarnára sütjük.

falafel recept

Guacamole:

  • 1 db avokádó
  • 3 ek víz
  • 1 ek creme fraiche
  • 1 db lime
  • 1 tk koriandermag
  • 2 tk cukor
  • 3 ek szárított menta
  • bors

A lime lereszelt héját és levét, vizet, cukrot, szárított mentát és a koriandermagot felforraljuk, majd 5 percig állni hagyjuk. Egy szűrőn átszűrjük, majd hozzáadjuk a creme fraichet. Egy mixerben készre pürésítjük az avokádóval, sóval és borssal ízesítjük.

Fűszernövény saláta:

  • kapor
  • petrezselyem
  • turbolya
  • snidling
  • olívaolaj
  • fleur de sel

A fűszernövényeket egy tálban összekeverjük, olívaolajjal és fleur de sel-el ízesítjük.

Tálalás:

A tabulét a tányér közepére helyezzük, tetejére gránátalmát és guacamolét teszünk, majd ráhelyezzük az aranybarnára sült falafelt. Tetejét a zöldsalátával díszítjük.

Borajánlat:

Tóth Ferenc Pincészet Egri Csillag Superior 2022

Tóth Ferenc Pincészet Egri Csillag Superior

Az Egri Csillag és az Egri Bikavér a legfontosabb pillérét képezi a Tóth Ferenc Pincészet portfoliójának, mellettük a fehér szőlőfajtáknál a leányka, ami pedig a vörös vonalat illeti a kadarka, és a legjobb évjáratokban a kékfrankos. Ezek adják a portfóliójuk gerincét, de ezeken kívül vannak olyan szerelemborok, mint például a rajnai rizling és a pinot noir, amiket szintén nagy figyelemmel és tudatossággal készítenek. A 2022-es évjáratú Egri Csillag könnyedségre hangolt illat- és ízjegyeit leginkább fehér húsú gyümölcsök, akácméz, fehér virágok, és érett citrusok jellemzik. Jól iható, izgalmas, feszes karakterű, szép egyensúlyban lévő házasítás, mely önmagában, de ételek mellé is tökéletes választás. A nyáresti borozgatások elengedhetetlen kelléke. 

Recept, ételfotók: Dualszky-Kovács Péter

Borajánlat és borfotó: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

25 év kiemelkedő édes borai

2021. október 25.

Küldj egy üzenetet!