Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. február 07.

A hét bora: Varsányi Pincészet bikavér

post

A ma már 90 hektáron gazdálkodó verpeléti Varsányi Pincészetet harminc éve egy kéthektáros területtel indította a Katona István életműdíjas Varsányi Lajos. Területeik Aldebrőtől Egerszalókig megtalálhatóak a legjobb dűlőkben (Ácsok, Cinege, Szent János völgy, Kerékkötő, Öreghegy, Hosszú, Királyi, Veres, Varjas), melyek közül kiemelkedik az egyedülálló adottságokkal rendelkező Szent-János völgy. A borokért 2014 óta Patai István felel, de a vállalkozásban a család szinte minden tagja besegít: a szőlész-borász végzettséggel rendelkező Farkasné Varsányi Katalin a marketingért, a vendéglátásért és a minőségbiztosításért felel, férje Farkas Gedeon a cég ügyvezetője, míg Judit, a legidősebb nővére a pénzügyekkel foglalkozik, Gabi pedig az adminisztratív feladatokat látja el. A Varsányi Pincészet a 90 hektár saját terület mellett további 40 hektárról még vásárol szőlőt, így évjárattól függően közel 1,2 millió palack bort készít évente.

A családnak 2009-ben sikerült megvásárolnia Verpelét határában a tó feletti mintegy 8 hektárnyi egybefüggő területet. Az ültetvény egyik részét megújítva úgy döntöttek, hogy ez a dűlő (Cinege) fogja a prémium válogatásuk alapját adni. Az ültetvényben kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, illetve blauburger van. Azóta a vele szemben lévő 6 hektárt is megvásárolták és betelepítették ugyanezekkel a fajtákkal. A tapasztalatok alapján a 2017-es évben a Varsányi Pincészet úgy döntött, hogy a superior Egri Bikavérük kizárólag az előbb említett négy szőlőfajtából fog készülni a jövőben. Most a 2018-as évjárat, pontosabban a Varsányi Grand Selection Egri Bikavér Superior 2018 került a poharamba, melynek alapanyagát külön-külön érlelték kb 16 hónapon keresztül, majd négy hónapos együtt érlelés után palackozták 2020 szeptemberében. Koncentrált, intenzív, enyhén hűvösséget árasztó illatában karácsonyi jellegű fűszerek, fahéj, ánizs, szegfűszeg, frissen őrölt feketebors, érett cseresznyével, áfonyával, szilvahéjjal, illetve fával és édeskés nüanszokkal társítva. Nagytestű bor, kóstolva izgalmas és buja karakter, szájban szintén koncentrált ízjegyekkel, még szárító fával és karakteres, de finomszövésű tanninnal társítva. 6+ pont

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Mert Inni Jó

2020. október 05.
Gasztronómia

Klasszikus francia almás pite

2024. január 05.
Gasztronómia

Szilvás-gesztenyés szelet

2021. május 21.
Gasztronómia
Gasztronómia
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!