Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2023. április 23.

Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával és csokoládéval

post

Számos érv szól a vadhús fogyasztása mellett, ehhez képest a legtöbb magyar háztartásban mégis csak nagyon ritkán kerül az asztalra. Így mint már egy korábbi recept alkalmával is leírtam, a kiváló magyar vad több mint kétharmada továbbra is exportcikk. Pedig egyáltalán nem nehéz vele bánni a konyhában, fogyasztása egészséges és a diétázók számára is nagyon ajánlott. Csak néhány pozitívum: húsa zsírszegény, nincs benne hozzáadott hormon és antibiotikum, bizonyos létfontosságú ásványi anyagok akár többször nagyobb arányban fordulnak elő a vadhúsban, mint a tenyésztett háziállatokéban. Például a szarvashús kiváló vasforrás, és megtalálható benne a B12 és a B6 vitamin is. Szerencsére már egyre több üzletben, piacon kiváló minőségű húshoz juthatunk, így ha tehetjük, fogyasszunk egyre gyakrabban vadhúst.  

Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával és csokoládéval

Hozzávalók:

  • 700 g szarvascomb
  • 100 g gomba
  • 2 ek disznózsír
  • 100 g áfonya
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 2 paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 dl száraz testes vörösbor
  • 5 szem borókabogyó
  • 2 kk pirospaprika
  • 15 g csokoládé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kukoricakeményítő
  • só, bors, chili ízlés szerint

 

Elkészítési mód:

Egy öntött vas edényben felforrósítjuk a két evőkanálnyi zsírt, üvegesre pároljuk benne a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott szarvashúst és szépen körbepirítjuk, ügyelve arra, hogy mindenhol kapjon egy kis kérget. Pár perc után jöhet hozzá a felkockázott paradicsom, az apróra vágott paprika, a reszelt fokhagyma, borókabogyó és kevés chili is. Később felöntjük a borral, fedő alatt lassú tűzön körülbelül 2-2,5 órán keresztül főzzük. Ez az állat korától függően lehet kicsivel kevesebb vagy több. A főzés háromnegyedénél hozzáadjuk a gombát, áfonyát, pirospaprikát, illetve a karikára vágott petrezselyemgyökeret és sárgarépát, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Ha már majdnem kész a szarvaspörkölt egy külön tálkába kiveszünk egy kis szaftot, hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, jól összedolgozzuk, majd visszaöntjük az edénybe. Belereszeljük a csokoládét és alaposan összekeverjük. Burgonyafánkkal, galuskával, puliszkával, paszternák pürével tálaljuk, de friss kenyérrel tunkolva is tökéletes.

Borajánlat:

Trifecta Cabernet Sauvignon 2013

Trifecta Pincészet

Mint erről már korábban ITT írtam, az arisztokrata gyökerekkel rendelkező Nyárády Pablo tulajdonában lévő Trifecta pincészet az Egyesült Államokban és a Tokaji borvidéken is készít nagyszerű borokat. Mind a tokaji, mind pedig a Napa-völgyi boraik ugyanazon elvek alapján készülnek: a hagyományok és kulturális értékek tiszteletben tartásával, kiváló alapanyagból és gondos odafigyeléssel, kompromisszumok nélkül, olyan egyedülálló prémium borokat szeretnének alkotni, melyek visszatükrözik a területek adottságait és reflektálnak az évjáratok sajátosságaira. Ilyen például ez a kiváló, egyértelműen újvilági stílust képviselő 2013-as évjáratú cabernet sauvignon is, mely mélységével, komplexitásával, eleganciájával, bársonyosságával, érett erdei gyümölcseivel és finomra hangolt fűszerezettségével méltó párja ennek a fogásnak. Kóstolva sűrű és koncentrált, ennek ellenére nagyon kiegyensúlyozott és elegáns, egyáltalán nem nehéz. Bár egy 10 éves borról van szó, még mindig egy fiatal benyomását kelti és bőven van még benne potenciál.

Recept, fotók: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

Légy a saját borszakértőd!

2022. február 25.
Bor interjú
Bor interjú
Bor teszt-értékelés

Pezsgés

2021. december 27.
Bor teszt-értékelés
Recept
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!