Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. november 10.

Badacsony vörösborban is kiváló

post

Bár a Badacsonyi borvidék sok ember számára egyet jelent a kiváló fehérborokkal, itt gondos kezek által izgalmas vörösborok is készülnek. Erre tökéletes példa Váli Péter Ördögszikla névre keresztelt dűlőszelektált kékfrankosa, de szintén ide sorolnám akár a pincészet syrah tételét is.

A Badacsonyi borvidék egyik meghatározó kis családi pincészete, a VáliBor

Váli Péter a magyar vendéglátóipar egyik meghatározó cégének társalapítójaként és volt igazgatójaként sok vállalkozást vitt sikerre a múltban. Közben 24 évvel ezelőtt hobbi borászként kezdett el borokat készíteni, mára pedig kemény kétkezi munkával és szinte önerőből elérte azt, hogy VáliBor borászata az egyik legismertebb badacsonyi pincészetek közé tartozzon. Gyönyörű birtoka példaértékű, azok számára, akik a borvidéken járnak pedig kötelező úti cél. Nemcsak remek borok várják a látogatókat, hanem Váli Péter és családja révén barátságos hangulat, és nem utolsó sorban kiváló fogások. De ez nem véletlen, hiszen Váli Péter vendéglátás iránti szeretete mindig meghatározta az életét, és már gyerekként is érdekelte a gasztronómia világa. Sőt, mindig arról álmodott, hogy ha egyszer a lehetőségei megengedik, akkor egy saját kis balatoni pincészetet szeretne létrehozni. Azok, akik jártak már birtokán tudják, a környezet is mesébe illő. Nem véletlen, hogy jó hírük szájról-szájra jár.

Váli Péter Badacsonyi borvidékVáli Péterrel (fotó: Mayaris Melinda Photography)

A kis családi vállalkozás több lábon áll: a borászat mellett van kiegészítő, helyben történő vendéglátásuk is. Másrészt vendégszobákkal is rendelkeznek, illetve egy vinotékával a faluban.  Váli Péter mára eljutott arra a szintre, hogy közel 10 hektáron gazdálkodik és a borászat közvetlen közelében 24 fő részére tud szállást is biztosítani a vendégeknek. Elmondása szerint Badacsony fantasztikus adottságokkal rendelkezik, elképesztően jó és izgalmas borvidék. A természeti- és borkészítő adottságai pedig nemzetközi szinten is egyedülállóak. Mint egy vele készített interjúmban elmondta, ha ebből fegyvert tudnánk kovácsolni, akkor Badacsony ismertségben olyan tudna lenni, mint Wachau. Én nyár elején jártam nála, és több borát is kóstoltam, többek között a most szóban forgó Ördögszikla kékfrankost.

Váli Péter Ördögszikla Kékfrankos 2021

Váli Péter könnyedségre hangolt, gyümölcsökben rendkívül gazdag és összetett dűlőszelektált kékfrankosa, melynek alapanyaga a kiváló adottságokkal rendelkező Ördögszikla területről származik, mind illatában, mind pedig ízjegyeiben is gyönyörűen visszaadja a fajtára jellemző jegyeket. Strukturált, ízgazdag kékfrankos a javából, a fajta és a badacsonyi vulkanikus talaj tökéletes találkozása. Illat- és ízjegyeit cigánymeggy, cseresznye, málna, szilva, piros ribizli, és finom hordóhasználat díszíti. Savai egységet alkotnak a szerkezetével, végig vezetik a kortyot és tartást adnak neki. Hosszantartó lecsengésében gazdag gyümölcsösség és érintésnyi sósság teszik rendkívül izgalmassá.  

Borítókép: VáliBor

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Utazás
Bor teszt-értékelés

Újvilági tavaszi hangulat

2021. április 14.
Borturizmus

Küldj egy üzenetet!