Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. június 12.

Így készül a hagyományos francia bagett

post

Nincs is jobb életérzés, mint Párizsban a Szajna partján kicsit lepihenni kezünkben egy friss és ropogós bagettel. Bár elvileg nem a franciák találták fel, legalábbis nem a modern változatát, a bagett mégis összeforrt Franciaország nevével, és az ország népessége büszke is erre a hosszúra nyújtott, ropogós francia kenyérre. De nemcsak büszkék, hanem fogyasztják is rendesen, állítólag több mint hatmillió bagett fogy naponta Franciaországban. Elkészítése bár kicsit időigényes, búzaliszten, vízen, són és élesztőn kívül semmi más alapanyagot nem igényel.

A klasszikus francia bagett receptje

Hozzávalók:

  • 500 g búzaliszt (T55 típusú a legjobb)
  • 325 ml víz
  • 10 g só
  • 5 g friss élesztő (vagy 2 g száraz élesztő)

A francia bagett elkészítésének módja:

Ha friss élesztőt használunk, morzsoljuk bele egy kevés langyos vízbe és hagyjuk pihenni 5-10 percig.

Tészta összeállítása:

Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet és a sót, adjuk hozzá az élesztős vizet (ha száraz élesztőt használunk, azt közvetlenül a liszthez keverhetjük), majd a maradék vizet. Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, amíg egy ragacsos tésztamasszát kapunk.

Dagasztás:

A tésztát tegyük ki enyhén lisztezett felületre, és dagasszuk nagyjából 15 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha van konyhai robotgépünk, akkor ez megkönnyíti a dolgunkat, ebben az esetben közepes sebességen dagasszuk kb. 10 percig.

Kelesztés:

Tegyük a tésztát egy enyhén kiolajozott tálba, fedjük le egy nedves konyharuhával és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1-1,5 óráig, amíg a tészta duplájára nem nő.

Formázás:

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, és osszuk három egyenlő részre. Minden részt lapítsunk ki egy téglalap formájúra, majd hosszában hajtsuk be, nyomkodjuk le a szélét, és ezt a műveletet ismételjük meg. Ezután a tésztamasszát formázzuk hosszúkás, kb. 30-40 cm hosszú bagettekké, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Második kelesztés:

A formázott bagetteket fedjük le egy nedves konyharuhával, és hagyjuk kelni nagyjából egy órán keresztül.

Előkészítés a sütéshez:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra (alsó-felső sütés), közben készítsünk elő egy kis tál vizet, amit a sütő aljába fogunk majd tenni, hogy gőz képződjön sütés közben.

Bagettek bevágása:

Egy éles kés segítségével vágjunk hosszanti, átlós bevágásokat a bagettek tetejére, hogy sütés közben szépen kinyíljanak.

Sütés:

Tegyük a bagetteket az előmelegített sütőbe, és a vizet is helyezzük a sütő aljába, majd süssük 25 percig, míg a bagettek szép aranybarnák lesznek. A végén vegyük ki a sütőből és még mielőtt felszeletelnénk hagyjuk rácson kihűlni.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Bor interjú
Hírek - programok
Gasztronómia
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!