Sertéssült fűszeres körtével és narancsos csicseriborsóval
A március 27-én megszervezett „Ízek és Harmóniák” boresemény utolsó receptje is felkerült most az oldalra. Az eseményről már ITT írtam, a többi receptet pedig ITT, ITT és ITT találjátok meg. Természetesen mindegyikhez van borajánlat is.
Hozzávalók (4 személyre)
-
60 dkg sertéscomb
-
2 ek olaj
-
4 ek fűszerkeverék (fehérbors, kakukkfű, rozmaring, cayenne bors, só)
-
3 körte, mosva, magozva, szeletelve
-
2 ek szőlőmagolaj
-
fél gránátalma magja
Narancsos-csicseriborsóhoz
-
30 dkg csicseriborsó, megfőzve
-
2 db bio narancs reszelt héja és leve
-
1 kis ág citromfű, aprítva
-
3 ek nádcukor
-
1 kis fej hagyma
-
só
-
3 ek kandírozott narancshéj
Elkészítés
A sertéshúst alaposan bedörzsöljük a fűszerkeverékkel és az olajjal, majd alufóliába csavarva kb 4 óra alatt, 120 'C-on megsütjük.
A körtét felszeleteljük, összekeverjük a fűszerkeverékkel és forró serpenyőben 1 percig pirítjuk, majd teljesen kihűtjük.
A kihűlt, szeletelt sertéshúst összekeverjük a körtével és a szőlőmagolajjal, majd formába téve tálaljuk. Tetejére ízlés szerint gránátalma magokat szórunk.
Felolvasztjuk a cukrot és ezen pároljuk lassan az apróra vágott hagymát és citromfüvet.
Hozzáadjuk a főtt csicseriborsót, a reszelt narancshéjat és narancslevet is.
Amikor felforrt, kivesszük a csicseriborsó felét és pürésítjük, majd visszatesszük a narancsos raguhoz és készre főzzük. Ízlés szerint kis sóval és citromfűvel ízesíthetjük.
Egy turmixban 7 cl szőlőmagolajat és 1 csokor friss fodormentát pépesre törünk, majd tálaláskor az ételre csepegtetünk az így elkészült mentaolajból.
Borajánlat
Szarka Pince Juharos Hárslevelű 2015
Szarka Dénes első dűlőszelektált hárslevelűje: szüretelve szeptember 28-án, majd tartályban erjesztve, és 9-10 éves hordókban 3 hónapig érlelve. A végeredmény egy korrekt, komplikációktól mentes bor. Illata eleinte kissé zárkózott, majd diszkréten nyit egy kis virággal, szőlővel, fehérhúsú gyümölcsökkel és érintésnyi akácmézzel. Szájban szikár és inkább a markáns savak viszik a prímet, ízében pedig finomra hangolt és halvány fehérhúsú gyümölcsök, citrusok. Kellemes bor, de kell neki még némi idő a palackban.
Recept: Kocsis Bálint
Borajánlat: Németi Sándor
Fotók: Kustom Digital