Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2024. június 21.

Badacsonyi sikerek az olaszrizling világbajnokságon

post

Kimagasló eredményeket értek el a badacsonyi borok a harmadik alkalommal megrendezett GROW du Monde nemzetközi versenyen, amelynek idén Magyarország volt a házigazdája. Az olaszrizlingek balatonfüredi világbajnokságán 349 hazai és külföldi bor versenyzett, a május 31-én megrendezett díjátadó ünnepségen pedig 5 trófeát adtak át a kategóriagyőzteseknek, ezen felül 17 platina, 82 arany-, 92 ezüst- és 82 bronzérem is gazdára talált. A badacsonyi borok 2 platina, 11 arany-, 13 ezüst- és 4 bronzérmet szereztek.  

„Nemzetközi borversenyként szélesebb körű megmérettetés biztosított a balatoni, illetve ezen belül a badacsonyi borászok számára, valamint az itt készült olaszrizlingeknek. Nagyszerű kezdeményezésnek tartom a GROW du Monde versenyt, hiszen a Közép-Európában viszonylag nagyobb mennyiségben elterjedt fajta borát a többi ország olaszrizlingjeivel lehet összemérni, ezáltal pontos képet kaphatunk, hogy nemzetközi viszonylatban hol helyezkednek el a belőle készített badacsonyi boraink. Másrészt a verseny, valamint a kísérő szakmai programok által a környező országok borászainak és a bírálaton részt vevő külföldi szakértőknek lehetőségük adódott jobban megismerni a hazánkban készült olaszrizling borokat. Az olaszrizling az egyik legkedveltebb fajtánk, éppen ezért nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a boraink rendkívül jól szerepeltek a versenyen, hiszen 3 arany és 1 ezüstérmet szereztünk. Ez visszaigazolja azon törekvéseinket, hogy magas minőségű borokat kívánunk készíteni, melyek nemzetközi piacokon is megállják a helyüket.”  – mondta Dr. Büttner Tamás, a 15 hektáron gazdálkodó Büttner Borbirtok tulajdonosa.

Az idén minden korábbi várakozást meghaladva, 7 ország 349 bora érkezett be a GROW du Monde versenyre. A Balaton Borrégió szervezésében minden balatoni, így a Badacsonyi borvidék is bemutatkozhatott a 10 országból érkező zsűritagoknak, akik között több Master of Wine (MW) és Master Sommelier (MS) is volt.

„Nagy öröm számunkra, hogy a régióba érkezett a verseny és bízunk benne, hogy a jövőben stabil helyet biztosítva neki, többször is házigazdái lehetünk majd. Kifejezetten örülök annak, hogy a verseny mellett a rangos nemzetközi szakértőkből álló delegáció a megszervezett kísérő programok keretén belül több helyre ellátogatva betekintést nyerhettek a valódi termelésbe, ezáltal számtalan hazai olaszrizlinget kóstoltak. Badacsonyban is sokat dolgoztunk annak érdekében, hogy tudjuk fogadni a csapatot és a study tour által több mint tíz badacsonyi borászatot ismerjenek meg. Az olaszrizling, mely a könnyed boroktól kezdve egészen a komoly dűlős tételekig nagyon sok arcát képes megmutatni, meghatározó fajtája a Balaton borrégiónak, és nagyon kedvelt a fogyasztók körében, ezért is volt kifejezetten fontos, hogy a harmadik alkalommal megrendezett GROW du Monde versenynek a régió volt a házigazdája. tette hozzá Laposa Bence, aki idén 2 aranyérmet és egy ezüstöt szerzett boraival a versenyen. 

 

A világ minden tájáról érkezett borbírák a legjobb és legautentikusabb borokat keresték a GROW du Monde versenyen, amelyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben az alapítók és a szervezők régóta és rendületlenül hisznek. Az idei GROW Balaton rendezvénysorozat öt napja alatt a neves zsűri tagjai, köztük Caroline Gilby MW, Ivan Barbić MW vagy Ronn Wiegand MW&MS több borvidékre ellátogattak, és 5 mesterkurzuson vehettek részt, ezeken mintegy 70 balatoni borászat boraival ismerkedhettek meg. Az idei évtől a Rizling Generáció, a rendezvény társszervezőjének kezdeményezésére a grow, mint az olaszrizling szinonimája is felkerülhet a palackokra, akár kiegészítő megnevezésként is, ami a nemzetközi piacokon előnyt és jobb felismerhetőséget is jelenthet.

„Rendkívül fontos volt Magyarország és ezen belül Badacsony számára a GROW du Monde nemzetközi verseny, hiszen a legfontosabb fajtánkról, az olaszrizlingről szólt, aminek jelentősége véleményem szerint minden más szőlőfajtáét meghaladja. Egy ilyen verseny, mely kifejezetten egy adott fajtára koncentrál hitelesebb képet tud adni arról, hogy hol tartanak az olaszrizlingből készített boraink. Büszkeséggel tölt el, hogy a tavalyi 2 arany és 1 ezüstérem után idén szenzációs eredményeket értem el, hiszen 2 platina, 1 arany és 1 ezüstérmet szereztek a boraim. Egy olyan borászat számára, mint a miénk, mely nem több évtizedes hagyományokra nyúlik vissza, főleg egy ilyen erős mezőnyben versenyezni rendkívül nagy elismerés és jó érzés.” – tette hozzá Éliás Csaba, az Éliás Birtok alapítója.

A Badacsonyi borvidék elért eredményei a GROW du Monde 2024 versenyen

Sabar Borház:

Olaszrizling 2023 - arany

Olaszrizling birtokbor 2022 - ezüst

Sike Balázs Pincéje:

Sike Balázs Pincéje - Olaszrizling 2023. – arany

Sike Balázs Pincéje - Olaszrizling 2022. – bronz

Csanádi Pincészet:

Balatoni Olasz rizling 2022 - arany 

Büttner Borbirtok:

Olaszrizling Badacsony 2021 – ezüst

Late Harvest 2018 – arany

Olaszrizling premium 2021 – arany

Olaszrizling premium 2019 – arany

Éliás Birtok:

Badacsony 2019 – platina

Olaszrizling Selection 2021 – platina

Fent a hegyen 2021 – arany

Fent a hegyen 2022 – ezüst

Laposa Birtok:

Apukám Világa 2021 – arany

Kápolna 2022 – arany

Apukám Világa 2022 – ezüst

Illés Borászat:

Holdkő 2022 – arany

Olasz Rizling 2021 – ezüst

Napkő 2020 – ezüst

Napkő 2022 – ezüst

Olasz rizling 2022 – bronz

Szászi Birtok:

Szent György-hegyi Olaszrizling 2022 – arany

Szent György-hegyi Olaszrizling 2021 – ezüst

Szigligeti Kabócás Olaszrizling 2022 – ezüst

Olasz rizling 2022 – bronz

Borbély Családi Pincészet:

Karós Badacsonyi Olasz rizling limited selection – ezüst

Badacsonyi olasz rizling késői szüret – ezüst

Bács hegy Olasz rizling – bronz

Gilvesy Pincészet:

Bohém 2022 – ezüst

Istvándy Birtok:

Badacsonyi Rizling 2021- ezüst

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Balassa Pince – Tokaj

2019. április 12.
Recept
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Utazás
Gasztronómia

Crostata di fichi

2019. október 04.

Küldj egy üzenetet!