Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. július 09.

Koch pezsgő 2017

post

Koch Csaba (2019. Év Bortermelője) egy régi álmát váltotta valóra, amikor 2016-ban belekezdett a pezsgőkészítésbe. Az eddig forgalomba hozott pezsgőiből a 2017-es évjáratot tartom a legsikeresebbnek. Csak érdekességképpen: a közelmúltban ezt választották a Debreceni Bormustra 2020-as év csúcspezsgőjének.  

Koch Csaba családjában a szőlőművelés és borkészítés több százéves hagyományra nyúlik vissza, ősei közül Koch József 1746-ban érkezett Hajósra, majd Császártöltésen letelepedve az első borkereskedő volt a vidéken. Mint korábban már írtam, Csaba borászatának története az 1991-ben nagypapájától ajándékba kapott 0,2 hektáros területtel kezdődött. Minden megkeresett pénzt a borászat fejlesztésére fordította, közben 1996-ban megvásárolt egy omladozó tanyát és ott alakította ki a birtokközpontot. Az azóta eltelt években pedig a borvidék egyik meghatározó alakja lett, mindezt egy olyan régióban, mely korábban komoly előítéletekkel nézett szembe. De most vissza a 100% chardonnay-ból készült 2017-es évjáratú tradicionális palackos erjesztésű pezsgőhöz…

Aranysárga szín, viszonylag sűrű gyöngyözés fogad a pohárban. Illata kicsit visszafogott, legalábbis sokkal diszkrétebb a 2018-as társához képest, mely jóval populárisabb. Illatában az almás-körtés jegyek mellett barack, déli gyümölcsök, ananász, sárgadinnye, amihez társul némi virágosság, mogyoró, illetve kevés mandula és élesztős jegyek is. Kóstolva érezhető, hogy az alapanyag érett volt, a korty telt, de mégis van benne némi szikárság. Ízében érett gyümölcsök, elsősorban alma és körte, ezek mellett grapefruit és egy kevés füstösség. Viszonylag rövidebb lecsengése kicsit kesernyés. Önmagában vagy ételek mellé a megszokottól jobban lehűtve ajánlom. 

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor interjú
Bor teszt-értékelés

Balaton, borok és szerelem

2021. november 04.
Gasztronómia

Szalonna luxus kivitelben

2020. október 07.
Recept
Borturizmus
Recept

New York sajttorta

2015. december 21.
Hírek - programok
Hírek - programok
Kultúra

Leonardo da Vinci és a bor

2023. február 06.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!