Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. április 18.

Váli Péter: Világszínvonalú borok készülnek Badacsonyban

post

Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb borvidéke egy napra ismét Budapestre költözik. A patinás New York Palota Róma termében április 22-én megrendezésre kerülő Badacsony New Yorkban esemény keretén belül közel 40 badacsonyi borászat, mesterkurzus, helyi turisztikai és gasztronómiai kiállítók, valamint számtalan élményprogram várja majd a vendégeket. Váli Péter borásszal, a borvidéki seregszemle szervezőbizottságának elnökével beszélgettem.

Hamarosan ismét megrendezésre kerül Magyarország egyik legszínvonalasabb és legjobban várt eseménye, a Badacsony New Yorkban. Gondolom, már minden borászat nagyon várja, hogy bemutassa a New York Palota Róma termében a borait és ismét találkozzon a borkedvelő közönséggel…

Valóban így van! Már gőzerővel zajlanak az előkészületek a rendezvényre, többek között elindult a jegyek értékesítése, valamint március 21-én, folytatva az évek óta jól bevált hagyományt, a badacsonyi borászok, illetve Dr. Csizmadia András közreműködésével lezajlott a rendezvényen bemutatásra kerülő borok előkóstolója. Az előminősítést azért tartjuk rendkívül fontosnak, mert csak így tudjuk garantálni, hogy a Badacsony New Yorkban esemény keretén belül a közönség ténylegesen csak a legkiválóbb borokkal fog találkozni. Szerencsére mára eljutottunk arra a pontra, hogy alig akad olyan tétel, amit a vakkóstolón ki kell zárnunk, és ez jól szemlélteti azt az óriási fejlődést, amin keresztül ment az elmúlt években a Badacsonyi borvidék. Az előminősítésen részt vevő közel 200 tételből idén rekordszámú, 34 bor került kiemelésre, ebből választotta ki Dr. Csizmadia András azt a 12 bort, amit majd a Badacsony New Yorkban mesterkurzuson fog bemutatni.

Váli Péterforrás: Váli Péter

Mit kell tudni bővebben a mesterkurzusról?

A kóstolót kísérő szakmai programként ezúttal Dr. Csizmadia András (a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja) az előminősítés során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő ételek mentén mutatja be a borvidék kiválóságát. Ebben segítségére lesz Wolf András (a New York Kávéház, A Séf Asztala és a Gundel Étterem executive séfje), aki a borokhoz illő méltó fogásokat készíti majd. A 16 órai kezdésű mesterkurzus kétségkívül a Badacsony New Yorkban esemény csúcspontja lesz, amelynek keretén belül minden érdeklődő bizonyítást fog nyerni, hogy a borvidék borai étellel való párosítása univerzális lehetőségeket biztosítanak. Arra biztatok mindenkit, hogy időben szerezze be a jegyét, hiszen az a közel 50 hely nagyon gyorsan be fog telni, így lecsúszhat erről az izgalmas programról.

Gondolom ez nemcsak a mesterkurzusra, hanem az egész rendezvényre is érvényes…

Természetesen! Múlt évben a Badacsony New Yorkban látogatottsága az előzetes várakozásokat is túlszárnyalva csúcsokat döntött, hiszen közel 500 jegyvásárló, valamint 400 szakmai- és sajtómunkatárs érdeklődött a kiváló badacsonyi borok és a borosgazdák iránt. A nagy érdeklődésre való tekintettel tavaly kénytelenek voltunk már korábban lezárni az előzetes jegyértékesítést, máskülönben zsúfolásig telt volna a terem, ez pedig nem célunk. A jegyek szerencsére idén is nagyon jól fogynak, éppen ezért azt tanácsolom, hogy aki nem szeretne lemaradni a borvidék nagy sikerű rendezvénysorozatáról, amely idén tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre a New York Palota Róma termében, az még időben foglalja le online a www.kostolo.badacsony.com weboldalon a belépőjét. Azok számára, akik mindkét eseményen szeretnének jelen lenni, a legjobb választás a kombinált jegy, amely igen kedvezményesen, 19.900 forintért megvásárolható.   

Kinek szól elsősorban a Badacsony New Yorkban borvidéki seregszemle?

Mindenkinek, aki imádja Badacsonyt és az itt készült kiváló, vulkanikus borokat, valamint azok számára is, akik szeretnék jobban megismerni ezt a világszinten is páratlan adottságú borvidéket. A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szakembereinek koordinálásával, illetve a badacsonyi borászok közreműködésével megrendezésre kerülő összborvidéki bemutatkozáson idén közel 40 badacsonyi borászat, több mint 180 korlátlanul kóstolható izgalmas és egyedi bor, mesterkurzus, helyi turisztikai és gasztronómiai kiállítók, valamint számtalan élményprogram várja majd a vendégeket. A kisebb pincészetektől kezdve a nagyobb borászatokig, elképesztő választék lesz jelen, így minden borszerető és szakmabeli megtalálhatja a maga kedvencét. Aki a csendesebb időszakot részesíti előnyben, annak azt tanácsolom, hogy inkább a nyitásra tervezze a látogatást, hiszen az esti órákban már biztos teltház lesz.

A kiállítók meghívásos alapon 14 és 16 óra között a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják. Mennyire fontos a borászok számára ez a találkozás?

A borvidék összefogását és összetartozását szimbolizáló Badacsony New Yorkban seregszemle azon felül, hogy egy kiváló alkalom megismerni a borvidék borait, egy szakmai kiállítás is egyben. Ennek egyik célja, hogy minden pincészet új ügyfeleket és partnereket találjon. Büszkén mondhatom, hogy az elmúlt 12 évben ez nagy sikerrel tudott működni. Másrészről minden szakmai képviselő olyan borokat tud találni a rendezvényen, amikkel a későbbiekben tud dolgozni és partnerként üdvözölheti a pincét. Más borászok is megerősítették, de saját tapasztalatból is mondhatom, hogy még nem volt olyan Badacsony New Yorkban rendezvény, ahol nem tudtunk volna néhány új partnert szerezni hosszú távra. Ami nem a szakmai vendégeket illeti szintén elmondható, hogy itt minden kiállító borász olyan borszeretőkkel találkozhat, akikből tartós vevő válhat. A saját pincészetemet sokat itt ismerték meg először, majd rá pár hónappal már felkerestek Badacsonyban.

Badacsony New Yorkban

Hol helyezkedik el a világ bortérképén a Badacsonyi borvidék?

A vulkánikus talaj, a Balaton különleges mikroklímájával együtt egy olyan borvidéket alkot, ami nemzetközi szinten is egyedülálló. Sőt, nyugodtan kijelenthetjük, hogy fehérborokban világszínvonalú. Már többször is mondtam, hogy ha ezekből a páratlan természeti- és borkészítő adottságokból fegyvert tudnánk kovácsolni, akkor ismertségben olyan tudna lenni Badacsony, mint például Wachau. Sajnos jelen pillanatban a borvidék nem méltó helyen van Európában, de biztos vagyok benne, hogy megfelelő marketinggel pár éven belül ott lesz az élvonalban. Öröm tapasztalni, hogy szinte minden badacsonyi pincészet kiváló borokat készít, és ezt a borfogyasztók is nagyra értékelik.

Miben rejlik a Badacsonyi borvidék sikere?

Fontos kiemelnem, hogy nemcsak a borok minősége és stílusa javult hatalmas mértékben, hanem ezzel párhuzamosan, az alulról építkező összefogásoknak, a közös gondolkozásnak és a jól definiált céloknak köszönhetően az egész régió is. Egyre színvonalasabb szálláshelyek, éttermek, vendéglátóhelyek jelentek meg, de programok és szolgáltatások terén is színes és gazdag a kínálat. Büszkén állíthatom, hogy természeti látványokban, borban és gasztronómiában olyasmit tud nyújtani a Badacsonyi borvidék, és tágabb értelemben a Balaton, ami a világ legtöbb részén megállná a helyét, versenyképes és bárki számára kellemes meglepetést tud okozni. Hiszem, hogy közös erővel és kemény munkával, a helyi alapanyagokra és helyi szolgáltatásokra építkezve olyan régiót tudunk megteremteni, amely vonzó és élhető minden évszakban. A Badacsony az egész létünket meghatározza, múltunkat, jelenünket és a jövőnket egyaránt.

Borítókép: Váli Péter

(az interjúm a badacsony.com részére készült és teljes terjedelmében ITT olvasható)

Ez is érdekelhet

Recept

Sült, ropogós édesburgonya

2020. október 02.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Borturizmus

Quo vadis Villányi Franc?

2016. november 25.
Bor

Egy zseniális tokaji aszú

2024. február 12.
Hírek - programok
Bor

Tokaj koronaékszere az aszú

2023. szeptember 25.
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia

Őszi vargánya

2020. október 26.

Küldj egy üzenetet!