Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2023. november 15.

Bezárt a Michelin-csillagos étterem

post

Egy újabb ismert, az észak-írországi Belfastban található Michelin-csillagos étterem húzta le a rolót. A Deanes EIPIC étterem 26 sikeres év után volt kénytelen bezárni. A döntés hátterét az egyre növekvő költségekkel magyarázták, illetve a Brexit és a Covid hatásaival, de az emberek életszínvonalának csökkenése is közrejátszott – adta hírül a CNN.  

Leáldozóban a fine dining, lassan csak egy letűnt korszak lesz?

A Belfastban található Deanes EIPIC éttermet az ismert északír séf, Michael Deane alapította 1997-ben és egy éven belül el is nyerte az első Michelin-csillagát. Alex Greene, az étterem vezető séfje, a „Great British Menu” című brit televíziós műsorának a döntőse elmondása szerint ez a lépés jelzi azt a tendenciát, ami az egész vendéglátóiparban kezd kialakulni. Pontosabban azt, hogy a fine dining leáldozása egy egyre inkább tapasztalható tendencia.   

„A költségek kicsúsztak az irányítás alól” – tette hozzá a közismert séf. Elmondása szerint, az embereknek elvárásaik vannak, amikor belépnek egy ilyen szintű étterembe, viszont ezeknek teljesítésének költségei a lezárások óta megduplázódtak.  Az árakat ennek ellenére mégsem tudják megduplázni, hiszen a vendégek árérzékenyek. Pedig a Michelin-csillagos étterem nem volt különösen drága, hiszen egy degusztációs menü ár 100 font körül volt, ami forintba átszámolva nagyjából 44 ezret jelent, azonban Belfast kisvárosként közel nem rendelkezik annyi tehetős vendéggel, mint például Párizs vagy London.

Deanes EIPIC Michelin csillag

A klasszikus fine dining modellt követő EIPIC étterem vezető séfje szerint – bár a hagyományos fine diningnak még mindig van piaca – az étkezés luxusosabb része, a fehér vászonterítők, a kiszolgálás és egyebek, úgy tűnik, hogy lassan egy letűnt korszak már. Érdemes megemlíteni, hogy nemcsak Magyarországon, hanem mint a cikkben is olvasható, az Egyesült Királyságban is egyre nehezebb megfelelő szintű, tudású és elkötelezett munkaerőt találni. Az étterem a tervek szerint egy új ár-érték arányú fókusszal 2024-ben a Belfasttól délre fekvő Mourne vidékre teszi át a székhelyét. Míg a vidéki Észak-Írországban egykor nehéz volt minőségi ételt és italt találni, a Covid után itt is erős fellendülés tapasztalható. Akárcsak az Egyesült Királyság többi vidéki részén. Egyébként a hegyeiről és tengeréről híres Mourne régiót a közelmúltban UNESCO geoparkká nyilvánították, jövőre pedig Newcastle tengerparti üdülőhelye az Iish Open golfversenynek ad otthont.

A világ több fine dining étterme zárt már be

Nem ez az első, és valószínűleg nem is az utolsó komoly presztízsű étterem, mely a növekvő költségek, a munkaerőhiány miatt kénytelen bezárni. A listához olyan csúcséttermek csatlakoznak, mint a 2 Michelin-csillagos londoni Le Gavroche, vagy a világ legjobb éttermének tartott, januárban bezárt három Michelin-csillagos Noma, amelynek tulajdonosa René Redzepi szintén a fine dining üzleti modellnek a fenntarthatatlanságát emelte ki.

Fotók: Deanes EIPIC Facebook, Deanes EIPIC

Ez is érdekelhet

Gasztronómia interjú
Hírek - programok
Gasztronómia
Gasztronómia

Vajban sült lazac

2020. április 24.
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!