Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. április 15.

Szaftos és ropogós sült csirke

post

Hétvégére, családi összejövetelekre ideális fogás a sült csirke. Kiadós, finom, mutatós, nem mellesleg az elkészítése sem igényel sok energiát vagy szaktudást. Ezzel a pár apró trükkel a belseje csodálatosan szaftos, a bőre pedig ropogós lesz.

Sült csirke zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 1 egész tanyasi csirke
  • 4 db kisebb sárgarépa
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6 db közepes burgonya
  • 2 db bio citrom
  • 2 tk só
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 1 tk szárított oregánó
  • ½ tk őrölt feketebors
  • ½ tk fokhagymapor
  • 100 g sótlan vaj
  • 2 ág friss rozmaring
  • ½ gránátalma
  • 2 dl száraz fehér bor

A sült csirke elkészítése:

A csirkét megmossuk, lecsepegtetjük, majd egy konyhai papírtörlő segítségével szárazra töröljük a bőrét. A sót, feketeborsot, bazsalikomot, fokhagymaport és az oregánót összedolgozzuk a fél adag vajjal. Újunkkal belenyúlunk a csirke bőre alá és fellazítjuk, majd a fűszeres vajat a bőre alá helyezzük. Egy citrom levét kifacsarjuk a csirkére, majd a citromot és a két ág rozmaringot belehelyezzük a csirke belsejébe. Lefedve 2 órára a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek beszívódjanak a húsba. Fontos: sütés előtt szobahőmérsékletű legyen a csirke.

sült csirke recept

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.  A megmaradt fűszeres vajjal bekenjük a csirkét, a hagymát és a burgonyát pedig negyedekre vágjuk, a citromot felszeleteljük. A csirkét egy tepsibe tesszük, mellé pedig szépen elrendezzük a hagymát, gránátalmát, burgonyát, répát, citromszeleteket és a hámozatlan fokhagymagerezdeket. A zöldségeket ízlés szerint sózzuk meg. A tepsi aljába öntjük a bort, majd helyezzük be a tepsit az előremelegített sütőbe nagyjából 2 órára. Időnként locsoljuk meg a csirkét a pecsenyelével. Ha kell, pótoljuk az elpárolgott folyadékot egy kis borral. A sütési idő a csirke nagyságától és életkorától függ. Ha rendelkezünk húsmérővel, akkor csekkoljuk le: ha ez 85 fokot mutat, akkor már biztos kész. Ha elkészült, tálalás előtt pihentessük 10 percig.

Recept: Németi Sándor

Fotók: pexels

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Utazás
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!