Szaftos és ropogós sült csirke
Hétvégére, családi összejövetelekre ideális fogás a sült csirke. Kiadós, finom, mutatós, nem mellesleg az elkészítése sem igényel sok energiát vagy szaktudást. Ezzel a pár apró trükkel a belseje csodálatosan szaftos, a bőre pedig ropogós lesz.
Sült csirke zöldségekkel
Hozzávalók:
- 1 egész tanyasi csirke
- 4 db kisebb sárgarépa
- 2 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 6 db közepes burgonya
- 2 db bio citrom
- 2 tk só
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 tk szárított oregánó
- ½ tk őrölt feketebors
- ½ tk fokhagymapor
- 100 g sótlan vaj
- 2 ág friss rozmaring
- ½ gránátalma
- 2 dl száraz fehér bor
A sült csirke elkészítése:
A csirkét megmossuk, lecsepegtetjük, majd egy konyhai papírtörlő segítségével szárazra töröljük a bőrét. A sót, feketeborsot, bazsalikomot, fokhagymaport és az oregánót összedolgozzuk a fél adag vajjal. Újunkkal belenyúlunk a csirke bőre alá és fellazítjuk, majd a fűszeres vajat a bőre alá helyezzük. Egy citrom levét kifacsarjuk a csirkére, majd a citromot és a két ág rozmaringot belehelyezzük a csirke belsejébe. Lefedve 2 órára a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek beszívódjanak a húsba. Fontos: sütés előtt szobahőmérsékletű legyen a csirke.
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A megmaradt fűszeres vajjal bekenjük a csirkét, a hagymát és a burgonyát pedig negyedekre vágjuk, a citromot felszeleteljük. A csirkét egy tepsibe tesszük, mellé pedig szépen elrendezzük a hagymát, gránátalmát, burgonyát, répát, citromszeleteket és a hámozatlan fokhagymagerezdeket. A zöldségeket ízlés szerint sózzuk meg. A tepsi aljába öntjük a bort, majd helyezzük be a tepsit az előremelegített sütőbe nagyjából 2 órára. Időnként locsoljuk meg a csirkét a pecsenyelével. Ha kell, pótoljuk az elpárolgott folyadékot egy kis borral. A sütési idő a csirke nagyságától és életkorától függ. Ha rendelkezünk húsmérővel, akkor csekkoljuk le: ha ez 85 fokot mutat, akkor már biztos kész. Ha elkészült, tálalás előtt pihentessük 10 percig.
Recept: Németi Sándor
Fotók: pexels