Első alkalommal készült ilyen bor Badacsonyban
A jövő évben a negyed évszázados alapítását ünneplő Váli Birtok egy igazán egyedülálló és izgalmas borral jelent meg a piacon, nevezetesen a 2022-es évjáratú Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra tétellel, mely a Badacsonyi borvidék és a pincészet történetében is most készült első alkalommal.
Badacsony egyedülálló bora, a Váli Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra
Váli Péternek, a Badacsonyi borvidék egyik legismertebb borászatának, a közel 10 hektáron organikusan gazdálkodó Váli Birtok tulajdonos-borászának az idei év egy új mérföldkövet hozott, hiszen a borrajongók legnagyobb örömére egy egyedülálló, limitált palackszámú bort készített a kihívásokkal teli nehéz 2022-es évjáratból: a 12 napig héjon tartott Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra tételt, mely még a hivatalos bemutatkozása előtt komoly nemzetközi elismerésekben részesült. Akárcsak több boruk is: Jancis Robinson, a világ egyik legelismertebb borszakértője, A bor világatlasza könyv társszerzője, az 1953-ban alapított Master of Wine szakmai cím tulajdonosa oldalán Oliver Coleman „A magyar Balaton-vidék újjászületése” címmel egy átfogó cikket írt a balatoni borokról és a 102 kóstolt bor közül mind a négy kóstolásra beküldött tételük kimagasló eredményt ért el: 20-as pontrendszerben a 2022-es Ágyús-dűlő Kéknyelű 17, az előbb említett Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfora 16,5, míg a 2021-es évjáratú Tabula Rasa és a Kéknyelű 16 pontot értek el. Szintén jó hír a borok, és főleg a badacsonyi borok szerelmesei számára, hogy ahogyan már megszoktuk Váli Pétertől, a Váli Birtok idén is több különlegességgel készül: lesz ismét héjon tartott olaszrizling, az első, 2022-es évjárat komoly sikere után most is készül majd az Ágyús-dűlőről Kéknyelű Amfóra, illetve egy teljesen új habzóborral is bővül a kínálatuk, ami hárslevelű és olaszrizling házasítás lesz. Mint érdeklődésemre Váli Péter elmondta, büszkék arra, hogy az elmúlt években elérték azt, hogy legalább 100 vidéki és fővárosi ismert és komoly étteremben jelen vannak a boraikkal, de már elkezdték a boraik külföldi forgalmazását is, így többek között Norvégiában, Dániában, Svédországban, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Államokban már kaphatók a tételeik.
Váli Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra 2022
A meleg és száraz évjáratból származó unikális bort spontán erjesztették, majd alacsony kéntartalommal palackozták egy kifejezetten ehhez rendelt gyönyörű fekete színű amfóra palackba, amelyben további 2 évig érlelődött. A bor elfogyasztása után a palack egyébként remekül újrahasznosítható, például használhatjuk vázának, de olívaolajat is tölthetünk bele. A 100% kéknyelű alapanyag pedig a Badacsonyi borvidék legmagasabb pontszámú és egyik legértékesebb dűlőjéből, az Ágyús-dűlőből származik. Az egyedi illat-és ízjegyekkel rendelkező bor komoly mélységekkel és textúrával rendelkezik, érett citrusokkal, herbákkal, mezei virágokkal, birsalmával és dohánylevéllel. Kóstolva karakteres, dinamikus és sokrétű, lecsengése hosszú és nagyon gazdag. Egy szép bor, méltó Badacsonyhoz, mely komoly ételekhez is remekül párosítható.
Borítókép: Németi Sándor