Bemutatkozott a Barbár kistestvére, a Heimann Barbarossa
Még a hivatalos megjelenése előtt, szeptember végén szűk szakmai körben, illetve a Heimann család tolmácsolásában mutatkozott be a Heimann Birtok Barbár kistestvére, az első alkalommal készített 2022-es évjáratú Barbarossa. A bemutatkozásra én is hivatalos voltam, ahol az előbb említett Barbarossa borukon kívül a birtok két, a már jól ismert Heimann Klasszikusok és a Heimann és Fiai szortimentjéből több bort is bemutattak a vendégeknek.
Heimann Családi Birtok – Szekszárd innovatív borászata
Heimann Zoltán neve megkerülhetetlen a Szekszárdi borvidéken. A közgazdász Zoltán még mielőtt a bor felé fordult volna volt már borkereskedő, nagyvállalati vezető és bankfiók igazgató is. A sváb gyökerekkel rendelkező családja 1758 óta él Szekszárdon, és a kemény munkának és nagy odafigyelésnek köszönhetően elérte, hogy ma Magyarország ötven legsikeresebb családi borászatává váljon a Heimann Családi Birtok. A családi vállalkozást egyébként 1991-ben indította Heimann Zoltán, két fia közül ifj. Heimann Zoltán már egy jó ideje a nyomdokaiba lépett és egyre jobb, kifinomultabb borokat készít. Mint egy korábbi interjújában mondta, annak idején nem bízta a véletlenre fiának sorsát, így amikor Zoli fiát keresztelték, a keresztelővízbe titkon belecsempészett egy csepp francia, szekszárdi, illetve bicskei bort, utóbbit a gyerek anyja miatt, aki bicskei illetőségű.
Mint a borbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón ifj. Heimann Zoltán elmondta, a családi vállalkozásuk első sikereit a házasítások hozták. A stílust édesanyja, valamint az idén márciusban nyugdíjba ment édesapja alapozták meg, de továbbra is közösen csiszolják. A nyugdíjazás viszont nem azt jelenti, hogy édesapja kiszáll a cég működéséből, egyrészt továbbra is nagyon fontos az a stratéga szerep, amit betölt a cégben, másrészt a mindennapi munkákban szükség van rá. Tavaly óta ifj. Heimann Zoltán édesanyjával együtt a cég ügyvezetői szerepköre annyival bővült még, hogy idéntől átvette a szőlészetnek a vezetőségét is. A cél most is az, hogy ízletes, harmonikus, jó ivású szekszárdi borokat készítsenek. A birtok elterjedt és egzotikus világfajtákra, valamint a kékfrankos eleganciájára épít, ami a 2018-ban létrehozott Heimann és Fiai márkát illeti a kadarkát és a kékfrankost előtérbe helyezve, az ifjú borász Szekszárd eredeti értékeit szeretné egy új, vibráló stílusban megmutatni a közönségnek.
Bio szőlőművelés
Ifj. Heimann Zoltán elmondása szerint mióta a szőlészetet kezdte tanulni, organikus gazdálkodást szeretett volna folytatni. Mégis hosszú időbe telt, míg összeállt a csapat és elhitték, hogy képesek rá. 2014 óta végeznek organikus kísérleteket, nem használnak se gyomirtót, se műtrágyát. 2019 volt az első év, amikor a teljes területük felén, a kadarkával, kékfrankossal és a viognier-vel bio művelésbe kezdtek, és lemondtak a felszívódó vegyszerekről. Az első ellenőrzött bio kadarka, kékfrankos és viognier szőlőiket 2023-ban szüretelték, és 2025-tól lesz a teljes birtokuk certifikált. A céljuk, hogy monokultúra helyett egy sokszínű szőlőskertet teremtsenek: életteret rovaroknak, talajmikrobáknak, szőlőnek, és egészséges helyet számukra és kollégáik számára is.
Heimann Barbarossa 2022
„Öt éve dolgozunk a Barbár kistestvérén, és az egész családnak nagy öröm, hogy végre bemutathatjuk a Barbarossa első évjáratát. A Barbárral az elmúlt másfél évtizedben kicsiszoltunk egy nagyon ütős és egyedi házasítást. Ezt a tapasztaltot ültetjük most át egy frissebb, fiatalabb borba. A legmeghatározóbb eltérés a Barbár és a Barbarossa között, hogy míg előbbi alapját a Porkoláb-völgy kitett, szeles, korai érésű, nagyon ízgazdag és tömör ízeket adó területei adják, a Barbarossa zömében a Bati Kereszt dűlőben termett szőlőből készül. A védettebb, későbbi érésű terület üdébb gyümölcsízt, kicsivel könnyebb struktúrát és gyorsabb érést eredményez.” – mondta Ifj. Heimann Zoltán.
Ifj. Heimann Zoltán
Teljesen bioművelésű, de még nem certifikált cabernet franc, kékfrankos, merlot, tannat és syrah szőlő házasításából készült. A már ikonikussá vált Barbár borhoz képes picivel könnyebben értelmezhető, fiatalabban is jól iható, gyümölcsösebb és frissebb benyomást keltő bor. A fűszerekben tobzódó illatában sok friss gyümölcs, szilva és szilvás-fahéjas sütemény, erdei fekete bogyósok, étcsokoládé. Kóstolva is szépen hozza az illatában tapasztaltakat, ízei tiszták, szép egyensúlyt alkotva. Úgy tud könnyű lenni, hogy egyszerre mégis vibráló, komoly tartalma és szerkezete van. Tanninja csiszolt, remek és már most is jól iható bor, ettől függetlenül még vagy 8-10 évig biztos elraktározható. 89 pont.
A Barbarossa bemutatóján további 5 bor került a poharakba: A Heimann Viognier 2023 (85 pont), a Heimann és Fiai Kadarka 2023 (87 pont), a Heimann és Fiai Bikavér 2022 (88 pont), a Heimann Barbár Magnum 2019 (91 pont), illetve a Heimann Barbár 2020 (92 pont)
Fotók: Heimann Családi Birtok