Elképesztően finom házi sült körte recept
A sült körte nagyszerűsége abban rejlik, hogy egyszerű alapanyagok felhasználásával végtelenül variálható és nagyon ízletes: készülhet belőle vendégváró falat, köret, főfogás, vagy istenien finom desszert. A döntés mindig a ti kezetekben van. Ha szeretitek a körtét minden formában, akkor tutti nem fogjátok megbánni, ha kipróbáljátok ezt az elképesztően finom desszertet. Viszonylag gyorsan elkészül, nem kell nagy tudás az elkészítéséhez, és grammokra sem kell mérni a hozzávalókat. A végeredmény pedig nem csak mosolyt, hanem elégedettséget is csal mindenki arcára.
Hozzávalók:
- 1 db körte, személyenként
- cukor
- vaj
- 1 db vaníliarúd kikapart magja
- méz
- fahéj
- szegfűszeg
- datolyaszilva
- opcionálisan borneói vaníliás zöldbors
- vaníliás fagylalt
- 1 db muffin, személyenként
- porcukor
Elkészítési mód:
A körtét megmossuk, félbe vágjuk, kivágjuk a magházát és egy tepsibe tesszük. Rácsurgatunk egy kis mézet, megszórjuk őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, illetve opcionálisan egy kevés borneói vaníliás zöldborssal. A 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, míg majdnem megpuhul. Kivesszük, majd forró grill serpenyőben kicsit megsütjük.
Avaníliarudat hosszában felvágjuk és egy kés segítségével kikaparjuk a magokat. Egy vastagabb aljú, magasabb edénybe felmelegítünk lassú tűzön nagyjából három evőkanál cukrot, majd amikor teljesen folyékonnyá, azaz szép sötétbarnává vált (fontos, hogy karamellizálás közben nem szabad keverni) hozzáadjuk a vanília kikapart magját, egy kis vajat (kb. egy kávéskanálnyit), és elkeverjük benne.
Egy tányérra helyezzük a körtét, a muffint, egy-két szelet datolyaszilvát, és mellé kanalazunk két kisebb gombóc vaníliás fagylaltot. Mindenre rácsurgatunk a karamellből, legvégül megszórjuk porcukorral. Akinek több a szabadideje készíthet házi muffint, illetve fagylaltot is, de aki gyorsan meg akarja úszni ennek a sült körtés desszertnek az elkészítését, vásárolhat jó minőségűt a boltokban.
Borajánlat:
Myrtus Pince Sárgamuskotály 2018 (késői szüretelésű)
Keresztes Ákos boráról már ITT írtam bővebben. A 2018-as évjáratú késői szüretelésű sárgamuskotályt a magas maradékcukor tartalma miatt elsősorban a nagyon édes szájúaknak ajánlom, illetve desszertek helyett önmagában fogyasztva. De ki lehet próbálni ehhez a sült körte recepthez is.
Recept, fotók, borajánlat: Németi Sándor