Fogasfilé csicseriborsókrémmel, zöldségekkel és hollandi mártással
Hozzávalók:
-
800 g fogasfilé
-
250 g csicseriborsó
-
100 ml szezámolaj
-
1 csipet római kömény
-
1 gerezd fokhagyma
-
6 db tojás
-
200 ml tejszín
-
100 g vaj
-
150 g vegyes zöldség (sárgarépa, retek, cékla, gomba)
-
só ízlés szerint
Elkészítés:
A csicseriborsót hideg, sós vízben tesszük fel főni és puhára főzzük. Leszűrjük, római köménnyel és szezámolajjal ízesítjük, hozzáadjuk a fokhagymát és krémesre turmixoljuk. A hollandi mártáshoz a tejszínt vízgőz felett vajjal és tojássárgájával habverővel folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg besűrűsödik. Vigyázzunk, a túl magas hőmérsékletnél a tojás sárgája kicsapódhat. Végül a mártásunkat sóval és citromlével ízesítjük. A zöldségeket vékony hasábokra vágjuk, blansírozzuk, vagyis sós forró vízben pár percig előfőzzük, majd félretesszük. A fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük, közben a zöldségeket az olívaolajon átfuttatjuk. A tányérra a csicseriborsó krémből vékony csíkokat húzunk, ráhalmozzuk a fogast és melléhelyezzük a zöldségeket.
Recept: Amrein Csaba