Bor
post-authorDr. Konkoly Mihály
2020. február 17.

A név kötelez: Csúcsborászatok és boraik

post

A Winelovers Grand rendezvény „sztárvendége” kétségkívül Steven Spurrier volt, akit aligha kell bemutatni a borral foglalkozóknak. Annak ellenére, hogy számos kiadvány, könyv, boriskola fűződik a nevéhez, az 1976-os párizsi nagykóstoló megszervezése és annak eredménye miatt ismeri a világ. A mesterkurzusa keretében a Primum Familiae Vini szövetséget létrehozó (vagy ahhoz később csatlakozó) borászcsaládokat és boraikat mutatta be. A családi tulajdonban lévő, a legmagasabb elismertséget elérő, csúcsminőséget előállító pincék összefogását Miguel Torres és Robert Drouhin hozta létre egy 1991-es ötlet alapján, 1993-ban. Lényege a piaccal, trendekkel kapcsolatos folyamatos információcsere. Olyan fantasztikus márkák szerepelnek itt, mint Antinori, Château Mouton Rothschild, Maison Joseph Drouhin, Egon Müller, Famille Hugel,
Pol Roger, Famille Perrin (Château de Beaucastel), Symington, Tenuta San Guido, Bodegas Torres, Vega Sicilia, Domaine Clarence Dillon.

A Steven Spurrier által tartott Winelovers Grand mesterkurzuson az alábbi borokat kóstoltam:

Weingut Knoll Riesling Federspiel Loibenberg 2017

A wachaui család 16 hektáros birtoka természetesen a rizlingre és a veltelinire fókuszál. A mezőgazdasággal foglalkozó család 1962 óta készít bort. A meredek wachaui teraszok gránit, gneisz alapkőzeten nyugszanak, amelyek felszínét homokos, köves, meszes lösz fed. A bor acéltartályban erjedt és a 7,4 grammnyi sav mellett 1,5 grammnyi cukrot tartalmaz.

Közepesen intenzív illában herbák, ánizs, őszibarack, virágok, citrusok, körte, ananász és trópusi gyümölcsök, ízben pedig hűvös elegancia. Egyenes vonalú, feszes bor, mely a kevés maradékcukor mellett is megőrzi légiességét. Aromavilágát gyógynövények, herbák, pemetefű, fehér húsú gyümölcsök határozzák meg. 90 pont (20 euro)

Egon Müller Riesling Scharzhofberger Kabinett 2018

A Müller család a moseli Scharzof birtokot a napoleoni háborúk után, a 19. században kapta. Ma ezt tartják Németország legjobb terroirjának. Egon Müller a riesling minden műfajában nagyot alkotott az elmúlt néhány évtizedben. Most egy kabinett került a poharunkba.

Kifejezetten gazdag illatában virágok, méz, virágpor, fehér húsúak sora, gyömbér, narancsolaj, nedves kő ismerhető fel. Kifejezetten édes érzetű korty (50 gramm cukor), amelyet élénk savak ellensúlyoznak (8,5 gramm). Finoman kidolgozott szerkezet, kellemes textúra és komoly mélységek jellemzik. Ízjegyeiben citrus, grapefruit, sárga alma, méz, ananász, narancshéj, magvak és ásványosság. Nagyon hosszú lecsengés. 91 pont (75 euro)

J. Palacios Descendientes de J. Palacios Petalos 2017

Alvaro Palacios Riojában született, majd a Chateau Petrusnél is dolgozott, mielőtt annak a néhány fős társaságnak a tagjává vált, akik visszahelyezték a bortérképre a fantasztikus adottságú Prioratot. A Palacios család birtokai ma Riojában, illetve Prioratban, Bierzoban találhatók. A kóstolt bor a Bierzo borvidékről származik, amely a Mencia szőlőfajtáról szól. Ebbe a borba 60-100 éves tőkékről szüretelték az alapanyagot. Intenzív, buja és bájos illat, kék virágokkal, érett cseresznyével, herbákkal, kakaóporral. Könnyed szerkezet, gyümölcshangsúlyos korty, finomszemcsés tanninokkal. Közepes intenzitás és lecsengés jellemzi a bort. 88 pont (5850 Ft)

Gaja Ca'Marcanda Gaja Promis 2017

A Gaja család neve Barbarescoval fonódik össze, ahol 1859-ben nyitották meg első bárjukat, amely elképesztően sikeres volt. Angelo Gaja az 1960-as évek óta áll a vállalkozás élén és azóta minden erejével a Barbaresco bortípus fellendítésén fáradozik. Újító szellemére jellemző, hogy Olaszországban először ők végeztek irányítottan almasavbontást és kezdtek barrique érleléssel foglalkozni. Ma már Toszkánában, Bolgheriben is erős bástyát építettek ki. A Promishoz való szőlő Bolgheriben termett, agyagos, meszes talajon. A három szőlőfajtát (55% merlot, 35% syrah, 10% sangiovese) külön dolgozták fel, majd 12 hónapig barriqueban érlelték. Ibolya, kökény, szeder és egyéb erdei gyümölcsök mellett illatában felfedezhető mentol, ánizs, pici bőr, dohánylevél, kevés füst és toast is. Kóstolva krémes érintésű, mégis tekintélyt parancsoló a tanninja. Intenzív, koncentrált és gazdag bor, lédús korttyal, sok erdei gyümölccsel és finom fűszerekkel. 93 pont (12000 Ft)

Marchese de’ Frescobaldi Lucente 2016

Az elképesztően befolyásos Frescobaldi család tagjai már az 1300-as években foglalkoztak borkészítéssel. Vevőik közt volt például Michelangelo is, aki festményekkel fizetett a borért. Napjainkban a világ hét pontján, 1300 hektáron művelnek szőlőt. Ez a toszkán vörösbor merlot, sangiovese és cabernet sauvignon házasításából készült és 1 évig érlelődött barrique hordóban.  Fantasztikusan intenzív illatában kék virágok, piros bogyósok, erdei gyümölcsök, bujaság, áradó fűszerkészlet. Intenzitására és teltségére nem lehet panasz. Krémes, puha, telt, gazdag, tömény. Az alkohol melegít, emiatt billen az egyensúly. Ízjegyeiben többek között lekvár, fekete bors és mentol. Nagyon hosszú lecsengéssel búcsúzik a korty. 90 pont (9990 Ft)

Familie Thienport La Gravette De Certan 2015

A Vieux Château Certan múltja az 1700-as évekig nyúlik vissza. A legnagyobb presztízsű pomeroli birtoknak számított már akkor is, amikor 1924-ben a Thienport család kezébe került. A La Gravette a pince másodbora, amely a fiatal ültetvények gyümölcsére alapul. Nem mellesleg a Le Pin birtokot ma is Jacques Thienpont menedzseli. A kóstolt bor házasításának gerincét a merlot alkotja, a fennmaradó 13%-át pedig a cabernet franc. Közepesen intenzív illatában némi bőrösség, ánizs, cédrus, szilvalekvár, cassis és kicsi likőrösség. Finoman érett elegancia, telt, a tanninok jól beépültek a bor szövetébe. Szájkitöltő és gazdag bor komoly mélységekkel, melynek lecsengése hosszú és emlékezetes. 94 pont (68 euro)

Familia Torres Purgatori 2014

A Torres család 150 éve meghatározó szereplője a katalán borvilágnak. A legtöbb szőlőterületet ők birtokolják az államban, de Chilében és Kaliforniában is vannak érdekeltségeik. A kóstolt bor a katalóniai Costers del Segre borvidéken készült cariñena (56%), garnacha (34%) és syrah (10%) fajták házasításából. Két hétig erjedt acéltartályban, de az almasav már hordóban bomlott le. 16 hónapot töltött hordóban, ezeknek 40%-a volt új francia tölgy. Intenzív és mély illat, benne erdei gyümölcsök, szilva, fekete oliva, fekete bors, füst, kávébab és kakaópor. Kóstolva lédús gyümölcsökkel találkozunk, szegfűszeggel, fahéjjal, étcsokival, aszalt szilvával. Krémesen puha tanninérzet, szájkitöltő idomok és nagyon hosszú lecsengés. 94 pont

Familie Perrin Chateau de Beaucastel Chateauneuf du Pape 2016

110 hektáros birtokukon már az 1970-es évek óta biodinamikus elveket vallva gazdálkodnak. A Chateaunef du Pape régióban 13 fajtát használhatnak a házasításhoz, de a gyakorlatban nagyon kevesen művelik mindegyiket. A Chateau de Beaucastel birtok szinte egyedüliként dolgozik az összes fajtával. A házasítás aránya: grenache (30%), mourvèdre (30%), syrah (15%) counoise (10%), vaccarèse, terret noir, muscardin, clairette, picpoul, picardan, bourboulenc, roussanne (10%), illetve Cinsault (5%). Mindegyik fajtát külön dolgozzák fel, majd házasították. A mourvèdre és syrah fajták fában készültek, a többi cementtartályban. A házasítás után egy évig nagy hordókban pihent. Illata azonnal mutatja, hogy a rhone-i borvidéken járunk. Földesség, némi gumi, sok füst, amelyek mellett szeder, áfonya, fekete ribizli, aszalt szamóca fedezhető fel. Testes, gazdag, kiváló struktúrájú bor, jó savakkal és beépült tanninnal. Kevésbé hömpölygő, inkább férfiasan szikár élmény. 91 pont (32000 Ft)

Nieport Vintage Port 2007

A birtokot jelenleg az ötödik generáció, Dirk Nieport vezeti, aki nemcsak az erősített borokban, hanem a csendes borokban is nagyon hisz. A pince csendes bor termelése elérte a 30%-ot. Illatát és ízét is a fekete bogyósok, mandula, dió, kandírozott narancs, mazsola, szilva, medvecukor határozza meg. Közepesen édes, testes és gazdag ízvilágú bor. A tercier aromák és az aszalt gyümölcsök kifejezetten izgalmasak. Hosszú lecsengésű a korty. 90 pont (kb. 20000 Ft)

Borítókép: Winelovers facebook oldal

Ez is érdekelhet

Recept
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Furmint Badacsonyból

2022. június 24.
Hírek - programok

Bemutatkozik az Egri Borműhely

2019. február 20.
Bor teszt-értékelés

Zamatos rozé

2021. szeptember 24.

Küldj egy üzenetet!