Utazás
post-authorNémeti Sándor
2021. március 07.

A „magyar Toscana”

post

A Neszmélyi borvidék nem csak azok számára nyújt remek kikapcsolódási lehetőséget, akik a borospincékért és a finom borokért keresik fel. A gazdag történelmi múlt, a természeti kincsek, a festői tájak, a jobbnál-jobb túrázási lehetőségek, és a járványmentes időkben a rendezvények sokasága, melyek színesítik a régió kulturális értékeit, mind-mind tökéletes lehetőséget kínálnak az idelátogatóknak. Természetesen a gyarapodó borászatokból, éttermekből és színvonalas szálláshelyekből sincs hiány a borvidéken. Tehát minden adott ahhoz, hogy nyugalomban vagy aktívan akár több napot is itt töltsünk.  

Budapesttől a borvidék akár autópályán, akár vízi vagy vasúti úton könnyen megközelíthető, például autóval akár egy óra alatt elérhető. Legyen szó pihenésről, bortúráról vagy aktív kirándulásról, a helyi értékekre építkező Hilltop borászat, és ennek szálláshelye valamint a hozzá tartozó éttermi része tökéletes alternatívát biztosít a nyugalmas kikapcsolódásra. Nem mellesleg mind az étterem, mind pedig a szálláshely is kutyabarát, így a házi kedvencet sem kell nélkülözni az utazás során. A lélegzetelállító panorámával rendelkező hotel 4 db dunai panorámás szobával rendelkezik az étterem épületében és 6 db vendégházas szobával, ami a borászat mellett található. Én október elején, még a korlátozások bevezetése előtt töltöttem két csodálatos napot itt a feleségemmel. Akik már jártak a Hilltop Borbirtokon, bizony tudják, hogy a domb tetejére épült étteremből Európa leghosszabb, 30 km-es dunai panorámája tárul a szemünk elé, de aki ezt a szoba teraszáról szeretné egy Hilltop vagy Kamocsay Prémium borral a poharában csodálni, az foglalja le hozzám hasonlóan a nagy étteremmel egy épületben lévő Leányka nevű szobát. Csodálatos kilátás nyílik a tájra és a szőlőültetvényekre is.   

Talán csak kevesen tudják, de a Meleges-hegyen található Hilltop borászat, beleértve a hotelt is, annak az Ekler Dezső Ybl Miklós-díjas építésznek a munkáját dicséri, akinek építészeti tervei alapján többek között a Tokaji borvidéken lévő Disznókő (1993), a somlói Kreinbacher Birtok (2006), a győrújbaráti Pécsinger Borászat (2013), illetve a Kaposvári Egyetem épületei (1988), a budapesti Margit Palace (1999) és Krisztina Palace (2005) irodaházak, a péceli általános iskola és a Goethe Intézet épülete (2002), és a nyíregyházi Lovarda (2018) valósultak meg. A tervezésben Kovács Gábor volt a társa. Az építkezés során néhány év alatt tíz épület készült el, ezeknek egy része újonnan került megvalósításra, míg a többi rész az egykori állami gazdaság lerobbant épületeinek felújítása, átalakításai során. Ami a felhasznált anyagokat illeti, mint Ekler Dezső is említette, a helyi, illetve a tatai és neszmélyi téglagyár épületeinek bontásából származó öreg tégla, illetve fa volt. Nagyon szépek a formák, a kő, a fa, a tégla pedig a természetességet sugallja. A komplexumtól csupán néhány lépésnyi távolságra egy panorámás kültéri medence is található, ami a nyári időszakban jó idő esetén izgalmas élményt nyújt.

Elsőre meglepőnek tűnik, hogy a szobában nincs tv, és az internet is alig működik, de pár perc tanácstalanság után világossá válik a koncepció: az ember ne bámulja a rosszabbnál-rosszabb tv műsorokat, és a telefonját se használja folyamatosan. Inkább élvezze a párjával az együtt töltött időt, a természetet, a panorámát, sétáljon a birtokon, tegyen egy látogatást a pincészetbe, a kilátóhoz, nyár idején pedig a medencéhez. Ha megéhezett, fogyasszon el egy kellemes ebédet vagy vacsorát, este pedig gyertyafénynél élvezze a teraszon egy palack bor kíséretében a tiszta levegőt. Ha jobban belegondolunk, a rohanó hétköznapokban ritkán adódik ilyesmire lehetőség.

Tibi bácsi harcsapaprikása

Az étlap kínálata korrekt, az adagok nagysága pedig több mint bőséges. Egyes fogásoknál, főleg a fűszerezés szempontjából némi finomítást és csiszolást még el tudnék képzelni. Viszont ahogyan Baricsa Gábor - aki pár hónapja a Tatán lévő Platán étteremtől átszerződve erősíti üzletvezetőként a Hilltop csapatot - is megerősíti, folyamatosan dolgoznak a finomhangolásokon. Az alapvetően szezonálisan változó étlap a vendégek visszajelzésének figyelembe vételével történik, így a magyar vonal elég domináns. Például az étterem konyhájában 20 éve tevékenykedő Tibi bácsi harcsapaprikása nélkülözhetetlen eleme az étlapnak, de többek között olyan fogások is színesítik a kínálatot, mint például a melegeshegyi tyúkhúsleves, szarvasgulyás, neszmélyi szűz, marhapofa pörkölt, vagy a vendégek egyik kedvence, a mangalica cigánymódra.

zöldség édesburgonyában

Ha valaki a feleségemhez hasonlóan inkább a könnyebb fogásokat részesíti előnyben, akkor az olyan ételek, mint például a kókuszbundás királyrák, lazac steak vagy zöldség édesburgonyában jó választás. Viszont az adagok nagysága miatt ember legyen a talpán, aki végigbír enni ebédre és vacsorára is három fogást. Mindenesetre a csokoládé szuflét nem szabad kihagyni.

lazac steak, forrás: Hilltop Borbirtok és Étterem

Az étlapon szezonális leves is megtalálható, ami a visszatérő vendégek miatt két-három naponta változik, de a séf ajánlatát is érdemes figyelemmel kísérni. A személyzet kedves és segítőkész, ezért aki kevésbé járatos a borok világában, a fogásokhoz a megfelelő borpárosításban nyugodtan kérhet tőlük segítséget. A Hilltop Borbirtok konyháját hárman viszik a vállukon: az előbb említett Tibi bácsi, aki a hagyományos dolgokért felel, illetve Szabó Roland és a nagyjából egy éve a csapathoz csatlakozó Fazekas Evelin, akik a modernebb irányért felelnek. 

csokoládé szuflé, forrás: Hilltop Borbirtok és Étterem

A Hilltop illetve a Kamocsay Prémium borokra építkezve borvacsorákat is rendeznek az étteremben. Például Halloween alkalmával a sütőtökön és a belőle készült fogásokon van a hangsúly, Márton-nap alkalmával, ahogyan ilyenkor szokás, a libára esik a választás, de a többi ünnep is ugyanilyen fontos az étterem számára. Terveik között szerepel egy kihelyezett kinti konyha létrehozása, az étterem közvetlen szomszédságában lévő kis tavacskának a bővítése, és ennek környékén egy parkosítás is. De a kültéri medence közelében elhelyezett nagy hordóhoz hasonlóan több ilyet szeretnének a területükön, amiket 2 személyes kis lakosztállyá alakítanak majd, kimondottan olyan lehetőségként, hogy a párok az éjszakát a természet kellős közepén, a szőlőtőkék szomszédságában tölthessék el.

Több nap tartózkodás során érdemes egy kiruccanást tenni a borvidék központjába, a vizek és a fesztiválok városába, Tatára. Itt érdemes a Kunky Domokos Múzeumnak is otthont adó, a 14. században épült Tatai várat megtekinteni, mely fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte, mint királyi nyaralókastély, és mára a város ikonikus jelképévé vált. Jó idő esetén egy séta az Öreg-tó körül mindig felfrissíti a lelkünket. A közel 250 hektáros tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava és Európa egyetlen olyan városi tava, melyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak találnak átmeneti menedéket. Aki az egész belvárosra és az Öreg-tóra szeretne egyszerre rálátni, az keresse fel a város legmagasabb pontját, a 166 méteres tengerszint feletti magasságban lévő Kálvária-dombot, de a Fellner Jakab által tervezett Eszterházy-kastélyt is érdemes megnézni. Több szabadidő esetén akár egy egész napot is eltölthetünk az Agostyáni arborétumban.

Bízom benne, hogy hamarosan ismét utazhatunk és felszabadultan felkereshetjük a kedvenc helyeinket, vagy új felfedezésekre teszünk szert. Ha éppen a Neszmélyi borvidék lenne majd a célpont, töltsetek el ti is pár kellemes napot a Hilltop Borbirtok és Étteremnél.

Fotók: Noreplika Németi Sándor

Borítókép: Hilltop Borbirtok és Étterem

(A cikk a Hilltop Borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!