Bor
post-authorNémeti Sándor
2024. március 18.

Wachau legjobb rizlingje

post

Wachau szívében, a gyönyörű Weissenkirchen-ben található és 5 hektáron gazdálkodó kis családi vállalkozásként működő Weingut Schneeweiß 2022-es évjáratú Ried Achleiten Smaragd rajnai rizlingje múlt évben Alsó-Ausztria legnagyobb presztízsű borversenyén a legjobb rajnai rizling lett. Komoly elismerés ez, hiszen több mint 6000 borból válogatták ki a legjobbakat. Nem csoda, hogy közel 2 hónap leforgása alatt szinte minden palack elfogyott. Ott még ilyen hatással van egy komoly borverseny…

Alsó-Ausztria legkomolyabb borversenye

Achleiten-dűlő WachauAchleiten-dűlő

Alsó-Ausztria legnagyobb presztízsű borversenyére múlt évben 916 pincészet 22 kategóriában több mint 6078 borral jelentkezett. A szakértő zsűri vakkóstolás útján választotta ki a 184 döntős bort, majd egy újabb kóstoló keretén belül került ki a 22 győztes bor. A Riesling Dry kategóriában pedig a Schneeweiß pincészet 2022-es évjáratú Ried Achleiten Smaragd rajnai rizlingje lett az abszolút győztes. Ami az Achleiten dűlőt illeti, a közvetlenül a Duna felett 209-357 méterre fekvő, extrém meredek területet írásos emlékek alapján már 1340 óta Wachau legjobb dűlőjeként emlegetik. Az itt található talaj nagyon sajátságos és eltérő, de a helyszín is lenyűgöző, gyönyörű panoráma nyílik innen az egész régióra és a Dunára. 

Weingut Schneeweiss (Schneeweiß)

Weingut Schneeweiss WachauWeingut Schneeweiss Alte Salzstadln épülete

A Bécstől csupán egy órányira található Wachau borvidék az UNESCO Kulturális Világörökség része, melyet a Wachau-völggyel és a Szent Benedek-rendi melki apátsággal együtt a National Geographic 2009-ben a „Best Historic Destination in the World” címmel tüntette ki. A világörökség részét képező Wachau, Ausztria és egyben a világ legismertebb borvidéke, de a Wachau-völgyet természetesen nemcsak a kiváló borok miatt érdemes a bakancslistára felvenni. Elbűvölő szépségével és páratlan műemlékeivel kétségkívül Európa egyik legszebb gyöngyszeme. Wachauban a szőlőművelés és a borkészítés több mint 2000 éves múltra tekint vissza, állítólag már a kelták és az illírek is készítettek itt bort, de a régióban a rómaiak kezdték el a rendszeres szőlőművelést és borkészítést. A borvidéken jelenleg közel 500 szőlőtermesztő van.

Moritz Scheeweiss borásszalMoritz Schneeweiss borásszal

Itt, a Wachau borvidék szívében, a Weissenkirchen-ben található és gazdálkodó kis családi vállalkozásként működő Weingut Schneeweiss (régiesen írva Schneeweiß, mert egy másik pincészet is létezik szintén Schneeweiss néven) négy generáció óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel. A pincészet irányításáért és a szőlészeti és borkészítési munkákért egyaránt Moritz Schneeweiss felel, aki az elmúlt néhány évben vette át ezeket a feladatokat Anton nagypapájától. Fiatal kora ellenére az általa készített borok komoly elismeréseket értek el az elmúlt időszakban rangos osztrák borversenyeken. Szőlőültetvényeik többsége meredek teraszokon található, a szőlőt pedig minden borukhoz kézzel szüretelik. A pincészet 5 hektáron gazdálkodik Weissenkirchen kiemelkedő dűlőiben, mint például: Ried Achleiten, Ried Vorder Seiber, Ried Steinriegl, Ried Ritzling, Hinter der Burg. A pincészet a történelmi "Alte Salzstadln" épületéről is híres, melyet egykoron sótárolónak használtak a borvidéken. A három részből álló épületben ma a család egy panziót üzemeltet, de szintén itt találhatók megvásárlásra a borászat díjnyertes borai, valamint mivel a család saját kerámiákat, kézműves házi lekvárokat, pálinkákat, gint is készít, ezek is megvásárolhatók a híres épületben.

Weingut Schneeweiss (Schneeweiß) Riesling Smaragd 2022 Ried Achleiten

Achleiten dűlő WachauAchleiten-dűlő

Wachau legjobb és legismertebb dűlőjének termése, 50 éves tőkékről kézzel szüretelve. Mint minden boruk alapanyaga ez is kézzel lett szüretelve, majd a kíméletes préselés után acéltartályban érlelődött. A tapasztalatok szerint az erről a területről készített borok akár minimum 30 évet is kibírnak palackban, és kicsivel lassabban érnek, mint a szintén kiváló adottságokkal rendelkező Steinriegl-dűlőben készült rizlingek. A pincészet az Achleiten-dűlőben csak rizlinggel foglalkozik, mivel Moritz Schneeweiss szerint ez a terület leginkább a rizlingnek kedvez. Ettől függetlenül izgalmas zöldvelteliniket is kóstoltam a területről, de véleményem szerint is a rajnai jobban érzi itt magát. Maga a 2022-es évjáratú bor nagyon elegáns, sokrétű illattal rendelkezik, és nagyon tartalmas. Csonthéjas gyümölcsök, finom gyógynövényes fűszerek, érett citrusok és trópusi gyümölcsök, teltség jellemzi, háttérben kis virágméz és sós-kövesség. A korty lédús, hihetetlenül gazdag, komplex és izgalmas, még így a fiatal kora ellenére is, savai lendületesek, mely dinamikát kölcsönöz a bornak. Sokszínű és rétegezett rizling, komoly mélységekkel és hosszantartó lecsengéssel.  

A Schneeweiss (Schneeweiß) pincészet borai közvetítésemmel már múlt évtől Magyarországon is kóstolhatók több csúcséteremben és Michelin-csillagosokban is: például Borkonyha, Textura, Arany Kaviár, MÁK.

Fotók: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Stílusos etyeki bor

2021. január 13.
Hírek - programok

BADACSONY „BORKÖZELBŐL”

2022. június 02.
Hírek - programok

Bor, mámor… Bénye

2022. július 29.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia

Vajban sült lazac

2020. április 24.

Küldj egy üzenetet!